Kars’ta Cumhuriyet Halayı!

Kars’ta Cumhuriyet Halayı!

Cumhuriyet Bayramı, tüm Türkiye'de olduğu gibi Kars'ta da tören ve etkinliklerle kutlandı.

Kars’ta Cumhuriyet Halayı!

Cumhuriyet Bayramı, tüm Türkiye’de olduğu gibi Kars’ta da tören ve etkinliklerle kutlandı. Karslılar bir kez daha Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan Cumhuriyeti, birlik ve beraberliğimize en fazla ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde coşku içerisinde geçirdi.

Tören programı kapsamında ilk olarak Vali Eyüp Tepe, Vali Konağı 2’de tebrikleri kabul etti. Törenlere daha sonra Hükümet Konağı önünde devam edildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Vali Eyüp Tepe, 14.Mkz. Tugay Komutanı Tuğgeneral Kenan Kalay ve Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, askeri araca binerek halkın bayramını kutladı.

VALİ TEPE, GENÇLERE SESLENDİ

Ardından da Vali Eyüp Tepe, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Öncelikli olarak geleceğimizin teminatı olan gençlere seslenenen Vali Tepe konuşmasında: “Millet olarak, her yıl birlik ve beraberlik duyguları içerisinde bir arada kutladığımız Cumhuriyet Bayramını, bir kez daha büyük bir coşku ve heyecanla idrak ediyoruz. Aziz milletimizin ve siz değerli Karslı hemşerilerimin bu en büyük bayramlarını kutlar; hepinize en içten selam ve saygılarımı sunarım. Bugün, bağımsız büyük Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 90.ıncı yıldönümüdür. Bugün üzerinde yaşadığımız bu aziz vatan, hür ve bağımsız yaşama duyguları damarlarına nakşolunmuş bir milletin, çok çetin şartlar altında, insanüstü çaba ve gayret göstererek elde ettiği destansı zaferin eseridir.

19 Mayıs 1919’ da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ ün Samsun’da yaktığı bağımsızlık ateşi tüm yurda sirayet etmiş, akabinde top yekûn girişilen milli mücadele ruhu ile yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri atılmıştır. Savaşı kazanmanın yeterli olmadığını, asıl savaşın bundan sonra başlayacağını ve kurtuluşa ancak ve ancak; uygar, çağdaş, bilime ve insana saygılı, bağımsızlığın değerini bilen,  aklı hür, vicdanı hür bir toplum olunduğu zaman ulaşılabileceğinin bilincinde olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kurucusu ve mimarı olduğu devleti Cumhuriyet ile taçlandırmıştır.”dedi.

Vali Tepe’nin konuşmasının ardından ise öğrenciler tarafından Cumhuriyet ve Atatürk konulu şiirler okudu, müzik dinletisi yapıldı ve halk oyunları ekipleri gösterilerini sundu.

HAKKARİ HALK OYUNLARI EKİBİ KARS’TA, KARS HALK OYUNLARI EKİBİ HAKKARİ’DE

Kars Valisi Eyüp Tepe’nin girişimleri ile Kars Halk Eğitim Merkezi, Kafkas Halk Oyunları Ekibi Hakkari’de, Hakkari Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları Ekibi de, Kars’ta yöresel folklor kültürlerini sergilediler. 14 kişiden oluşan Hakkari ekibi, ortaya koyduğu yöresel kıyafetler eşliğinde ki gösterileri, Karslılar tarafından büyük hayranlıkla izlenirken büyük alkış topladı.  Birlik ve beraberliğin halk oyunları ile de çok iyi bir şekilde sağlanacağını da belirten Vali Eyüp Tepe, “Kars Kafkas Halk Oyunları Ekibi Hakkâri’de, Hakkari Halk Oyunları Ekibi de Kars’ta halkımıza Cumhuriyet coşkusu yaşatıyor. Bana göre birlik ve beraberliğimizin halk oyunları ile de ifade edilmesi için çok güzel bir örnek oldu. Bu anlamda da bir farklılık olsun istedik. Umarım güzel olmuştur. Zaman zaman bu gibi değişiklikler yaparak tören programlarını monotonluktan kurtarmak gerek” dedi.

Törenler daha sonra Resmigeçit töreni ile son buldu. Resmi geçit törenine katılan okullar ve askeri birlikler büyük alkış aldı ve 14.Mkz.Tugay Komutanlığı sancağı ayakta selamlandı.

ATATÜRK CUMHURİYETİ

29 Ekim 1923’te TBMM, Teşkilât-ı Esasiye Kanunu (1921 Anayasası)’da yaptığı değişiklikle, devletin yönetim biçimini cumhuriyet olarak ilan etmiştir. Aynı gece bu ilan, atılan 101 pare top ile kutlanmıştır. 1924 yılında ise cumhuriyetin ilanı şenliklerle kutlanmıştır.  2 Şubat 1925'te, Hariciye Vekâleti’nce (Dışişleri Bakanlığı) düzenlenen bir kanun teklifinde 29 Ekim'in bayram olması önerilmiştir. Bu teklif Meclis Anayasa Komisyonu tarafından incelenmiş ve 18 Nisan'da karara bağlanmıştır. 19 Nisan'da ise teklif, TBMM tarafından kabul edilmiştir. 628 sayılı bu kanun ile 29 Ekim, 1925'ten itibaren ülke içinde ve dış temsilciliklerde bayram olarak kutlanmaya başlamıştır.

 “ALLAH BİR DAHA BU MİLLETE CUMHURİYET KURDURMASIN”

Öte yandan Kars Valisi Eyüp Tepe, Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla gazetecilere yaptığı açıklamada iki bayramı bir arada yaşayan Kars halkının Cumhuriyet ve kurtuluş bayramını kutladı.

VALİ EYÜP TEPE’NİN CUMHURİYET BAYRAMI MESAJI

Vali Tepe mesajında, “Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ ün “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir” ülküsü ile ilan ettiği Cumhuriyetimizin 90’ıncı yıl dönümünü milletçe, büyük bir sevinç ve coşku ile kutlamaktayız. Bu anlamlı günde en büyük servetimiz olan Cumhuriyetimizi, bizlere armağan eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Aziz Şehitlerimizi, Kahraman Gazilerimizi ve Cumhuriyetin ilanından bu zamana dek vatanı için canlarını feda eden bütün vatan evlatlarımızı rahmet ve minnetle anıyoruz.

Bütün imkânsızlık ve yokluklar içinde ilan edilen Cumhuriyetimiz, eşitlik ve özgürlük ilkeleri üzerinde halkın din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı yapmadan kendi iradesini ortaya koyarak, hiçbir zümre ve grubun etkisi altında kalmadan kendi kendini yönetebilmesi anlamına gelmektedir.

Nitekim; milletin azim ve kararlığından başka hiçbir sermayesi olmadan kurulan Türkiye Cumhuriyeti, aradan geçen 90 yıla baktığımızda; başta ekonomi olmak üzere sağlık, eğitim, ulaşım, haberleşme ve daha birçok alanda yaptığı atılım ve kalkınma hamleleri ile tüm kesimlerin takdirini kazanmış büyük ve güçlü bir ülke konumuna gelmiştir.

Cumhuriyetimizin göz nuru sevgili genç nesillerimiz sayesinde Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100.üncü yılı olan 2023’ te dünyanın en büyük 10 ekonomisi içinde yer alacağız. Vizyonumuz budur, hedefimiz budur. Yapmanız gereken; bugün bizi biz yapan değerlere sahip çıkarak, geçmişte olduğu gibi bir arada, tek yürek hareket edip, daha güçlü, daha müreffeh bir Türkiye için azim ve kararlılıkla yılmadan, bıkmadan çok ama çok çalışmaktır. Bu duygu ve düşüncelerle aziz milletimizin ve saygıdeğer Karslı hemşerilerimin en büyük bayramı olan Cumhuriyet Bayramını kutlar, sevgi ve saygılarımı sunarım.”dedi.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler