Kars’ta 50 yıldır unutulan at yarışı geleneği yeniden canlanıyor

Kars’ta 50 yıldır unutulan at yarışı geleneği yeniden canlanıyor

Kars'ın Selim ilçesine bağlı Benliahmet köyü, unutulmaya yüz tutmuş at yarışlarına hazırlanıyor. Yarışmalar 5 Aralık'ta yapılacak.

Tacettin DURMUŞ

Yarış gününe sayılı günler kala, gençler atlarının idmanlarını alması için yoğun çaba harcıyor. Ciridin yanı sıra at yarışlarının da yaygınlaşmasını isteyen Benliahmetliler, köylerine at yarışı sahası (kum pist)yapılmasını istiyor. Bu konuda yetkililere seslenen at sahipleri, ata sporu ciridin yok olmaması için yarış geleneğinin de yaşatılması gerektiğine dikkat çekiyor.

KARS’A KUM PİST İSTİYORUZ

Benliahmet Köyü Atlıspor Kulübü Başkanı Bekir Bozkurt, köylerine 15 tane saf kan İngiliz yarış atı getirerek, bölgede ciridin yanı sıra at yarışlarının da yapılması için çaba harcıyor.

Başkan Bozkurt, köyünde 5 Aralıkta düzenlenecek olan at yarışlarının turizmi canlandıracağını ama Kars’ta bir tane bile at yarışı pisti olmamasının büyük bir eksiklik olduğunu söyledi.

Kars’a acilen bir kup pist yapılmasını yetkilerden isteyen Başkan Bozkurt, “Atasporu cirit ve at yetiştiriciliğini canlandırmak istiyoruz. 14 tane saf kan İngiliz atını köyümüze getirdik. Fakat atlarımız bu yöreye hazır değiller. Yollarımız çok kötü. Sayın Spor Bakanımızdan, milletvekillerimizden, Valimizden, Kaymakamımızdan ve Belediye Başkanımızdan kum pist istiyoruz. Urfa, Antep, İzmir, Elazığ, Adana ve Diyarbakır’da pistler var. Ama ciridin merkezi olan Kars’ta yarış pisti yok. Kars’ta pist olmadığı için cirit atı vardı ama yarış atımız yoktu. Yarış atlarını Kars’a getirdik. Ama kum pistimiz yok. Büyüklerimiz buraya gelip baktıklarında yoların halini göreceklerdir. Semin çok set olduğu için atlar zemine uyum sağlayamıyor ve sakatlanıyor” dedi.

MUHTAR KORMAZ, “SELİM’DE AT YARIŞLARI 50 YIL ÖNCE YAPILIRDI”

Benliahmet Köyü Muhtarı Rahmi Korkmaz da gazetemize yaptığı açıklamada Selim’de 50 yıl önce at yarışlarının yapıldığını ve o yıllardan sonra unutulduğunu söyledi.

Köylerinde artık gençlerin at yetiştirmeye başladığını da söyleyen Muhtar Korkmaz, “Her hangi bir sorun çıkmaz ve hava şartları da uygun olursa yarışımızı yapacağız. At yarışları ve cirit çok önemli bir gelenektir. Geçen yıl başladık köyümüzde at yarışı yapmaya. Çok güzel katılımlar oluyor. Köyümüz için de çok güzel oluyor, bir kaynaşma oluyor halk arasında. Selim’de ve köyümüzde at yarışları 1970’li yıllarda yapılıyordu. Yıllarca ara verildi ama son yıllarda köyümüzde at tutkusu giderek artıyor. Gençler artık at almaya başladılar.  Bu geleneği devam ettirmek istiyoruz.” Dedi.

Atlarını yarışmaya hazırlayan at sahiplerden Muammer Bozkurt ve Ömercan Baydak, yolarının yapılmasını ve düzenlenmesini yetkililerden isteyerek atların bozuk satıhtan dolayı sakatlanmasından dolayı da dert yandı.

Öte yandan bilindiği gibi Türkiye’de ‘Cirit’ denilince akla ilk olarak Kars geliyor. Ülke genelinde unutulmaya yüz turmuş olan cirit kültürü yaşatılsın diye; Kars’ın Selim ilçesinde 6 tane atlı cirit kulübü ve 3 tane de atlı spor kulübü zor şartlarda mücadele veriyor.

kars’ta-50-yildir-unutulan-at-yarisi-gelenegi-yeniden-canlaniyor-(2).jpegkars’ta-50-yildir-unutulan-at-yarisi-gelenegi-yeniden-canlaniyor-(1).jpegkars’ta-50-yildir-unutulan-at-yarisi-gelenegi-yeniden-canlaniyor-(3).jpegkars’ta-50-yildir-unutulan-at-yarisi-gelenegi-yeniden-canlaniyor-(4).jpeg

Önceki ve Sonraki Haberler