Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Belçika Kraliçesi Mathilde başkanlığındaki ekonomik misyonun 10-14 Mayıs tarihlerinde Türkiye'ye ziyaret gerçekleştireceğini bildirdi
Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Belçika Kraliçesi Mathilde başkanlığındaki ekonomik misyonun 10-14 Mayıs tarihlerinde Türkiye'ye ziyaret gerçekleştireceğini bildirdi.
Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, ekonomik misyon kapsamında Türkiye'ye gelecek heyette, Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Maxime Prévot, dış ticaretten de sorumlu Savunma Bakanı Theo Francken, Brüksel Başkent Bölge Hükümeti Başbakanı Boris Dilliés, Flaman Bölge Hükümeti Başbakanı Matthias Diependaele, Valon Bölge Hükümeti Başbakan Yardımcısı Pierre-Yves Jeholet ile 428 özel sektör temsilcisi yer alacak.
Kaynaklar, ziyaret kapsamında Türkiye ile Belçika arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin kapsamlı şekilde ele alınmasının, enerji, savunma sanayii, havacılık, lojistik, sağlık ve yaşam bilimleri, bankacılık, teknoloji ve dijitalleşme gibi alanlarda yatırım ve iş fırsatlarının değerlendirilmesinin öngörüldüğünü aktardı.
Bu çerçevede firma ziyaretleri düzenleneceği, ikili görüşmeler ve firmalar arası temasların gerçekleştirileceği belirtilirken, Türkiye-Belçika Ekonomi Forumu'nun da düzenleneceği ifade edildi.
Kaynaklar, iki ülke özel sektörleri arasında anlaşmaların yanı sıra savunma, havacılık ve sosyal güvenlik alanlarında hükümetlerarası anlaşma ve belgelerin imzalanmasının planlandığını kaydetti.
Dışişleri Bakanlığı kaynakları, son dönemde ivme kazanan Türkiye-Belçika ilişkilerinin, iş birliği alanlarının çeşitlendirilmesiyle daha da güçlendirilmesine yönelik ortak iradenin ortaya konulmasının hedeflendiğini bildirdi.
Kaynaklar, son dönemde yapılan temaslarda ekonomi ve ticaretin yanı sıra savunma, enerji ve bağlantısallık alanlarında iş birliği fırsatlarının değerlendirildiğini, NATO ve Avrupa Birliği çerçevesinde ortak sınamalar karşısında iş birliğinin güçlendirilmesinin ele alındığını belirtti.
Ekonomik misyon heyetinde yer alan Belçikalı bakanların Türk mevkidaşlarıyla görüşmeler gerçekleştirmesinin planlandığını aktaran kaynaklar, heyetin İstanbul ve Ankara'da çeşitli kamu ve özel sektör temsilcileriyle temaslarda bulunacağını ifade etti.
İkili ticaret hacmi 9,2 milyar dolar oldu
Türkiye ile Belçika arasındaki ikili ticaret hacmi 2025 yılında 9,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türkiye'nin Belçika'ya ihracatı 5 milyar dolar, ithalatı ise 4,2 milyar dolar seviyesinde kaydedildi.
2002-Ocak 2026 döneminde Türkiye'ye yapılan Belçika yatırımlarının 9,3 milyar dolara ulaştığını belirten kaynaklar, aynı dönemde Türkiye'den Belçika'ya yapılan yatırımların ise 490 milyon dolar olduğunu bildirdi.
Kaynaklar ayrıca, Belçika'da yaşayan yaklaşık 300 bin Türk vatandaşının iki ülke arasında önemli bir köprü vazifesi gördüğünü ve Belçika'nın ekonomik ve sosyal hayatına kayda değer katkı sunduğunu aktardı.
Belçika, Türkiye'ye daha önce 2012'de ekonomik misyon düzenlemişti
Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Belçika'nın yılda iki kez düzenlediği ekonomik misyonların, ekonomi diplomasisi açısından siyasi boyutu güçlü faaliyetler arasında yer aldığını belirtti. Belçika'dan Türkiye'ye daha önce 2012 yılında ekonomik misyon ziyareti düzenlenmişti. Söz konusu misyona dönemin Veliaht Prensi olan Kral Philippe başkanlık etmiş, Kraliçe Mathilde ise Prenses unvanıyla ziyarete eşlik etmişti.
Kaynak:İHA