Kars'ta "Çerçilik geleneği" devam ediyor

Kars'ta "Çerçilik geleneği" devam ediyor

Kars'ın bazı köylerinde “Çerçilik geleneği” hala devam ediyor. Vatandaşların İğneden ipliğe, aynadan cımbıza, boncuktan oyuncağa, astardan kumaşa her türlü ihtiyacını karşılayan çerçiler zamana direniyor.

Köylerde çerçi, köye girer girmez bütün kadınlar etrafına toplanarak, Kimisi tabak, kimisi çaydanlık kimisi de çocuğuna oyuncak alıyor. Bir de bu alışverişi yaparken takas ticareti çok kullanılıyor. Takas yapılırken köyde yetişen mısır, buğday, arpa vb. ürünler olabileceği gibi koyun yünü, kullanılmayan yastık, halı gibi değerli eşyalar ile yeni alınacak malzemeler takas ediliyor.

Çerçilik günümüzde pek bilinmez ama halk arasında; “Sırtında ya da bir el arabasında taşıdığı ya da bir hayvana yüklediği ufak tefek tuhafiye eşyasını, incik boncuğu köy köy, mahalle mahalle, pazar pazar dolaşarak satan gezici esnaf” olarak biliniyor. Günümüzde ise Arabalar ile köylere giderek takas karşılığında satılıyor.

Kaynak:Hatice Kavşut

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde karsmanset.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler