Bilgen: “HDP Kars’a kayyum atansın modunda çalıştı”

Bilgen: “HDP Kars’a kayyum atansın modunda çalıştı”

Bilgen, kendisi için Ortakapı Mahallesinde açılan Seçim Koordinasyon Merkezinde Bağımsız İl Genel Meclis Üyesi adayı Didem Sert ve Bağımsız Belediye Meclis Üyesi adayı Burukan Çelebiler ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

2019 yılında yapılan yerel seçimde Kars Belediye Başkanı seçilen SES Partisi Genel Başkanı ve Kars Bağımsız Belediye Başkan adayı Ayhan Bilgen, görevinin 18'inci ayında atanan kayyum ile ilgili açıklama yaparak, o zaman mensubu olduğu HDP'nin bile kulak tıkandığını ve sanki kayyum atanırsa atansın modunda hareket ettiğini öne sürdü.

Kendisi için Ortakapı Mahallesinde açılan Seçim Koordinasyon Merkezinde Bağımsız İl Genel Meclis Üyesi adayı Didem Sert ve Bağımsız Belediye Meclis Üyesi adayı Burukan Çelebiler ile birlikte basın toplantısı düzenleyen SES Partisi Genel Başkanı ve Kars Bağımsız Belediye Başkan adayı Ayhan Bilgen, gözaltına alındığı 2020 yılında Kars'a kayyum atanmasın diye istifa etmesi gerektiğini Halkların Demokratik Partisi Genel Merkezi ve Kars İl yönetimine sunduğunu söyledi.

Kars Belediyesine kayyum atanmaması için elinden geleni yaptığını söyleyen Bilgen, "Ben kayyum atanmaması için elimden gelen çabayı sarf ettim. Bunu belki kamuoyuna çok açıklamadık ama artık bunları konuşacağız bu bir ay boyunca. Kayyum atanacağı hemen hemen belli olunca yani HDP'li bütün belediyelere kayyum atanıp geriye sadece birkaç ilçe ve Kars kaldığında ben Kars'a kayyum atanmasın. Kars farklı bir sosyolojiye sahip. Türkiye Cumhuriyeti'nden önce cumhuriyet kurmuş. Neredeyse tek şehir. Şura ile yönetilmiş geçmişte. Dolayısıyla bir kimliğin diğer kimliğe baskı yaptığı, dışladığı bir şehir haline getirmeyelim. Buna izin vermeyelim diye görüşmeler yaptım. Partilerin meclis üyeleriyle görüşmeler yapmıştım. Bu meclis üyeleri hala hayatta” dedi.

"HDP, KARS’A KAYYUM ATANSIN MODUNDA HAREKET ETTİ"

Kendisinin grup başkanvekilliğinden istifa ederek belediye seçimlerine girdiğini kayyum atanmaması için de Belediye Başkanlığı görevinden istifa çağrısı yaptığını ancak HDP'nin Kars'a kayyum atansın modunda hareket ettiğini dile getiren Bilgen, “Dedim ki; belli ki her yere kayyum atanıyor. Muhtemelen bir süre sonra Kars’a da atanacak. Kars'a kayyum atanmamasının bir yolu var. Kanun çok açık, Kanun diyor ki; belediye başkanı istifa ederse belediye meclisi ilk toplantısında önce belediye başkanını seçer. Gündemin ilk maddesi bu olmak zorundadır. Ben feragat ederek gözaltına alınabileceğimi, tutuklanacağımı bile bile daha önce Grup Başkan Vekilliği'nden feragat edip nasıl bu şehre hizmet için bu göreve talip aynı şekilde belediye başkanlığını bırakmayı da bilirim. Yeter ki bu şehre kayyum atanmasın. Belediye başkanı evet en çok temsil edilen parti HDP işte meclis üyesi en çok HDP'de ise yine HDP'li olsun. Ama belediye başkan yardımcıları da aldıkları oy oranında kabul eden diğer partilerin meclis üyelerinden oluşsun. Dolayısıyla beş grup, her birisi bir şekilde belediyede temsil edilsin. Şehir birlikte yönetilmeye devam etsin. Benim bu çağrıma ne yazık ki bunun altını çizerek söylüyorum; O zaman mensubu olduğum parti dahil kulak tıkandı. Yani sanki kayyum atanırsa atansın modunda hareket edildi. Elbette ki kayyum atanmasının sorumlusu biz ya da mensup olduğumuz parti değil de ama belli ki Türkiye'de bir kayyum politikası varsa biz bunun önüne geçmek için çözüm üretmek zorundaydık" ifadesini kullandı.

BİLGEN, KİMLİK SİYASETİNE TEPKİ GÖSTERDİ

Kars'ta siyasi partilerin insanların doğuştan kazandığı etnik kimlik ve inançları seçim malzemesi haline getirmelerine tepki gösteren Bilgen, "En büyük problem siyasetin kendisidir. Kolaya kaçan insanların doğuştan kazandığı etnik kimlik, inanç gibi alanları ne yazık ki siyasetin malzemesi haline getiriyoruz ve siyaseti bu polemikle yürütmeyi tercih ediyoruz. Bu kimlik farklılıklarını bir zenginlik olmaktan Kars için güzel bir örnek olmaktan çıkartıp seçim kavgasının seçim kampanyasının malzemesi haline getiriyoruz. Kars'ın acil ihtiyaçlarının çözümü burada partizanlığa yer vermeden asla sayısal çoğunluk tahakkümüne izin vermeden birlikte yönetmeyi zorunlu kılıyor" diye konuştu.

Kars'taki belediye başkan adaylarına çağrı yapan Bilgen şunları söyledi; "Gelin bundan yüz yıl önceki fabrika ayarlarına Kars'ı döndürelim. Nasıl yüz yıl önce bu şehir farklı kimliklerin birlikte yönettiği bir Şura'yı, bir meclisi bütün Türkiye'ye, hatta Kafkasya'ya, Ortadoğu'ya örnek olacak biçimde koymuşsa bunu başarıyla gerçekleştirmişse bugün de en öncelikli ihtiyacımız bu. Bu nedenle değerli arkadaşlar biz bu seçim kampanyasında Kars halkının bir buçuk Yıllık örnek uygulamayı görerek bütün Türkiye'ye model olabilecek bir çalışma pratiğini dikkate alarak hareket edeceğini düşünüyoruz. Çok net bir şey söylüyoruz. Bu şehrin bir buçuk yıllık kazanımını hiç kimseye yedirmeyeceğiz. Kimsenin tekrar bizi 2019’un gerisine çevirip işte "Kürtler böyle Azeriler böyle" gibi bir siyaset yapmasına fırsat vermeyeceğiz. Yollar bozuksa, yerli içinde bozuk, Şii içinde, Caferi içinde Sünni içinde, Kürt içinde, Türk için de bozuk. Çöp toplanmıyorsa bu A partisine oy veren için de B partisine oy veren için de utanç verici bir manzara."

bilgen.jpg

bilgen1.jpg

bilgen2.jpg

Kaynak:Hatice Kavşut

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde karsmanset.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
11 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler