Kars Milletvekili Aday Adayı Doç. Dr. Tülay Diken Allahverdi: “Gün 24 saat, hafta 7 gün şimdi çalışma zamanı”

Kars Milletvekili Aday Adayı Doç. Dr. Tülay Diken Allahverdi: “Gün 24 saat, hafta 7 gün şimdi çalışma zamanı”

Kars Milletvekili Aday Adayı Doç. Dr. Tülay Diken Allahverdi, CHP Kars İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında kentin sorunlarını ve çözüm önerilerini kamuoyuyla paylaştı.

Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyeliği görevinden istifa ederek CHP Kars Milletvekili aday adaylığına müracaat eden Doç. Dr. Tülay Diken Allahverdi, “Gün 24 saat, hafta 7 gün şimdi çalışma zamanı.” dedi.

Kars Milletvekili Aday Adayı Doç. Dr. Tülay Diken Allahverdi, Milletvekili seçildiği takdirde Kars’a yapacağı projelerini şöyle açıkladı: “Öncelikle Kars CHP il başkanı Taner Toraman ve CHP’nin Kars’a gönül vermiş tüm ekibine sonsuz teşekkürlerimi ve saygılarımı sunarak, Kars’la ilgili düşüncelerim eğer milletvekili olmam nasip olursa Kars’a yapacağım projelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Öncelikle şunu belirtmek isterim; Serhat Şehri Kars Türkiye’nin Londra’sı konumunda olması gerekirken Kars’ın seçmiş olduğu milletvekillerinin Kars’a görülür tarzda hizmet etmemesi sonucu diğer Anadolu şehirlerimize göre geri kalmış bir şehir niteliğine bürünmüş vaziyettedir. Ben çocuktum Kars şehirdi. Halk oyunları oyun ekibimizle güzel Türkiye’mizi gezerken şuan il olan birçok yerleşke ilçe pozisyonundaydı. Pratisyen hekim olarak Kars’a atandığım zaman gördüğüm tablo şuydu. Kars ilçe konumuna getirilmişti. Şimdi ise akademisyen ve hekim olarak Kars’ta görev yapmaktayım. Kars maalesef büyük bir köy durumuna getirilmiş. Bir örnek vermek istiyorum. Demin söylediğim gibi şuan il olan Batman ben çocukken birçok devlet memurunun gitmek istemediği bir ilçeyken şu an herkesin rahat çalışabileceği bir il konumuna gelerek yoluna devam etmektedir.

Kars’a seçilen Kars milletvekilleri ise rant peşine düşerek, Kars Sarıkamış’taki kaliteli ayakkabı üreten fabrikamızı kapatmış, Süt fabrikamız işlevselliğini yitirmişti. Un fabrikamız küçük bir merkez olarak hizmet yapan bir konuma getirilmiş, Güzelim değirmenlerimiz terk edilmiş, kaliteli şeker üreten Şeker Fabrikamız kapanma yoluna girmiş, Çimento fabrikamız yabancı sermayeye bırakılmış, Tarım ve hayvancılık çiftçilerimizin yaşamız olduğu sorunlar yüzünden neredeyse terk edilme noktasına getirilmiş, Bin bir zorlukla kurulan Tıp Fakültemiz kaderine terk edilmiş hale getirilmiş.

Sevgili Karslı hemşehrilerim sizler Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne Milletvekili gönderiyorsunuz. O milletvekili sizi orda temsil ediyor. Niçin diğer illerin milletvekilleri çıkıyor etkili konuşmalar yapıyor, kendi illerinin sorunlarını anlatıyor da ; bizim gönderdiğimiz milletvekillerimiz Kars’ta en büyük sorun olan Sağlık problemleri, üniversitemizde öğretim üyelerinin ve öğrencilerimizin yaşamış olduğu sıkıntıları, Öğretmen ataması bekleyen öğretmenlerimizin sorunlarını, Kars’ın çarpık bir yerleşim alanına dönderildiğini, Tarım ve Hayvancılıkta geriye giden fakat toprakları verimli olan Kars’ımızın bu sorunlarını dile getiremiyorlar.

Kars’tan milletvekili olup Kars’tan haberi olmayan insanlarımı biz meclise gönderiyoruz acaba? aklımıza geliyor. O zaman bu kadar talihsizlik yaşayan Karslılarımızın milletvekillerini seçerken demokrat bir kafa yapısıyla seçmesi, hizmet yoksunu milletvekillerinin değiştirilmesi elzem bir hale gelmemiş midir? Kars’ta yaşayan bir Karslı olarak elzem bir hale geldiği düşüncesindeyim. Takdiri size bırakıyorum.

Kars’a yapacağım projelerime gelince; Öncelikle Kars’ın kış Turizminde Türkiye’nin Antalya’sı olduğunu düşünerek Kars’ gelen ziyaretçi sayısına da baktığımda küçük esnafın ezilmemesi ve daha çok para kazanması için büyük bir mısır çarşısına benzer bir çarşı yapmak istiyorum. Kars’a gelen turların bu çarşıya yönlendirilerek, esnafımızdan alışveriş yapmasını sağlayacağım. Hatta bu çarşı gün gelecek Gürcistan gibi ülkelerinde alışveriş yapabileceği bir yer olacak.

Bacasız sanayi dediğimiz fabrikalarımızı tekrar işlevsel hale getirerek Kars’taki gençlerimizin işsizlik sorununu çözeceğim. Fakat bunu yaparken önceliği gariban ailelerin çocuklarına tanıyacağım. Bunun en büyük nedeni şudur. Ben Tıp Fakültesini kazandığım yıl babam bana şunu söylemişti. Sen her zaman garibana hizmet et .Çünkü o garibandır, kimsesi yoktur, kolay kolay kimseden bir şeylerde isteyemez. Bu söz benim hayatımın en büyük parçası olmuştur. Gerek meslek hayatımda gerekse özel hayatımda her zaman özenle üzerinde durduğum bir konudur bu. Bu nedenle öncelikle gariban ailelerin çocuklarını bularak onları işe yerleştireceğim. Böylelikle kaybettiğim babamın mezarında rahat uyuyacağını düşünmekteyim. Şunu anlamakta güçlük çekmekteyim. Milletvekili sınav kazanarak meclise gitmiyor. Halkın oyuyla seçiliyor. Halka hizmet için var. Hizmetin en üst boyutunu yapmak zorundadır.

Kars’ta tarım ve hayvancılık geriye gitmiş durumda, mesela koyunla köylerde uğraşmak terk edilmiş, büyükbaş hayvancılığa daha çok yönelmiş gibi bir izlenim var. Kars’a düşündüğüm diğer bir hizmet ise Yün Fabrikasının açılmasıdır. Bunu açtığımız takdirde hem işsizlik sorununu azaltmış olacağız hem de koyun üretimimizi arttırmış olacağız. Bu vesileyle ülkemizde üretilen sağlığı olumsuz etkileyen polyester ürünlerden bir nebze olsun uzaklaşmış olacağız. Yün kazak ve çorap üretimi gün gelecek ihracat boyutuna ulaşacaktır.

Kars’ımızın en büyük sorunu sağlık sorunlarıdır. Kars’a doktor kolay kolay gelmemekte, mecburi hizmetle gelen doktor arkadaşlarımız ise mecburi hizmet sonrası maalesef ilimizi terk etmektedir. Bunun en büyük nedenleri ise Üniversitemizin hekimlere yeterli düzeyde döner sermaye ödeyememesi ve kontrolsüz ve dikkatsiz bir şekilde yapılan ihaleler ve üniversitesi olan Kars’ımızın sosyal anlamda geride kalmış olmasıdır. Üniversite öğrencilerimizin yararlanabileceği Forum Kars diyebileceğimiz bir alışveriş merkezimiz bulunmamaktadır. Bu kompleksin içinde öğrencilerimizin gündüz ve ya gece güvenlik açısından gidebileceği büyük mağazalar, sinema salonları,tiyatro salonları yapılmalı ve işlevselliğe geçirilmelidir. Hatta yeni dönemdeki rektörlerimizle konuşularak diğer üniversitelerimizin tiyatro grupları öğrencilerimize Kars halkı ve Kars’ımıza dışarıdan gelen memurlarımıza tiyatro günleri diyebileceğimiz kültür ve sanat etkinlikleri düzenlenmelidir. Üniversitemizde bir tiyatro ekibi kurulmalı ve bu ekibimiz diğer illerimize giderek Kars’ın tanıtımını yapmalıdır.

İkinci bir husus ise halk oyunları ekiplerimizin güzel Türkiye’mizde dereceye girerek Kars’ımıza kupa alarak geldiğini görmekteyim. TRT KARS Radyosunun kurularak hem halk oyunlarımızı Türkiye’ye tanıtımı sağlanmalı, hem de güzel sesli çocuklarımızın radyoya alınarak yetiştirilip ülkemize güzel sanatçılar yetiştirilmesi bir an önce sağlanmalıdır. Bu girişim Kafkas Üniversitesi Konservatuar bölümüne de çok faydalı olacaktır. Ayrıca Kafkas Üniversitemize Radyo kurdurarak, gerek sağlık programları, gerekse yapılacak keyifli müzik programlarıyla önce Kars daha sonra alan genişletilerek doğu Anadolu bölgesine örnek olması yapacağım en önemli işlerden biridir. Çünkü sanatla uğraşan toplumlar ileriye giden toplumlardır.

Yine çok güzel bir çıldır gölümüz var. Fakat gölün etrafı yeterince ormanlaştırılamamış. Gölün etrafını orman haline getirerek o bölgede küçük işletmeler kurulmasını sağlamak, Sarıkamış’ımıza özel olan maden suyumuzun değerlendirileceği işletmelerin kurulması, obsidyen taşımızla yapılan ürünlerin daha iyi tanıtılması, ayakkabı fabrikamızın tekrar kurulması, Sarıkamış ormanlarının korunması yapacağım diğer çalışmalardır.

Kars Kağızman ilçemizin lezzetli cevizi, pekmezi ve daha benim bilmediğim çeşitli lezzetleri ,Kars’ın kaşarı, balı ve kazı patent alınması gereken ürünlerdir. Bu konuda da çeşitli girişimlerim olacaktır.

Kars’ın selim ovası benim için çok kıymetlidir. Bu ovanın toprağı verimlidir. Bazı çiftçilerimizde şöyle bir eksiklik görüyorum. Çiftçi tarlasını ekiyor, fakat yağmur yağmazsa ekmiş olduğu üründen bir fayda sağlayamıyor. Hatta bir dönem hayvanlarımızı beslemek için Şanlıurfa’dan saman getirildiğini gördüm. Bu konuda Kars’taki çiftçilerimizin ürünlerini almak için sadece yağmura bel bağlamamaları ,çiftçilerimize gereken konularda çeşitli eğitimler almasını sağlamak milletvekili olduğum takdirde ilk yapmam gereken vasfi görevimdir.

Arpaçay ve Akyaka verimli topraklarında üretilen ayçiceğimiz, mısır üretimlerinin arttırılması için ne gerekiyorsa yapacağım. Ve benim için diğer bir anlam ve öneme sahip olan Türkiye’mize zamanında çok öğretmen yetiştiren öğretmen okulumuzun bulunduğu susuz ilçemizde de eski geleneklerimizin sürdürülmesi için her şeyi yapmaya hazırım.

Kars Uluslararası Havalimanının bir an önce aktifleştirilerek kardeş ülkemiz Azerbaycan’ımıza rahat bir şekilde ulaşımı sağlamak diğer yapmam gereken bir husustur. Bu şu açıdan önemlidir. Azerbaycan’dan gelerek üniversitemizde okuyan öğrencilerimiz mevcuttur. Hem onların ulaşımını kolaylaştırmak ,hem de üniversitemizde kıymetli öğretim üyesi arkadaşlarımızın Azerbaycan’daki üniversitelerde ders vermelerini sağlayabilmektir.

Diğer bir husus ise Kars’ın içme suyu denetimlerinin en iyi şekilde yapılmasını sağlamaktır. İçme sularının içinde arsenik olup olmadığı, sağlık açısından ne kadar güvenli olup olmadığı ilk yapılması gereken işlerden biri olmalıdır.

Kars ve Van Türkiye’de en fazla güneş alan iki kentimizdir. Kars’a güneş panelleri kurdurarak enerji tasarrufu sağlamak Kars’a yapacağım ilk hizmetlerden biri olacaktır. Yine bir anne olarak kimsesiz çocuklarımız ve köylerde, ilçelerde ve Kars merkezde kendi kaderine terk edilmiş engelli çocuklarımıza eğitimlerini, yeme ve içmelerini rahatlıkla karşılayabilecekleri, onların topluma kazandırılabilecekleri sosyal tesisler yapmak ta benim Vasfi görevlerim arasında olacaktır.

O zaman gün 24 saat hafta 7 gündür, zaman kıymetli bir kavramdır. Şimdi çalışma zamanı.”

b9ed335d-78ba-4fb0-be21-9363daee0a9c.jpg41d27fd6-e0bb-4b99-8187-001580d87c49.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler