Dağcılar, Hocalı Şehitlerini Haça Dağı’nın zirvesinde andı

Dağcılar, Hocalı Şehitlerini Haça Dağı’nın zirvesinde andı

Aralarında Azerbaycanlı dağcıların da bulunduğu Zirve Dağcılık Doğa Sporları Kulübü üyesi Kars, Iğdır, Ağrı, Tunceli, Adana, Ankara, Muğla ve Kayserili dağcılar, Hocalı Şehitlerini anmak için 2 bin 426 rakımlı Haça Dağı'na tırmandı.

Tacettin DURMUŞ

Bu yıl 6’ıncısı düzenlenen ve geleneksel hale gelen zirve tırmanışta, Zirve ekibi dağcılar Azerbaycan'ın Hocalı kentinde 26 Şubat 1992'de şehit edilen 613 Azerbaycan Türkünü anmak amacıyla Nahçıvan'daki Haça Dağı'nın zirvesine tırmanış düzenlendi.

Zirve Dağcılık Doğa Sporları Kulübü Iğdır ve Kars il temsilcilikleri tarafından düzenlenen, Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu ve Iğdır Azerbaycan Iğdır Azerbaycan Dil, Tarih ve Kültür Birliğini Yaşatma ve Destekleme Derneğince desteklenen zirve tırmanışına, Türkiye'nin farklı bölgelerinden Iğdır'a gelen 24 dağcı, Azerbaycan'a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ne geçti. Dağcılar burada Azerbaycan'dan gelen 7 dağcıyla buluştu. Yaklaşık 7 saatlik tırmanışla zirveye varan ekip, inişe geçilmesinden 4 saat sonra Haça Dağı'nın eteğindeki Gal köyünde programı sonlandırdı.

Bölgenin tırmanılması en zor dağlarından biri olan Haça Dağı'nın zirvesine çıkan dağcılar, burada anma töreni düzenledi. Saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan törende, Azerbaycan ve Türkiye milli marşlarını okuyan dağcılar, "Hocalı şehitlerini rahmetle, minnetle ve saygıyla anıyoruz" yazılı pankart ile birlikte, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev’den öperek teslim aldıkları Azerbaycan Bayrağı ile Türk Bayrağını birlikte açtı. Dağcılar aynı bayrakları daha sonra Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Türkiye Başkonsolosu Mehmet Emin Kiraz’a öperek teslim ettiler.  Bayrak teslimi sırasında Başkonsolos Mehmet Emin Kiraz, Zirve Dağcılık üyesi dağcıları konsolosluk binasında ağırlayarak bir süre görüştü. Zirve tırmanışı sonrası da Nahçıvan Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Bakanı (Naxçıvan Muxtar Respublikasının Hava və Ekstremal İdman Növləri Federasiyasının Sədri) Mayis Aliyev, dağcıları bakanlıkta ağırlayarak, zirve tırmanışı yapanlara plaket takdim etti.

Zirve’de açıklamada bulunan Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Kars Şube Başkanı Alpay Korkmaz, etkinliğe birçok şehir ile birçok ilden dağcıların katıldığını belirterek, "Bu etkinliği her yıl hüzünle yapıyorduk ama bu yıl sevinçle yapıyoruz. Çünkü Karabağ Zaferi'ni yaşıyoruz. Buradan ülkemizdeki tüm dağcılara sesleniyorum, bu etkinliğe mutlaka katılsınlar. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev'e bu büyük zaferi bize hediye ettikleri için teşekkür ediyorum. Aynı zamanda bizlerin bu etkinliği gerçekleştirmesine destek veren Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guluyev ve Iğdır Azerbaycan Dil, Tarih ve Kültür Birliğini Yaşatma ve Destekleme Derneği Başkanı Ziya Zakir Acar’a teşekkür ederiz." Dedi.

Zirve’de açıklamada bulunan Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Kars Şube Başkanı Bülent Mavzer de yaptığı açıklamada, bu yıl 6’ıncı zirvesini yaptığını söyledi. Hocalı Şehitlerinin Haça Dağı’nın zirvesinde anmanın artık geleneksel hale geldiğini de söyleyen Mavzer, “Hüzün ile mutluluğu bir arada yaşıyoruz. Hocalı Şehitlerini anmanın yanı sıra; 44 gün süren ve zafer ile taçlandırılan işgal edilen Azerbaycan Topraklarının tekrar gerçek sahibine geçmesinin de mutluluğunu yaşıyoruz. Bu yıl yine Hocalı Şehitlerini zirvede anıyoruz. Bu zirve tırmanışı artık geleneksel hale geldi. Aynı zamanda Karabağ Zaferini de 2,426 rakımlı Haça Dağı'nın zirvesinde taçlandırıyoruz. Karabağ Azerbaycan’dır, yaşasın Azerbaycan - Türkiye kardeşliği” dedi.

BÖLGE, ADINI NUH PEYGAMBER"DEN ALIYOR

Öte yandan Mitolojik ve dini anlamlarla anılan Haça Dağı ve çevresi, adını Nuh Peygamberden alıyor ve Nuh Tufanının bu gölge yaşandığına inanılıyor. Nahçıvan’da ki bazı yer adlarının Nuh Peygamber tarafından konulduğu ve hatta geçmişi 5 bin yıla dayanan Nahçıvan adının, Nuh Çıhan ile alakalı olduğu, Nevruz’un da ‘Nuh-ruz’ olduğu da söyleniyor. Nevruz, Hahçıvan ve Azerbaycan’da günlerce çok farklı ve zengin fini etkinliklerle kutlanılıyor. Nahçıvan’ın merkezinde Nuh Peygamber’in türbesi de bulunuyor ve yoğun ilgi görüyor. Nahçıvan Kalesi’nin yanında bulunan Nuh Peygamber’in türbesinin tam karşısında üzerinde yarığı ile Haça Dağı’nı görmek heyecanlandırıyor.

karsli-ve-igdirli-dagcilar-hocali-sehitlerini-haca-daginda-andi-2.jpg

karsli-ve-igdirli-dagcilar-hocali-sehitlerini-haca-daginin-zirvesinde-andi-33.jpgkarsli-ve-igdirli-dagcilar-hocali-sehitlerini-haca-daginin-zirvesinde-andi-34.jpgkarsli-ve-igdirli-dagcilar-hocali-sehitlerini-haca-daginin-zirvesinde-andi-43.jpgkarsli-ve-igdirli-dagcilar-hocali-sehitlerini-haca-daginin-zirvesinde-andi-41.jpgkarsli-ve-igdirli-dagcilar-hocali-sehitlerini-haca-daginin-zirvesinde-andi-40.jpgkarsli-ve-igdirli-dagcilar-hocali-sehitlerini-haca-daginin-zirvesinde-andi-39.jpgkarsli-ve-igdirli-dagcilar-hocali-sehitlerini-haca-daginin-zirvesinde-andi-30.jpgkarsli-ve-igdirli-dagcilar-hocali-sehitlerini-haca-daginin-zirvesinde-andi-31.jpgkarsli-ve-igdirli-dagcilar-hocali-sehitlerini-haca-daginin-zirvesinde-andi-32.jpgkarsli-ve-igdirli-dagcilar-hocali-sehitlerini-haca-daginin-zirvesinde-andi-18.jpgkarsli-ve-igdirli-dagcilar-hocali-sehitlerini-haca-daginin-zirvesinde-andi-20.jpgkarsli-ve-igdirli-dagcilar-hocali-sehitlerini-haca-daginin-zirvesinde-andi-21.jpgkarsli-ve-igdirli-dagcilar-hocali-sehitlerini-haca-daginin-zirvesinde-andi-22.jpgkarsli-ve-igdirli-dagcilar-hocali-sehitlerini-haca-daginin-zirvesinde-andi-14.jpgkarsli-ve-igdirli-dagcilar-hocali-sehitlerini-haca-daginin-zirvesinde-andi-15.jpgkarsli-ve-igdirli-dagcilar-hocali-sehitlerini-haca-daginin-zirvesinde-andi-16.jpgkarsli-ve-igdirli-dagcilar-hocali-sehitlerini-haca-daginin-zirvesinde-andi-17.jpgkarsli-ve-igdirli-dagcilar-hocali-sehitlerini-haca-daginin-zirvesinde-andi-9.jpgkarsli-ve-igdirli-dagcilar-hocali-sehitlerini-haca-daginin-zirvesinde-andi-12.jpgkarsli-ve-igdirli-dagcilar-hocali-sehitlerini-haca-daginin-zirvesinde-andi-13.jpgkarsli-ve-igdirli-dagcilar-hocali-sehitlerini-haca-daginin-zirvesinde-andi-5.jpgkarsli-ve-igdirli-dagcilar-hocali-sehitlerini-haca-daginin-zirvesinde-andi-6.jpgkarsli-ve-igdirli-dagcilar-hocali-sehitlerini-haca-daginin-zirvesinde-andi-7.jpgkarsli-ve-igdirli-dagcilar-hocali-sehitlerini-haca-daginin-zirvesinde-andi-8.jpgkarsli-ve-igdirli-dagcilar-hocali-sehitlerini-haca-daginin-zirvesinde-andi-38.jpgkarsli-ve-igdirli-dagcilar-hocali-sehitlerini-haca-daginin-zirvesinde-andi-1.jpgkarsli-ve-igdirli-dagcilar-hocali-sehitlerini-haca-daginin-zirvesinde-andi-2.jpgkarsli-ve-igdirli-dagcilar-hocali-sehitlerini-haca-daginin-zirvesinde-andi-3.jpg

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler