Kars Aşıklar Kültür Evi’nde Ramazan iftar programları başladı

Kars Aşıklar Kültür Evi’nde Ramazan iftar programları başladı

Aşık Mahmut Karataş, Sabri Yokuş ve Gültekin Bulutoğlu tüm aşık severleri iftar ve sahur programlarına davet ettiler.

Bedir ALTUNOK

Kars’ta Evliya Camii civarında Fayton Pazarı eski kasaplar sokak üzerindeki Aşıklar Kültür Evi’nde Ramazan ayı boyunca her akşam iftar sonrası aşıklar programı yapılmaya başladı. Aşık Mahmut Karataş, Sabri Yokuş ve Gültekin Bulutoğlu tüm aşık severleri iftar ve sahur programlarına davet ettiler.

KARS’TA AŞIKLARIN RAMAZAN GECELERİ

Uzun yıllardır süre gelen aşıklık geleneği ramazan gecelerinden birbirinden canlı ve hareketli etkinliklerle yaşatılmaya çalışılıyor. Çok eskilere dayanan aşıklar geleneği iftardan sahura programlarla deyişler, hikayeler ve atışmalarla renkleniyor. Buradaki asıl amaç ise hem bu geleneği yeniden canlandırmak hem de genç nesille tanıştırmak. Ramazan ayının başlamasıyla birlikte ilk iftar programı da start alıyor. Ramazan ayı boyunca aşıklar sazlarını sözleriyle birleştirip topluma önemli mesajlar veriyorlar. Aşıkların durup dinlenmeden yaptıkları programlar büyük beğeni topluyor.

Murat Çobanoğlu Aşıklar Derneği Başkanı Mahmut Karataş, Serhat ilimiz Kars’ta ramazan başka bir güzel olur. Somut olmayan kültürel mirasın temsilcileri olan bizler, böyle her gece Aşıklar Evi’nde, iftardan sahura kültürümüzü yaşatmaya çalışıyoruz. Camiden teravihten çıkan vatandaşlarımız aşıklarımızı dinlemek için buralara geliyorlar. Geçmişimizi sözle anlatan aşıklarımız sözün ustalarıdır. Malumunuz biz Dede Korkut’ların torunlarıyız. Dede Korkut’ların yatağında bulunan Kars şehrinde sazıyla, sözüyle, tarihiyle Dede Korkut’ların torunları olan bugünkü aşıklarımız somut olmayan kültürel mirası yaşatmaya çalışıyoruz. İşte böyle akşamlar, iftarlar, sahurlar düzenleyerek, bu kültürü gelecek nesillerle buluşturmaya çalışıyoruz.” dedi.

Karataş ayrıca, “Yüzyıllardır unutulmayan aşıklık ve ozanlık kültürümüz vardır. Bunu da görüyoruz ki her geçen gün izleyenleri dinleyenleri oluşuyor. Gençlerin buna ilgi göstermesi bu önemli aşıklık geleneğimizin unutulmadığının göstergesidir. Kars’ın en büyük, en yaygın geleneği olan Ramazan kültürünü devam ettiriyoruz.” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler