Kars’ta “Karavan turizmi” başladı

Kars’ta “Karavan turizmi” başladı

2002 model minibüsü satın alarak karavana dönüştüren Ersoy Özmen, 7 kişilik ekiple Kars’a gelen yerli ve yabancı turistlere catering hizmeti sunuyor. 1’i kadın 7 kişilik ekip, turistlere kentin doğal güzelliklerini yakından tanıtma fırsatı da sunuyor.

Volkan KARABAĞ

Kars’ta bir restoran işleten Ersoy Özmen, kentte çekimi yapılan film ve dizilerde kullanılmak üzere geçtiğimiz yıl bir minibüs satın aldı. Sanayide arkadaşlarının aracılığıyla minibüsü karavana çeviren Özmen, daha sonra bu karavanı yerli ve yabancı turistlerin hizmetine sundu. Kentin tarihi ve turistik yerlerine 7 kişilik ekiple giden Özmen, burada yerli ve yabancı turistlere catering hizmeti sunuyor.

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan geçmişten, günümüze kadar “Binbir kiliseli kent”, “40 kapılı kent” ve “Medeniyetler Beşiği” olarak anılan Kars’a 42 kilometre uzaklıkta bulunan Ani Ören Yeri’nin gizemli yüzü olan ve Bostanlar Deresi’ne gelen karavan ekibi, Almanya’dan kente gelen yabancı turistlere hizmet verdi. Askeri bölgede bulunan Horomos Manastırını özel ziyaretle gezen Almanyalı ekip daha sonra Bostanlar Deresi’nde yemeklerini yediler. 2 gün kentte kalacak ekip Ani Ören Yeri başta olmak üzere kentin tarihi ve turistik yerlerini tek tek gezecek.

Bir dizi çekimi için başlayan karavan serüveninin bugün yerli ve yabancı turistlere hizmet verdiğini söyleyen Ersoy Özmen, “Turizmin etkinleşmesi ve kalıcı olması için neler yapabiliriz diye karavan turizmi işine girdik. Hem Ani bölgesinde hem Digor, Kağızman ve Çıldır Gölü gibi yerlerde misafirlerimizin hem yemek hem de ulaşım hizmeti ile birlikte doğayı göstermek anlamında doğa turizmini canlandırmaya çalışıyoruz. Doğu Ekspresiyle yakalanan kış turizmi var ama biz bunu 12 aya bölmek istiyoruz. Sadece kışın değil de Karsımızda yazın da yayla turizmi, karavan turizmi ve dağ turizmi de mevcut olduğu için böyle bir karavana başvurduk, yola çıktık. Umarım hem bölgemize hem şehrimize katkı sağlar ve gelen misafirlerimiz de bölgenin tadını çıkarır ve bol bol gelirler. Karavanımızı bir büyüğümüz Hüseyin abimiz bir dizi çekiminde ön ayak oldu, dizi çekimi için geldi bu karavan. Daha sonra kendi imkanlarımızla Hasan ve Metin ustamızın emekleri ve alın teriyle yapılan mükemmel bir karavan ortaya çıktı. İçerisinde klimasından tutun buzdolabı, yatak, lavabo ve duş hizmeti var. Bu karavanın imalatı tamamen Kars’a ait.” dedi.

Almanya’dan gelen 6 kişilik yabancı turistlere rehberlik hizmeti veren Hüseyin Süren ise, “Ani’yi çok geziyoruz, bizim yaptığımız özel bir gruptu bu. Horomos’u gezdik yarın Mağazbert Kalesi var programda. Bunlar tabi özel izinle olan şeyler. Umudumuz turizme bu bölgelerin kazandırılmasıdır. Yani Horomos Manastırının durumu içler acısı askeri bölgede olduğu için zarar görmüyor ama doğal şartlardan dolayı günden güne yıkılıyor. Keşke turizme açılsa, restore edilse çünkü ben ilk defa görüyorum orayı 30 yıllık rehberim ama böyle bir izin biliyorsunuz sıkıntılı tabi ki. Valilikten, askeriyeden izin alınıyor, uğraşılması çok uzundu. Ünik bir yapı, tek bir yapı Horomos Manastırının içindeki süslemeler gerçekten başka bir Ermeni mimarisinde göremeyeceğiniz bir süslemelerdir. Hepsi tabi ki çok güzel Akdamar’ımız çok güzel, orası restore edildi turizme başka türlü kazandırıldı ama burada restorasyon bekleyen birçok kilise var. Gerçekten içler acısı durumlarını gördükçe üzülüyor insan.” ifadesini kullandı.

karsta-karavan-turizmi-basladi-1.jpgkarsta-karavan-turizmi-basladi-2.jpgkarsta-karavan-turizmi-basladi-3.jpgkarsta-karavan-turizmi-basladi-4.jpgkarsta-karavan-turizmi-basladi-5.jpgkarsta-karavan-turizmi-basladi-6.jpgkarsta-karavan-turizmi-basladi-7.jpgkarsta-karavan-turizmi-basladi-8.jpgkarsta-karavan-turizmi-basladi-9.jpgkarsta-karavan-turizmi-basladi-10.jpgkarsta-karavan-turizmi-basladi-11.jpgkarsta-karavan-turizmi-basladi-12.jpgkarsta-karavan-turizmi-basladi-13.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler