Japonya, Çinli balıkçı teknesine el koyup kaptanı gözaltına alındı
Japonya'nın münhasır ekonomik bölgesi içinde seyreden ve denetim amacıyla yapılan dur ihtarına uymayan bir Çinli balıkçı teknesine el konuldu, Çin uyruklu tekne kaptanı gözaltına alındı.
Japonya'nın münhasır ekonomik bölgesi içinde seyreden ve denetim amacıyla yapılan dur ihtarına uymayan bir Çinli balıkçı teknesine el konuldu, Çin uyruklu tekne kaptanı gözaltına alındı.
Japonya ile Çin arasındaki diplomatik gerilimi artırabilecek bir gelişme yaşandı. Japonya Su Ürünleri Ajansı'ndan (JFA) yapılan açıklamada, ülkenin Nagazaki eyaletine bağlı Meshima adasının yaklaşık 170 kilometre güneybatısında, ülkenin münhasır ekonomik bölgesi içinde seyreden bir Çinli balıkçı teknesine el konulduğu bildirildi. 47 yaşındaki Çin uyruklu kaptanın denetim amacıyla yapılan dur ihtarına uymadığı, el koyma işleminin ardından kaptanın gözaltına alındığı aktarıldı. Teknede kaptan dışında 10 mürettebat bulunduğu belirtildi.
"Denetimlerimiz devam edecek"
Japonya Baş Kabine Sekreteri Minoru Kihara yaptığı açıklamada, yasa dışı balıkçılık faaliyetlerini önlemeye yönelik uygulamaları sürdüreceklerini belirterek, "Yabancı gemiler tarafından gerçekleştirilen yasa dışı balıkçılık faaliyetlerini önleme ve caydırmaya yönelik denetim faaliyetlerimize kararlı bir şekilde devam edeceğiz" dedi.
Bu yıl en konulan ilk yabancı balıkçı teknesi
Bu gelişmeyle birlikte JFA, 2022'den bu yana ilk kez bir Çin balıkçı teknesine el koymuş oldu. Ayrıca el konulan teknenin ajansın bu yıl el koyduğu ilk yabancı balıkçı teknesi olduğu ifade edildi. Japonya çevresindeki sularda avlanan teknelerde yasa dışı balıkçılığa karşı denetimler gerçekleştiren JFA, geçtiğimiz yıl biri Tayvanlı, diğeri Güney Koreli olmak üzere iki yabancı balıkçı teknesine el koymuştu.
Kaynak: