Başkan Toraman: “Enflasyon, zammı yuttu”

Başkan Toraman: “Enflasyon, zammı yuttu”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kars İl Başkanı Taner Toraman, 3 aylık dönemde enflasyonun, memur, emekli, Bağkurlu ve SSK’lı işçilerin aldığı zammı yuttuğunu söyledi.

Volkan KARABAĞ

Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında enflasyon oranının yüzde 7’yi aştığını ifade eden Başkan Toraman, yılın ikinci yarısında 5 bin 500 liraya çıkarılan asgari ücretin alım gücünün 3 ayda 802 lira eridiğini ve 4 bin 698 liraya düştüğünü dile getirdi.

En düşük emekli aylığının alım gücünün 2 bin 990 liraya indiğini ileri süren Başkan Toraman’ın açıklaması şöyle:

ENFLASYON EYLÜL'DE COŞTU

Enflasyon Eylül'de coştu, Temmuz'da yapılan ücret zammının tamamı buhar oldu. En düşük memur maaşının alım gücü Temmuz Ayı’ndan bu yana TÜİK enflasyonuna göre 557 TL, Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAG) hesaplamalarına göre 1234 TL eridi. Temmuz başında 5 bin 500 liraya çıkarılan asgari ücretin alım gücü Eylül sonunda 4 bin 698 liraya, en düşük emekli aylığı da 3 bin 500 liradan 2 bin 990 liraya düştü.

3 AYLIK DÖNEMDE

Türkiye İstatistik Kurumu Temmuz’da yüzde 2.37, Ağustos'ta yüzde 1.46 artan Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) Eylül'de yüzde 3.08 yükseldiğini hesapladı. Böylece TÜİK'in resmi hesaplarına göre yılın ikinci yarısında yapılan maaş zamlarının ardından geçen ilk 3 aylık dönemde TÜFE artışı yüzde 7.05'e ulaştı. Halkın yaşadığı hayat pahalılığını gerçeğe daha yakın hesapladığı belirtilen ENAG ise enflasyonun Eylül'de yüzde 5.30 arttığını, 3 aylık enflasyon artışının da yüzde 17.07'ye ulaştığını belirledi.

ASGARİ ÜCRET 802 TL ERİDİ

Yılın başında 4 bin 253 lira olan asgari ücret ilk 6 ayda yağan zamlar karşısında eriyince temmuzda 5 bin 500 liraya çıkarılmıştı. Ancak zam sağanağı Temmuz, Ağustos ve Eylül'de de devam edince asgari ücretin alım gücü 3 ayın sonunda TÜİK'in hesabıyla 5 bin 138 liraya, ENAG hesabıyla 4 bin 698 liraya geriledi. Asgari ücretteki erime 802 lirayı buldu. Temmuz başında 3 bin 500 liraya yükselen en düşük emekli aylığının alım gücü de ENAG hesabıyla 2 bin 990 liraya düştü.

Böylece alt gelir gruplarında ciddi bir fakirleşme meydana geldi. Geçinemiyor hiç kimse!!! Ay sonunu getiremiyoruz. Savaş halindeki Ukrayna’da bile yüzde 20’lerde, Rusya’da yüzde 10’larda, Türkiye’de yüzde 300’lerde enflasyon… Savaş halindeki ülkeler enflasyonu bu seviyelerde tutuyorsa 20 yıldır sen ne yapıyorsun? Adama sorarlar; ‘bu enflasyon nereden geliyor?’ Fiyatların düşeceğine dair hiçbir ışık görmüyorum.

ETİKETLERİ GÖRÜNCE PAZARA GELDİĞİMİZE PİŞMAN OLUYORUZ”

Enflasyonun düşmesi mümkün değil. Nasıl düşecek? Her gün yeni bir zam geliyor. Bu ekonomi politikası ile asla düzelmez.

Yapılacak tek şey var “SEÇİM” Ülkemizin aydınlığı halkın iradesiyle seçilecek Millet İttifakı iktidarı ile olacak. Sandıktan çıkacak sonuç ile Hukuk, Adalet ve Yargıda, kamu yönetiminde, şeffaflık, denetim ve yolsuzlukla mücadelede, ekonomi, finans ve istihdam alanlarında, sektörel ve bölgesel konularda, bilim, teknoloji, eğitim ve öğretimde, sosyal politikalarda, güvenlik, savunma ve dış politikadaki düzenlemelerde halkın iktidarını gerçekleştirerek sağlanacak güven ortamında halkımızı üretim ekonomisiyle fakirlikten kurtararak, zenginleşen bir Türkiye'de buluşturacağız.”

Önceki ve Sonraki Haberler