Karslı ve Iğdırlı dağcılar, Sarıkamış Şehitlerini Tekelti’nin zirvesinde andı

Karslı ve Iğdırlı dağcılar, Sarıkamış Şehitlerini Tekelti’nin zirvesinde andı

Karslı ve Iğdırlı dağcılar, Sarıkamış Şehitlerini 107’inci yılında anma etkinlikleri kapsamında, 2560 rakımlı Tekelti Dağında zirve tırmanışı yaparak andı.

Tacettin DURMUŞ

Kars ve Iğdır Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerince düzenlenen etkinlikte, Tuzluca ilçesinde biraya gelen dağcılar, Doğu Anadolu Bölgesinin K2'si olarak bilinen eski adı (Qulp) olan Tekelti Dağı'na tırmanış gerçekleştirdi.

Tekelti Dağı'nın eteklerinde bulunan Akoluk Köyünden tırmanışa geçen dağcılar, yaklaşık 4 saatlik zorlu teknik ve buz tırmanışının ardından zirveye ulaştı. Dağcılar zirvede saygı duruşunda bulunduktan sonra İstiklal Marşı'nı okudu.

Dağcılar, zirvede Türk Bayrağı ve "Sarıkamış Şehitlerini Rahmet ve Minnetle Anıyoruz" yazılı pankart açarak Sarıkamış şehitlerini 107. yılında andı. Kars ve Iğdır Zirve Dağcılık Doğa Sporları Kulübü üyesi dağcılar tarafından gerçekleştirilen zorlu tırmanış sırasında duygulu anlar yaşandı. Etkinliği tamamlayan dağcılar, daha sonra dağın eteklerine doğru inişe geçerek duygularını paylaştı.

2560 rakımlı zirvede duygularını dile getiren ZİRVE Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Kars Şubesi Başkanı Alpay Korkmaz, gazetemize yaptığı açıklamanda, tırmanışın Sarıkamış şehitlerini yad etmek ve onların fedakarlıklarını gelecek nesillere aktarmak maksadıyla yapıldığını söyledi. Sarıkamış şehitlerinin her alanda anılması ve duyurulması gerektiğini belirten Korkmaz, "Biz de Karslı ve Iğdırlı dağcılar olarak şehitlerimiz anısına teknik ve zorlu tırmanış gerektiren ve birçok dağcının çıkarken zorluk çektiği, Doğu'nun K2'si olarak bilinen Tekelti Dağı'na çıktık. Ocak ayı içerisinde şehitlerimizi anma kapsamında yine tırmanışlarımız olacak. Burada, zirvede şehitlerimizi anarken tüm şehitlerimize rahmet diliyoruz." dedi.

Sarıkamış şehidi torunu Batuhan Caner Kayhan da  “Sarıkamış şehitlerini bölgenin en zorlu dağlarından biri olan Tekelti Dağında’a zirve yaparak dağcı arkadaşlarımız ile birlikte andık. Zorlu bir tırmanış oldu. Zamana zaman buzul ve ara geçişlerle zirveye çıktık. Sarıkamış Şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyoruz. Dedesi Sarıkamış’a şehit olan gençlerden biri olarak bugün burada olmakta gurur duyuyorum. Bu zirveyi bütün Sarıkamış şehitlerine adıyoruz. Hepsine Allah’tan rahmet diliyoruz. Ruhları şad olsun.”dedi.

Kafkas Üniversitesi öğrencisi Okan Sevindik de açıklamasında “Memleketim Amasya, Kars’ta Kafkas Üniversitesinde öğrenciyim. Sarıkamış Şehitlerimizi 107’inci yılında Tekelti Dağının zirvesine anmak için tırmanış yaptık. Ruhları şad olsun” diye konuştu.

Kars Zirve Dağcılığın yeni üyesi Mustafa Doğan da “Bugün Sarıkamış Şehitlerimizi anmak için Tekelti Dağına çıktık. Devlet protokolü Şarkamış Şehitlerini şu anda Sarıkamış’ta anıyor. Bizlerde Karslı ve Sarıkamışlı dağcılar olarak şehitlerimizi Tekelti Dağının zirvesinde andık. Ruhları şad olsun” dedi.

Tekelti Dağı'nın eteklerinde bulunan Akoluk Köyü Muhtarı Taşkın Atam da gazetemize yaptığı açıklamada “köyümüzün eteklerinde bulunan Tekelti Dağına dünyanın ve Türkiye’nin her tarafından dağcılar gelmektedir. Bugünkü tırmanışın çok büyük anlamı var. Sarıkamış şehitleri için yapılan bu anma tırmanışı köyüm adına beni gururlandırdı. Buradan tüm katılımcılara teşekkür ediyorum, şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum." Şeklinde ifadeler kullandı.

Zirveye varan dağcılar, başta Aras Nehri olmak üzere Ağrı Dağı, Ermenistan’da bulunan Elegez ve Digor sınırlarında bulunan Yağlıca dağının kar ve sis altındaki büyüleyici güzelliğine de hayran kaldılar.

Öte yandan eski adı Qulp olan Iğdır’ın (Tuzluca) ilçesinin sınırları içinde bulunan Tekelti Dağı ve Başta Iğdır olmak üzere hemen her bölgeden heybetli bir şekilde görülmektedir. Tekelti Dağı 2560 metre yüksekliğindedir. Türkiye’deki ender kayalardan biridir. Dik kaya tırmanışı için ideal bir dağdır. Birçok Dağcı Tekelti dağına tırmanış düzenlemektedir. Tuzlucalı için manevi bir değere de sahip Tekelti Dağı Tuzluca (Qulp) Belediyesinin logosunda da yer almaktadır.

 

Önceki ve Sonraki Haberler