Bebeklerde işitme kayıpları neden oluyor?

Bebeklerde işitme kayıpları neden oluyor?

Kars İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Zakir Lazoğlu, 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü’nün önemine vurgu yaparak “İşitme sadece bebeklik döneminde değil çocukluk döneminin her evresinde büyük bir öneme sahiptir.” dedi.

Volkan KARABAĞ

Yenidoğan İşitme Taraması Programı kapsamında doğumu takiben 6 ay içinde işitme kayıplı çocukların tespit edilmesi ve tedavilerinin başlatılmasının sağlanmasının önemli olduğuna değinen Kars İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Zakir Lazoğlu, “İşitme kaybıyla doğan ya da doğum sonrası dönemde işitme kaybı olan çocukların erken dönemde tespit edilmesi, uygun tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarının yapılması amacıyla Yenidoğan İşitme Taraması Programı yürütülmektedir. Bu program sayesinde, işitme kaybı yaşayan çocukların sosyal, bilişsel ve dil gelişimleri olumsuz olarak etkilenmeden, en uyumlu şekilde topluma karışmalarının sağlanması, sağlık personeli ile toplumun bu konuda duyarlılığının ve bilinç düzeyinin artması amaçlanmaktadır. Doğumu takiben 6 ay içinde işitme kayıplı çocukların tespit edilmesi ve tedavilerinin başlatılmasının sağlanması oldukça önemlidir. Yenidoğan İşitme Tarama ve Okul Çağı İşitme Tarama Programı kapsamında toplum bilincini arttırmak, konuya dikkat çekmek ve tüm topluma yaygınlaştırmak amacı ile ''3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü'' olarak kabul edilmektedir.” dedi.

İlk genelinde de işitme taramasının aralıksız devam ettiğini kaydeden Lazoğlu, “İşitme sadece bebeklik döneminde değil çocukluk döneminin her evresinde büyük bir öneme sahiptir. İşitme kayıpları enfeksiyonlar, travmalar ve progresif işitme kaybı yapan genetik hastalıklara bağlı olarak doğum sonrası dönemde de ortaya çıkabilmektedir. İşitme, eğitim ve iletişim için en önemli bileşendir. İlimiz İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde doğumun olduğu sağlık kuruluşlarındaki (kamu, özel, üniversite) Yenidoğan İşitme Tarama Ünitelerinde, eğitimli sağlık personeli tarafından, basit, ucuz ve uygulaması çok kolay testler ile yenidoğan bebeklere işitme taraması yapılmaktadır. Aynı zamanda İl Sağlık Müdürlüğümüz bünyesinde Toplum Sağlığı Merkezlerinde görevli sağlık personeli tarafından, sahada ilköğretimin 1. Sınıf öğrencilerine Okul çağı işitme taraması yapılmaktadır.” ifadesini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler