Kars’ta 19 Mayıs coşkuyla kutlandı

Kars’ta 19 Mayıs coşkuyla kutlandı

Kars’ta, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı coşkuyla kutlandı.

Kars’ta 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları Hükümet Konağı önünde düzenlenen tören ile başladı. Atatürk anıtına Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün çelenginin konulması saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Şehir Stadyumu olarak bilinen Atletizm Sahası’nda gerçekleşti.

Burada düzenlenen tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Düzenlenen törene Kars Valisi Ziya Polat, Garnizon Komutan Tuğgeneral Şahin Yenilmez, Belediye Başkan Vekili Turgay Kızılörenli, AK Parti Kars Milletvekili Adem Çalkın, CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp, Cumhuriyet Başsavcısı Abdullah Amanvermez, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev, siyasi parti il başkanları, kurum ve daire amirleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Gençlik ve Spor İl Müdür Vekili Ayhan Yüreğir yaptığı konuşmasında, “Bugün 19 Mayıs 1919’da milletimizin umudu olarak Samsun’da başlatılan İstiklal Mücadelemizin 105. yıl dönümünü idrak ediyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün19 Mayıs 1919’da Samsun’da başlattığı bağımsızlık mücadelesi, tarihe gömülmek istenen bir milletin tekrar doğuşu, özgür ve müreffeh yarınlara yürüyüşüdür. İstiklalimiz ve istikbalimiz için verdiğimiz son büyük mücadele olan Kurtuluş Savaşıyla aziz milletimiz, vatan ve bayrak sevgisini, özgür yaşama kararlılığını tüm dünyaya ilan etmiş; Cumhuriyetimizin kuruluşuna uzanan süreç, başka milletlerin bağımsızlık mücadelesine de örnek olmuştur. 19 Mayıs 1919, Anadolu'dan dalga dalga yayılan, emperyalizme ve Haçlı zihniyetine karşı Anadolu savunmasının başlangıcıdır. Yine Haçlı zihniyetine karşı İslam Sancağını düşürmeme mücadelesi veren Ebul Hasan Harakaninin şehit olduğu coğrafyada Kurtuluş Savaşınının başlangıç yıl dönümünü hep beraber coşkuyla kutluyoruz. Kıymetli gençler, binlerce şehit vererek sıkıntı ve yokluklar içinde büyük özverilerle kurulan Türkiye Cumhuriyeti sizlere emanettir. İstiklal mücadelemizin başladığı 19 Mayıs gününün sizlere armağan edilmesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ve aziz milletimizin sizlere verdiği değerin ve duyduğu güvenin bir göstergesidir. Vatanını canından üstün tutan ecdadımızın verdiği mücadeleler ve büyük fedakârlıklar sonucu kurulan Cumhuriyetimiz sizlere emanettir.Bu büyük sorumluluğun bilinciyle çok çalışmalı, ülkemize ve milletimize faydalı bireyler olmaya gayret etmelisiniz. Bu değerli emaneti yaşatmak ve sonsuza kadar korumak, gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak, en başta gelen görev ve sorumluluğunuz olmalıdır. Unutmayınız ki, vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır. Sözde değil, bu özde duygularla, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını ve bu vatan için canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyor, siz gençlerimizin bayramını tebrik ediyorum.” dedi.

Öğrenciler adına konuşma yapan Hamza Zal Saltık ise, ““Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasına giden destansı yolculukta; Gazi Mustafa Kemal’in, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak, yüce Türk milletinin bağımsızlığı için kurtuluş meşalesini ateşlediği tarihin, 105. Yıldönümü içerisindeyiz. “Selam vererek Anadolu çocuklarına / Bir gemi yanaştı Samsun'a sabaha karşı / Selam durdu kayığı, çaparası, takası / Selam durdu tayfası / Bir duman tüterdi geminin bacasından, bir duman” diyerek o günü tasvir eden Cahit Külebi; 105 yıl önce bugün, Samsun’a yanaşan o geminin bacasından, memleketin kaygılarının da uçup gittiğini söylemişti şiirinde. Haklıydı da. Çünkü o gün; Samsun’a ulaşan Bandırma vapuruyla, şanlı bir milletin hür ve aydınlık günleri de taşınmıştı Anadolu’ya. 105 yıl önce bugün; “Vatanın bütünlüğü, milletin bağımsızlığı tehlikededir; milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararlılığı kurtaracaktır.” diyerek, inanç ve kararlılıkla yola çıkanlar; o günlerde Times gazetesinde yer alan; “Bütün cihanın kuvvetine karşı milli bir hareket yaratmak. Ne çocukça bir hayal!” sözlerine aldırmamıştı. Gazi Mustafa Kemal önderliğindeki direniş ve diriliş mücadelesi, Samsun limanından başlayarak, dalga dalga Anadolu’ya yayılan; dünya tarihindeki en haklı, en meşru ve en kutsal bağımsızlık savaşlarından biri olarak, nihayetinde yüce Türk Milletinin bağımsızlığıyla taçlandırılmıştı. Bu yüzendir ki; vatanına esareti yakıştıramayan, bağımsızlıktan, milli egemenlikten, çağdaşlıktan ve bilimden yana olan büyük bir önderin; çelik iradeli silah arkadaşları ve milletiyle beraber; emperyalizm karanlığına meydan okuduğu bir tarihtir 19 Mayıs. Milli egemenliğin ilelebet süreceğinin teminatı, Türkiye Cumhuriyeti’nin küllerinden doğarak muasır medeniyetler seviyesine yükseleceği bir devrin miladıdır 19 Mayıs. Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığına giden destansı yolculukta, asırlar sonra bile zafer ve gurur timsali acı tatlı hatıralarla kenetleneceğimiz bir bayram günüdür 19 Mayıs. 19 Mayıs’ın, dünyadaki ilk ve tek Gençlik ve Spor Bayramı olarak; Cumhuriyet ve değerlerini ilelebet koruyacak olan biz gençlere armağan edilmesi, elbette ki Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çağını aşan öngörüsü ve dehasıyla mümkün olabilmiştir. Bu bilinçle, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün biz gençlere emanet ettiği bağımsızlık meşalesiyle ile birlikte, bir sporcu olarak; topluma ve insanlığa spor kültürünü benimseterek, ruh ve vücudumu doğruluk, sebat ve centilmenlik ile yoğurarak, yalnızca Türkiye’nin değil, insanlığın da vicdanı, aklı ve ümidi olmaya and içerim.” ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından okulların hazırladığı gösteriler büyük beğeni topladı. Samsun’dan yola çıkarak getirilen temsili Türk Bayrağı Vali Polat’a teslim edildi. Çeşitli spor dallarında dereceye giren sporculara ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi.

Düzenlenen tören, spor gösterileri, müzik sunumu, halk oyunlarının gösterisi ve halay çekilmesiyle sona erdi.

dsc-1475-001.jpg

dsc-1479-001.jpg

dsc-1484-001.jpg

dsc-1492-001.jpg

dsc-1499-001.jpg

dsc-1501-001.jpg

dsc-1511-001.jpg

dsc-1527-001.jpg

dsc-1541.jpg

Kaynak:Mesut Adıgüzel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde karsmanset.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
10 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler