Bakan Bayraktar: "Türkiye 2053 yılında karbon nötr bir ekonomi olacak"

Bakan Bayraktar: "Türkiye 2053 yılında karbon nötr bir ekonomi olacak"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Türkiye ve İtalya sadece kendi ülkelerinde değil, üçüncü ülkelerde ve farklı bölgelerde de ortaklıklar geliştirebilir. Afrika'dan Orta Doğu'ya, Orta Doğu'dan Orta Asya'ya kadar ortaklıklar...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Türkiye ve İtalya sadece kendi ülkelerinde değil, üçüncü ülkelerde ve farklı bölgelerde de ortaklıklar geliştirebilir. Afrika'dan Orta Doğu'ya, Orta Doğu'dan Orta Asya'ya kadar ortaklıklar kurabiliriz ve biz buna hazırız" dedi.

İtalya İstanbul Başkonsolosluğu ev sahipliğinde İtalya-Türkiye enerji ortaklığı ve iş eşleştirme etkinliği gerçekleşti. Venedik Sarayı'nda düzenlenen etkinliğe Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İtalya İstanbul Başkonsolosu Paolo Michele Di Giandomenico ve çok sayıda davetli katıldı.

İngilizce gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Bakan Bayraktar, siyasi düzeyde Türkiye ve İtalya'nın özellikle son birkaç yılda çok iyi bir ilişkiye sahip olduğunu ifade eden Bakan Bayraktar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Başbakanı Giorgia Meloni'nin bu ilişkiyi oldukça olumlu bir yönde geliştirdiğini kaydetti.

Türkiye ile İtalya arasında önemli benzerlikler bulunduğuna işaret eden Bakan Bayraktar, "Birbirimizi tamamladığımıza inandığımız alanlar var. Enerji ile madencilik alanlarındaki iş birliği hususunda büyük fırsatlar olduğuna inanıyorum. Günümüz dünyasının şartlarında karşılaştığımız sınamalar ve her geçen gün üst üste yaşadığımız krizler göz önüne alındığında, uluslar arasında çok daha geniş kapsamlı bir iş birliğine ihtiyaç duyulduğunu düşünüyorum. İtalya ve Türkiye de bu iş birliğinin çok olumlu bir örneğini teşkil ediyor" diye konuştu.

"Türkiye 2053 yılında karbon nötr bir ekonomi olacak"

Bugün dünyanın modern tarihin gördüğü en büyük enerji krizine sahne olduğunu kaydeden Bakan Bayraktar, şoklar ve krizlerin yaşanmaya devam ettiğini kaydetti. Türkiye'de enerji alanında artan talep, dışa bağımlılık ve karbonsuzlaşma konusunda mücadele sergilediklerini anlatan Bakan Bayraktar, "Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın ifade ettiği gibi, Türkiye 2053 yılında karbon nötr bir ekonomi olacak. Bu sanayiden binalara, ulaştırmadan tarıma kadar tüm ekonomimizin tamamen değişmesini, köklü bir dönüşümü gerektiriyor. Bu yeni stratejinin merkezinde elektrikleşme yer alıyor. Ekonomimizi elektrikleştireceğiz. Sanayiden binalara kadar tüm sektörlerde daha fazla elektrikleşme göreceğiz" dedi.

"Türkiye'deki bir numaralı odak noktamız, yenilenebilir kaynaklarımızdan maksimum düzeyde yararlanmaktır"

Ekonominin tamamında elektrikleşmenin yanı sıra temiz elektrik kaynaklarına ihtiyaç olduğunu belirten Bayraktar, Türkiye'nin arama ve üretim yatırımlarına aralıksız devam ettiğine ve dünyanın en büyük 4'üncü sondaj filosuna sahip ülkesi olduğuna vurgu yaparak, "Türkiye'deki bir numaralı odak noktamız, yenilenebilir kaynaklarımızdan maksimum düzeyde yararlanmaktır. 2024'te Bakü'deki COP29'da 120 megavatlık bir hedef duyurmuştuk; COP31'de ise Türkiye, yenilenebilir enerji tarafında çok daha büyük ve iddialı hedefler ilan edecek. Petrol aramalarına da yatırım yapıyoruz. Bununla birlikte petrol şirketleriyle iş birliğini geliştirmeyi planlıyoruz; bunlardan biri de ENI. Umuyorum ki yakın zamanda ENI ile büyük bir duyuru yapacağız. Anlaşmanın detaylarını şu an açıklayamam, önce tamamlamamız gerekiyor ama büyük bir proje. Türkiye ve İtalya sadece kendi ülkelerinde değil, üçüncü ülkelerde ve farklı bölgelerde de ortaklıklar geliştirebilir. Afrika'dan Orta Doğu'ya, Orta Doğu'dan Orta Asya'ya kadar ortaklıklar kurabiliriz ve biz buna hazırız" şeklinde konuştu.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde karsmanset.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir