Kars'ta bireysel sulama sistemleri hibe destek başvuruları başladı

Kars'ta bireysel sulama sistemleri hibe destek başvuruları başladı

Kars Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında, Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğin yayınlandığını açıkladı.

Volkan KARABAĞ

Kars Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, bireysel sulama sistemleri hibe destekleri başvuruları için son başvuru tarihinin 28 Şubat 2023 tarihi olduğu bildirildi.

Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında, Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2021/7)'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2023/1) 20 Ocak 2023 Tarihli ve 32079 Sayılı Resmî Gazete’te yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında, Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2021/7)'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2023/1) ve bu Tebliğ' e dayanılarak hazırlanan, 2023 yılı 18. Etap Uygulama Rehberi yayınlanmıştır.

Bu Uygulama Rehberi; 20 Ocak 2023 Tarihli ve 32079 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi Hakkındaki 2021/7 sayılı Tebliğ kapsamındaki faaliyetlerin yürütülmesinde, uygulama esas ve usullerine ilişkin detayları belirlemek amacıyla, başvuru sahibi, yatırımcı, tedarikçi ve programın yürütülmesinden sorumlu Bakanlık merkez ve taşra personelinin kullanımı için Tebliğin 27. Maddesine istinaden Genel Müdürlük tarafından hazırlanmıştır.

Kars Tarım ve Orman İl müdürlüğü; program kapsamında yapılacak çalışmaların, idari, mali, mühendislik, çevresel ve teknik uygulamalarla uyumlu bir şekilde yürütülmesini ve il bazında sekretarya ve koordinasyonunu sağlayacak. Başvuruların amaçlarına uygun olarak yapılmasından, uygulamaların Tebliğde, güncel Uygulama Rehberinde ve hibe sözleşmesinde, belirtilen usul ve esaslara göre gerçekleştirilmesinin sağlanmasından, uygulamaya yönelik olarak düzenlenecek tüm belgelerin onaylanmasından ve birer suretinin muhafazasından sorumludur. İhtiyaç duyulduğunda Genel Müdürlükçe istenen bu belgeleri gönderecek. Veri tabanına girilen her türlü bilgiden il müdürlükleri sorumludur. İstatistiki açıdan yapılacak çalışmalara esas teşkil etmek üzere il müdürlükleri istenilen bilgileri ivedilikle ve zamanında veri tabanına girecek.

Tebliğ kapsamında kabul edilen başvurularda, hibe sözleşmesinde belirlenen hibeye esas mal alım tutarının KDV hariç %50’sine hibe yoluyla destek verilir. Hibe başvuru formunda (EK-2) belirtilen hibeye esas mal alım tutarının, başvuru değerlendirme aşamasında tespit edilen referans fiyatlar içinde kalan kısmı, hibe sözleşmesinde hibeye esas mal alım tutarı olarak belirlenir. Referans fiyatları aşan kısmı ise referans fiyat farkı olarak belirlenir ve tamamı yatırımcı tarafından karşılanacak. Hibeye esas mal alım tutarı gerçek kişiler ve tüzel kişiler için 1.000.000.- TL’yi geçemez. Mal alım bedellerinin, bu miktarı aşması durumunda aşan kısım yatırımcı tarafından ayni katkı olarak karşılanacak. Hibe sözleşmesinde belirlenen hibeye esas mal alım tutarı üst limit niteliğindedir. Hibenin nihai tutarı fiili gerçekleşmeler sonucunda ortaya çıkar. Başvuru bütçeleri KDV hariç hazırlanır.”

Önceki ve Sonraki Haberler