HDP'li Sancar Kars'ta basın toplantısı düzenledi

HDP'li Sancar Kars'ta basın toplantısı düzenledi

Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak için Kars’a gelen HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, basın toplantısı düzenledi.

Volkan KARABAĞ

Bir otelin toplantı salonunda düzenlenen basın toplantısında dünden beri Kars’ta vatandaşların ve esnafın sorun ve taleplerini dinlediğini ve Kars’ın sorunlarının ülke sorunlarıyla aynı olduğunu söyleyen Sancar, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda görüşülen “basın, sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin düzenleme” ile ilgili de açıklama yaptı.

40 maddeli basın yasası teklifinin sansür yasası olduğunu söyleyen Sancar, “Basın ancak özgür şartlarda görevini yapabilir, özgür şartların bulunmadığı ülkede ne basın görevini yapabilir ne de toplum bilgi alma, bilgi edinme hakkını kullanabilir. Böyle ortamlarda baskıcı yöntemler çok daha kolay devreye sokulabilir. Basına sansür yasası tam da bu amaçla hazırlanmıştır. Genel basın üzerindeki baskıların yetersiz kaldığı yerde şimdi de internet basınını tam bir kontrol altına almayı hedefliyorlar. Basına gerçek anlamda tam bir kuşatma operasyonudur yeni kanun teklifi. Sansür yasası teklifidir bu. Yoksa onların dediği gibi dezenformasyonu önleme yasası değildir.” dedi.

Politikalarını halkla istişare ederek, halkı dinleyerek ve onlarla sürekli etkileşim içinde kalarak oluşturduklarını da belirten Sancar, “Adaletsizliğin bu kadar yaygınlaştırılması çeteleşmeyi de teşvik etmektedir. Bugün çeteler, mafya örgütleri ülkenin meşru yönetim odakları haline getirilmişlerdir. Bir mafya, çete zihniyeti yönetimde ve hayatın her alanında yaygınlaştırılmıştır. Bunun adı çöküş programıdır, çöküş iktidarıdır, toplumu en temel değerlerden mahrum etme operasyonudur. Buna karşı yapmamız gereken şey güçlerimizi birleştirmektir. Bizler HDP olarak kurduğumuz Emek ve Özgürlük İttifakıyla birlikte bulunduğumuz her yerde halkın sesine kulak vermek için her türlü çabayı harcıyoruz. Yolumuzu masa başında, parti merkezlerinde belirlemiyoruz, politikalarımızı halkla istişare ederek, halkı dinleyerek, onlarla sürekli etkileşim içinde kalarak oluşturuyoruz. Bundan sonra da bütün temel konularda aynı politikayı izlemeye devam edeceğiz. Emek ve Özgürlük İttifakı büyüyecektir. Önümüzdeki en önemli hedef bu ittifakı en geniş kesimlere, ezilenlerin, sömürülenlerin, yok sayılanların, ötekileştirilenlerin tümünü kapsayacak bir genişliğe ulaştırmaktır. Bizim bu amacımıza ulaşmamız için de çok daha fazla çalışmamız gerektiğinin farkındayız. Ama halkımız bilsin ki bir alternatif vardır; emekten yana, sömürüye karşı, adaletsizliği ortadan kaldıracak adaleti savunan, bu baskılara karşı duracak özgürlüğü savunan, yalan iktidarına karşı hakikatin peşini bırakmayacak bir alternatifi mutlaka inşa edeceğiz ve sadece seçimler için değil, seçimlerin sonrasında da yeni bir başlangıç, demokratik ve özgürlükçü, emekten yana bir değişimin dinamik motor gücü haline geleceğiz.” diye konuştu.

Türkiye’nin yarın özgürlükçü, demokratik, sivil bir anayasaya kavuşacağını da sözlerine ekleyen Sancar açıklamasını şöyle sürdürdü:  “Bizler Türkiye’de gerçek ve kalıcı barışın herkese eşit ve özgür bir yaşam sağlamaktan geçtiğine inanıyoruz. Anayasa tartışmaları da dahil olmak üzere her türlü tartışmaya bu çerçevede açığız. Eğer eşit yurttaşlık temelinde demokrasiyi yerele yayarak güçlendirecek bir yol açılacaksa biz bu yolda bütün gücümüzle katkıya değil, öncülüğe hazırız. Biliyoruz ki iktidar şimdi anayasa tartışmalarını ortaya atmakla başka bir gündem de yaratmak peşindedir ama istediği amaçla hareket etsin fark etmez, bu ülke şimdi, hemen veya yarın özgürlükçü, demokratik, sivil bir anayasaya kavuşacaktır. Bunu gerçekleştirecek güç de bizler, Emek ve Özgürlük İttifakı ve bunun büyüyerek yaratacağı büyük demokrasi bloğudur. Bu ülkeye gerçek anlamda, inançların eşit halkların özgür yaşayacağı bir geleceği mutlaka armağan edeceğiz. Bu konuda bugün dünden beri Kars’ta gördüğümüz ilgi, halkımızın bize teveccühü inancımızı güçlendirmiştir, Kars’ta yaşayan bütün insanlarımıza teşekkür ve minnetlerimi iletmek istiyorum. Büyüyerek değişim gücünü birlikte yaratacağız ve birlikte başaracağımıza inancımızı bir kez daha dile getirerek hepinize teşekkürlerimi sunuyorum.”

Bir gazetecinin ileride Cumhur ve Millet ittifakından bir teklif gelirse bazı noktalarda birlikte hareket etme gibi bir açık kapınız var mı? sorusuna Sancar, “Emek ve Özgürlük İttifakı diğer iki ittifaktan da çok temel noktalarda ayrışmaktadır elbette. Adı üstünde emekten yana bir düzen ve özgürlükçü bir yaşam inşa etmek için yola çıkmıştır. Cumhur İttifakını söylememe bile gerek yok, 6’lı masanın şuana kadarki çalışmaları ile ilgili değerlendirmeleri halkın takdirine bırakıyoruz ama temel konularda ikna edici, güçlü bir alternatif sunma noktasında yetersiz kaldığını da her yerde söylüyoruz. Mesela Kürt sorununu gündeme tam anlamıyla almak ve bir barış, çözüm programı oluşturmak konusunda eksik kalmışlardır. Diğer ittifaklarla farklıyız fakat adaletsizliklere karşı ortak mücadele çağrısını herkese yapıyoruz. İktidarın AKP’ye veya MHP’ye oy veren bütün vatandaşlarımız dahil olmak üzere 6’lı masadaki partililer ve onların tabanı dahil olmak üzere, Türkiye’de adaletsizlikten şikayet eden tek tek bütün bireyler dahil olmak üzere herkese farklılıklarımızla yan yana yürüme çağrısı yapıyoruz. ayrıştıran değil birleştiren bir çağrı yapıyoruz. Çünkü adalete karşı ortak bir mücadele teklifinde bulunuyoruz.” yanıtını verdi.

hdpli-sancar-karsta-basin-toplantisi-duzenledi-(1).jpghdpli-sancar-karsta-basin-toplantisi-duzenledi-(2).jpghdpli-sancar-karsta-basin-toplantisi-duzenledi-(3).jpghdpli-sancar-karsta-basin-toplantisi-duzenledi-(4).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler