Kars Barajı İstimlak Ödemeleri Başladı

Kars Barajı İstimlak Ödemeleri Başladı

Devlet Su İşleri (DSİ) 24. Bölge Müdürü Hayati Çelenk, Kars Barajı istimlak ödemelerine başladıklarını belirtti.

Çelenk, Kars’a süre doldurmaya gelmediklerini, çalışmaya ve hizmet etmeye geldiklerini vurguladı.

DSİ 24. Bölge Müdürü Hayati Çelenk, Kars barajı istimlak ödemelerini yaptıklarını ancak vatandaşların arazi bedelleri iyi olmasına rağmen mahkemeye vererek yüksek bedel alma düşüncelerini olduğunu ve bu düşüncelerinin yanlış olduğunu söyledi.

Çelenk; “Kars Barajı istimlak ödemelerini yapıyoruz. Vatandaş arazi bedelleri iyi olmasına rağmen mahkemeye gidip daha yüksek bedel alma düşünceleri var. Ama ben inanıyorum ki mahkemeden çıkacak sonuca vatandaşlar üzülebilir. Daha düşük bedelle kamulaştırabiliriz. Bizim belirlediğimiz değer sınırımıza bir kilometre kadar metrekaresi 80 kuruşa satılan yere 3 lira değer verdik” dedi.

VATANDAŞLAR BAZI KİŞİLERİN SÖYLEDİKLERİ SÖZLERE ALDANMASIN

Vatandaşların kafalarının bazı kişilerce karıştırıldığına dikkat çeken DSİ Bölge Müdürü hayati Çelenk; “Vatandaşlar bazı kişilere aldanmasınlar. Gelsinler hemen paralarını ödeyelim. Vatandaş geldikce biz kamulaştırma işlemini yapıyoruz. Bazı vatandaşların daha yüksek bedel akıllarında var. Bunu mahkeme sürecine intikal ettirecekler. Bu çalışmalarımızı geciktirmeyecek. 30 Ekim 2013 yılında Kars barajı tamamlanmış olacak. 2011 Haziran ayında başladı ve ortalama 2,5 senede bitirilmesiyle rekor bir çalışma olmuş olacak. Bitince de peyder pey sulama işlemleri de başlayacak. 75 bin metreküp 2 bin konutluk betan imalatı yapılacak. Barajın Kars’a da iklim açısından da katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Bir çok yerde iklimde biraz daha güzel gelişmeler olduğu gerçeği ortadadır. Iğdır sulaması için artı bir depolama da olacak. Fazla olan Suyu Arpaçay ulaşmasıyla Iğdır ovasına aktaracağız. Su hayat demektir. Susuz hayat olmuyor onun için görevimizin önemini iyi biliyoruz: İnşallah her şey güzel olacak” diye konuştu.

HALKI TAŞKINDAN KORUMAK DSİ’NİN GÖREVLERİNDEN BİRİSİDİR

Göreve başladığı günden itibaren Kars için daha fazla neler yapabiliriz? Hangi projeleri hayata geçirbiliriz? Düşüncesiyle hareket ettiklerinini kaydeden Hayati Çelenk; “Şehir içinde de halkı taşkından korumak DSİ’nin asli görevlerindendir. Taşkının geri dönüşü yoktur. Bülbül deresiyle ilgili önümüzdeki hafta içinde sözleşmesi imzalanacak. 750 metrelik kısmını bu sene hava koşulları müsaade ederse bin metreye kadar çıkarılacak. Bayrampaşa dereleri de gündemde. Kars Çayı ile ilgili rekreasyon amaçlı güzel bir şekilde çalışma yapılacak. Çayın iç kısmı için proje hazırlıkları başladı. Tamamlanınca ihalesi yapılacak. Kanalizasyondan da koruyacak şekilde Belediye ile ortak çalışacağız. Birde Alabalık sulaması var. Bununla ilgili çalışmalar sürüyor. Mücavir alan çalışmasının sonuçlanmasını bekliyoruz. Alabalık Barajı niye inşa ediyorsunuz? Denilebilir. Alanları sulayacak projedir bu. Bunun mühendislik işlemleri ihale edilecek. Haklımız sulamaya pek yatkın değil. Basınçlı sulama olacağı için çayırlar bile sulansa yeter. Yem bitkileri ve diğer ürünlerle gelir seviyesinin artması hedefimizdir. Alabalık Barajı’nın bir amacı da Kars Çayı’nı taşkın etkilerinden korumaktır. Onun için Kars Çayı’nın taşkın etkilerinin azaltılması gerekiyor. Çayın tabanını da iyileştireceğiz. Çay kendini temizleyecek. Duvarları komple yenileyeceğiz. Belediye kanalizasyon hattını duvar arasından geçirecek ve kanalizasyonun çaya dökülmesini önleyecek” şeklinde konuştu.

BİZ KARS’A SÜRE DOLDURMAYA DEĞİL ÇALIŞMAYA GELDİK

Kars’ın çok güzel bir şehir olduğunu ve Kars’a süre doldurmak için gelmediğinin altını çizen DSİ 24. Bölge Müdürü Hayati Çelenk, özetle şunları söyledi:

“Biz buraya süre doldurmaya gelmedik. Projeler bitene kadar da buradayız. Süresel olarak bütün imkanlarımızı kullanacağız ve bu kente hizmet edeceğiz. Sorunları gördük. Bir projeyi üretebilmek için sizi cesaretlendirecek en önemli unsur parasal unsurdur. Şu anda da bu sorun yoktur ve sınırsız ödeneğimiz var. Kars Çayı’nın tabanını da kaplayacağız. 2 veya 3 yıl önce ekonomik nedenlerden bunu söyleyemezdik. Ama şu anda bunu söyleyebiliyoruz. Halka en iyisiniz nasıl veririz bunu hayata geçireceğiz. Bülbül deresinin ıslahı konusunda da Belediye Başkanı Sayın Nevzat Bozkuş, bize ısrarcı oldu ve çalışma yaptık. Mevcut imalatların hepsini yok sayarak yeniden bir imalat yapacağız. Göze hitap eden menfezleri bile yeniden imal edeceğiz. Aynası iştir kişinin lafa bakılmaz. Yeni projeler üreteceğiz ve kendimizi daha iyi göstereceğiz. Bülbül deresinin 8 metre genişliğinde olması gerekiyor. Derenin yanlarında yol olsun. O dere ana arter olduğu zaman değeri iki kat artacaktır. Vatandaşlardanda bu konuda destek bekliyoruz. Mülkiyet açısından bize destek vermelerini istiyoruz. Ancak bu şekilde Kars’a daha güzel hep birlikte hizmet edebiliriz.”

karsmanset.com

yes.20120701164137..gif

Önceki ve Sonraki Haberler