Çetin: “Kars turizmde yakalamış olduğumuz ivme devam etmeli”

Çetin: “Kars turizmde yakalamış olduğumuz ivme devam etmeli”

Kültür ve Turizm İl Müdürü Hayrettin Çetin, Kars ekonomisi için son derece önemli olan turizm sektörün son yıllarda yakalamış olduğu ivmenin artırılarak devam etmesinin önemine dikkat çekti.

Volkan KARABAĞ

Turizm Haftası nedeniyle açıklama yapan Çetin, Turizm Haftasının toplumda turizm bilinci oluşturmak, iç turizmi canlandırmak, halkın turizm hareketlerine katılımını sağlamak, turizm ve kültürel değerleri tanıtmak ve nihayetinde turizmi geliştirmek amacıyla 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanmakta olduğunu hatırlattı.

Hafta boyunca yapılacak olan etkinlikler hakkında bilgi veren Çetin, “Turizm; ulusal ve uluslar arası düzeyde kazandığı dev boyutlarla yatırımları ve iş hacmini geliştiren, gelir oluşturan, döviz sağlayan, istihdam alanları açan, sosyal ve kültürel hayatı etkileyen önemli toplumsal ve insancıl fonksiyonları içinde barındıran bir nitelik kazanmıştır. Bu nitelik dünyada turizme yönelik ulusal ilgiyi artırmış ve turizmden beklentileri olan ülkeleri bu endüstrinin gelişmesine yöneltmiştir. Dövizin turizm yoluyla elde edilmesine yönelik faaliyetler bu sektörün milli ekonomide önem kazanmasını sağlayarak stratejik bir sektör olması sonucunu doğurmuştur. Bu gelişmeler neticesinde turizm sektörünün bacasız sanayiye dönüşmesiyle birlikte; ülkelerin sahip olduğu kültürel ve doğal varlıkların bilinmesi ve koruma bilincinin gelişmesine vesile olmuştur.

Ülkemizde ve ilimizde son yıllarda yapılan yatırımlarla turizm sektörü hızla gelişmiştir. Kars, turizmde marka şehirlerarasında yerini almış,  turizmde parlayan destinasyonlar arasına girmiştir. Şu an bulunduğumuz bu alan dâhil olmak üzere yapılan sayısız restorasyon, altyapı yatırımları, çevre düzenlemeleri ve tanıtım faaliyetleriyle birlikte konaklama tesisi, yatak sayısı, seyahat acentesi sayısı, restoran sayısı, hediyelik eşya satış mağazası sayısı ve konaklayan insan sayısında büyük artışlar olmuş, sektörde on binlerce insana istihdam sağlanmıştır. Yapılan çalışmalar neticesinde ilimizde turist sayısı pandemi öncesi sayısal verilere ulaşmakla kalmamış, hatta bu verileri geçmiş hale gelmiştir.

Bu sektörün ilimiz ve ülkemiz için stratejik bir sektör olduğu bilinciyle hareket ediyor, gezmek ve eğlenmek amacıyla ilimize seyahat edenlerin memnuniyetini artırma konusunda her türlü tedbiri alıyoruz. Turizm ölçülebilen ve rakamlarla ifade edilebilen bir olgu olup kültürel bir nitelik taşımaktadır. Zaman içerisinde memnuniyet ve memnuniyetsizliklerin ilimize yansımaları olacaktır. Turizm sektörüne hizmet eden kamu kurumları, ulaşım-konaklama-eğlence ve diğer sektörlerde faaliyet gösterenlerin uyumlu çalışması önemlidir.

İlimiz ekonomisi için son derece önemli olan bu sektörün son yıllarda yakalamış olduğu ivmenin artırılarak devam etmesi hedeflenerek Turizm Haftasını çeşitli etkinliklerle kutlamaktayız. Valiliğimizin koordinasyonunda ilimizde ilkokul ve lise öğrencileri arasında şiir ve kompozisyon yarışması yapıldı, hafta münasebetiyle çeşitli tanıtım çalışmaları yapıldı, uluslar arası ödüllü fotoğraf yarışması, tarihi mekânlara geziler, bisikletli yürüyüş etkinlikleri yapılmakta olup hafta münasebetiyle başta Sayın Valimiz olmak üzere ilgili kurum, işyeri, tesis, örenyeri ziyaretleri yapıldı, yapılacaktır.” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler