Kars'ta deprem anı tahliye tatbikatı

Kars'ta deprem anı tahliye tatbikatı

Kars İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından çeşitli kurum ve derneklerin katıldığı deprem anı tahliye tatbikatı düzenlendi.

Volkan KARABAĞ

Afet ve Acil Durum İl Müdürlüğü (AFAD) tarafından Türkiye genelinde eş zamanlı gerçekleştirilen deprem anı tahliye tatbikatı Kars Ziya Gökalp Ortaokulu'nda yapıldı.

1-7 Mart Deprem Haftası etkinlikleri kapsamında, tüm Türkiye olduğu gibi Kars’ta da 572 okulda, 62 bin öğrenciye yönelik “Deprem Anı ve Acil Durumlar ve Tahliye Tatbikatı” gerçekleştirildi.

Kars AFAD, UMKE, 112 Acil Sağlık, Jandarma JAK timleri, ve İtfaiye, Emniyet, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kızılay ekipleri tarafından il merkezinde Ziya Gökalp Ortaokulunda düzenlenen tatbikatta, senaryo gereği öğrencilere uygulamalı olarak, deprem anında ve deprem sonrasında yapılması gerekenler anlatıldı.

Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç, İl Jandarma Komutanı Albay Hıdır Ayçiçek, AFAD İl Müdürü Oktay Ayğan ve ilgili daire müdürleri, öğrencilerle birlikte tatbikata katılarak eşlik etti. Vali Öksüz ve protokol mensupları, alarm çalması ile birlikte sıraların altına girerek çökme, kapanma ve tutunma hareketleri yaptı.

Uzman ekipler tarafından tatbikata katılan öğrencilere, deprem anı alarmı, çökme, kapanma ve tutunma, tehlike geçti alarmı-güvenli tahliye tatbikatı eğitimi uygulamalı olarak verildi. Ayrıca tahliye olan personelin acil durum toplanma alanında toplanması ve yoklama alınması, kendi imkanları ile binadan çıkamayanların güvenli tahliyesi, itfaiye personeli tarafından yangın söndürme cihazı ile yangın söndürme çalışmaları ve ekipler tarafından 16.5 metrekare çadırların kurulumunun gösterilmesi de ayrıntılı olarak anlatıldı.

Gerçeği aratmayan tatbikatta ekipler tarafından senaryo gereği enkaz altında kalan bir öğrenci kurtarıldı ve sedye ile taşınarak ambulansa konularak hastaneye sevk edildi. Tatbikat İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı tarafından canlı yayınla anlık olarak izlendi.

Tatbikat sırasında öğrenciler başta Vali Öksüz ve protokol mensuplarına yoğun ilgi göstererek, birlikte fotoğraf çektirme yarışına girdiler.

Tüm öğrencilerin katıldığı tatbikatta konuşma yapan Vali Öksüz, günümüzde artık depremin ülkemizin de dünyanın bir gerçeği olduğuna vurgu yaprak, olası afetlere karşı hazır olmanın büyük önem taşıdığını söyledi.

İçişleri Bakanlığının 2021 yılını Afet Eğitim Yılı olarak ilan ettiğini de hatırlatan Vali Öksüz, “Bizler Kars ilimiz genelinde başta deprem olmak üzere olası afetlere karşı eğitim çalışmalarımızı tamamladık ve bu kapsamda 230 bin kişiye ulaştık. Amacımız afetlere karşı hepinizi hazır hale getirmek ve bu bilinci sizlere kazandırmaktır. Hayta boyunca ve bugün de ilimiz genelinde, 572 okulumuzda,  62 bin öğrencimize yönelik Deprem Anı ve Acil Durumlar ve Tahliye Tatbikatı gerçekleştiriyoruz. Bu nedenle hepimizi afete hazır duruma gelmeliyiz. Burada öğrendiklerimizi ailenize ve arkadaşlarınıza da anlatmanız ve öğretmeniz çok önemlidir. Tabiî ki hiçbir afetin olmasını istemeyiz, ama afet olursa da en az zararı görmemiz için burada öğrendiklerimizi deprem anında uygulamamız gerekiyor. Böylelikle hepimizi afetlere karşı hazır hale geleceğiz. Ben tatbikata katıldığınız için hepinize teşekkür ediyorum. Sizlerle birlikte tatbikatımızı gerçekleştiren Kars AFAD, Sağlık İl Müdürlüğü, Jandarma, Emniyet, Milli Eğitim Müdürlüğü, Kızılay ekipleri ve AFAD gönüllüleri olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

karsta-deprem-tatbikati-yapildi-(1).jpgkarsta-deprem-tatbikati-yapildi-(2).jpgkarsta-deprem-tatbikati-yapildi-(3).jpgkarsta-deprem-tatbikati-yapildi-(4).jpgkarsta-deprem-tatbikati-yapildi-(5).jpgkarsta-deprem-tatbikati-yapildi-(6).jpgkarsta-deprem-tatbikati-yapildi-(7).jpgkarsta-deprem-tatbikati-yapildi-(8).jpgkarsta-deprem-tatbikati-yapildi-(9).jpgkarsta-deprem-tatbikati-yapildi-(10).jpgkarsta-deprem-tatbikati-yapildi-(11).jpgkarsta-deprem-tatbikati-yapildi-(12).jpgkarsta-deprem-tatbikati-yapildi-(13).jpgkarsta-deprem-tatbikati-yapildi-(14).jpgkarsta-deprem-tatbikati-yapildi-(15).jpgkarsta-deprem-tatbikati-yapildi-(16).jpgkarsta-deprem-tatbikati-yapildi-(17).jpgkarsta-deprem-tatbikati-yapildi-(18).jpgkarsta-deprem-tatbikati-yapildi-(19).jpgkarsta-deprem-tatbikati-yapildi-(20).jpgkarsta-deprem-tatbikati-yapildi-(21).jpgkarsta-deprem-tatbikati-yapildi-(22).jpgkarsta-deprem-tatbikati-yapildi-(23).jpgkarsta-deprem-tatbikati-yapildi-(24).jpgkarsta-deprem-tatbikati-yapildi-(25).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler