Don ve kuraklık tarım ürünlerine zarar veriyor
Don ve kuraklık tarım ürünlerine zarar veriyor. Tarım uzmanı Mine Ataman, "Türkiye 2025 yılında 137 milyon tonluk bitkisel üretiminin 17 milyon tonunu don ve kuraklık sebebiyle kaybetti" dedi.
Don ve kuraklık tarım ürünlerine zarar veriyor. Tarım uzmanı Mine Ataman, "Türkiye 2025 yılında 137 milyon tonluk bitkisel üretiminin 17 milyon tonunu don ve kuraklık sebebiyle kaybetti" dedi.
Ataman, Yeşil Etki Derneği tarafından düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, "Türkiye 2025 yılında 137 milyon tonluk bitkisel üretiminin 17 milyon tonunu don ve kuraklık sebebiyle kaybetti. Biz don veya kuraklıkla çiftçinin bir afet yaşadığını düşünürüz. Desteklenmesi gerektiğini düşünürüz. Ama bazen bolluk yılı da çiftçi için bir afet olabiliyor. En son yaşadığımız mandalinadaki iklim kaymaları, dünyada turunçgillerle ilgili satın alma tercihlerinin değişmesi, şeker hastalığındaki yükselme ve kullanılan ilaçların bu tarz ürünleri kullanımının düşürmesi gibi pek çok nedenden ötürü arz talep dengesi bozuluyor. Verimin arttığı dönemlerde ürün çiftçinin elinde kalabiliyor" dedi. Ataman, "Türkiye gıda enflasyonunda tarladan sofraya, bu tarlada 5, sofrada 25 fenomeniyle aslında uzun vadede kendini bir çıkmaza hapsediyor. Gerçekler gölgeleniyor ve herkes bir suçlu kahramanlar oluşturarak aradaki çözümsüzlüğü desteklemiş oluyor. Sektörün bütün paydaşları aslında bu nedenle topu başka birine atıyor. En sonunda da hem tüketici hem de üretici ve hem aradaki bütün paydaşlar endişe ve panik enflasyonuyla beraber risk primini gıda değer zincirinde üzerine ekleyerek esasen orta ve uzun vadede kendi gelirini korumaya çalışıyor. Gıda enflasyonunda sanki bir çözümsüzlük varmış algısı sanki bu konuyla ilgili hiç çözüm üretilemezmiş diyerek bir suçlu cadı avına çıkılmaya çalışılıyor" diye konuştu.
Kaynak: