Atık Malzemelerden Süs Eşyaları

Atık Malzemelerden Süs Eşyaları

Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Aydıngün köyünde İsmet Derindere isimli vatandaş, kullanılmayan tarım aletleri ve diğer atıl durumdaki malzemeleri süs eşyası olarak evinde değerlendiriyor.

Bir çok insanın çöpe attığı, hurdacılara teslim ettiği kullanılmayan atıl durumdaki malzemeler bazı duyarlı vatandaşlar tarafından kullanılabilir eşyalara dönüşüyor. Bu da hem diğer ailelere örnek oluyor hem de o malzemelerin yeni kuşaklar tarafından da tanınmasına vesile oluyor. Çok eski yıllarda kullanılan fanoslar, löküsler, kağnı arabalarının parçaları, tarım aletlerinin eklentileri gibi daha nice onlarca malzeme evi adeta süslüyor. Yine eski yıllarda yaygın olarak kullanılan günümüzde ise sandıklarda saklanan papaklar, giysiler ve diğer elbise parçaları da değerlendiriliyor. Vatandaşlar bunları evinde sergilediği gibi gelen giden misafirlerin de dikkatini çekiyor. Bu eve misafir gittiğinizde sohbetlerinizin çoğunu eski yıllar alıyor ve anılarınızı tazeleyebiliyorsunuz. Misafirler aynı zamanda da günümüzde süs eşyasına dönen fakat bir zamanlar olmazsa olmazların başında gelen bu malzemeleri yeni nesillere anlatma imkanı buluyorlar.

Kağnı arabasının mazısından çiçeklik, nazarlıklar, çarıklar, yün tarağı, Karapapakların kuzu derisinden yaptığı kalpak, halı makası, kök boyasından halı yastıklar, elektriklikliye çevrilen gaz lambaları, 1920’lerde Tiflis’te yapılan milli karapapak giysileri ve daha niceleri.

kha

Önceki ve Sonraki Haberler