Bayrak Asıldı, Kale Onarılmayı Bekliyor!

Bayrak Asıldı, Kale Onarılmayı Bekliyor!

Kars’ın Susuz ilçesine bağlı Kayalık köyü Eski Yayla sınırları içerisinde bulunan ve 1800’lü yıllarda yapıldığı tahmin edilen Bendivan Kalesi, onarılmayı bekliyor.

Kayalık Köyü eski yayla mezrası sınırları içerisinde kayalıklar üzerine yapılmış tarihi kalenin, mezra halkının beyanlarına göre 2 burcu olduğu fakat son 15 yıl içerinde bu burçlardan birisi tahrip edilerek yok olduğu iddia ediliyor. Kaleye dair herhangi bir kitabe bulunmadığı ve ilgisiz kaldığı için yok olma yolunda hızla mesafe kat ediyor.

Köylüler, kalenin kim tarafından yapıldığına dair bir bilgileri olmadığını, ancak kalede yapılan incelemelerde taş üzerine işlenmiş haç işaretinin çıktığını belirtti. Eski yayla mezrasında yaşayan mezra halkından Eski İl Genel Meclisi Üyesi Mehmet Uray, yetkililerden, kaleye sahip çıkılmasını, kalenin restore edilmesi durumunda çok sayıda turistin buraya geleceğini ve ekonomiye de katkısı olacağını düşünüyor.

Uray, “Kaybolmak üzere olan kaleyi çobanlar ve köylüler bilinçsizce tahrip etmişler. Günümüze ulaşan kalenin iki burcundan birini yıkmışlar biri de yıkılmak üzere başta Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme bakanımız Ahmet Arslan, milletvekilimiz Dr. Yusuf Selahattin Beyribey ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum beyden kalemizin restore edilmesi için yardım bekliyoruz.” diye talepte bulundu. Köy muhtarı Öztürk Uray ise kale restore edilmediği takdirde yok olacağını kaydederek, köy halkı adına yetkililere çağrıda bulundu.

Eski yayla mezrasında yaşayan vatandaşlar kaleye kendi imkânları ile bayrak direği dikerek, Al Yıldızlı Türk Bayrağını göndere çektiler. Kaleye dair ilk ve en önemli adımı atan bölge halkı kalen restore edilmesinden sonra Al Bayrağın kaleye ayrı bir güzellik katacağını belirtiler. Mezra halkı Kafkas Üniversitesi tarihçilerinden de kale ile ilgili detaylı çalışma yapmalarını istediler.

kha

Önceki ve Sonraki Haberler