Kars’ta onkoloji bölümü açıldı

Kars’ta onkoloji bölümü açıldı

Kars Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Onkoloji Bölümü'nde tam zamanlı hasta kabulüne başladı. 150 kanser hastası bulunan bölgede 11 radyasyon ve 19 medikal onkoloji olmak üzere toplam 30 hasta tedavi için müracaat etti.

Volkan KARABAĞ

Yaklaşık 200 milyon TL'ye malolan Onkolojisi Bölümü, 2006 yılından beri Kars’ta hizmet veren ve mevcut binasına 2011 yılında taşınan Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi bünyesinde hizmete açıldı.

Düzenlenen açılış törenine, Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, AK Parti Kars Milletvekili Adem Çalkın, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Zakir Lazoğlu, Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Yavuz Karabağ, Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başmüdürü Attilla Tayfun, İl Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç, Selim Belediye Başkanı Coşkun Altun ile davetliler katıldı.

Töreninin açılış konuşmasını yapan AK Parti Kars Milletvekili Adem Çalkın, “12 yıldır bu binada hizmet veren Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanemiz anjiyo ve kalp damar alanında bölgenin en önemli hastanesi haline geldi. İnşallah ümit ediyorum bu bölümde hastalarımızın baka illere sevkleri duracak.” dedi.

Kanser hastalarının artık il dışına gitmeyeceğini söyleyen Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz ise, “Bugün ilimizin sağlık yatırımları ve sağlık hizmetlerinin sunumu anlamında önemli bir günü yaşıyoruz. Çünkü radyasyon medikal onkoloji çok önemli bir birim. Biz her şeyden önce şehrimizi sağlık açısından bir merkez haline getirmeyi hedefliyoruz. Mevcut devlet hastanemiz, üniversite hastanemiz, yeni yapılacak olan ve yapımına başlanılan bölge hastanemizle birlikte inşallah sağlık hizmetlerinde daha üst bir standarda geçmeyi hedefliyoruz. Hakikaten dışarıdan hastaların geldiği ama dışarıya hasta sevkinin çok az olduğu hastalarımızın bu şehirde şifa bulduğu bir duruma gelmeyi arzu ediyoruz. Kanser hastalığı en ölümcül hastalıklardan birisi ve maalesef her yıl önemli sayıda insanımızı kanser hastalığından kaybediyoruz. Dolayısıyla erken teşhis ve tedavi elbette çok önemli. İnşallah burada radyoloji ve medikal onkolojinin açılmasıyla birlikte önemli bir adımı atmış olacağız. Artık hastalarımız maddi ve manevi yönden diğer şehirlerde tedavi anlamında bir mağduriyet yaşamayacaklar, şehrimizde şifa bulacaklar.” diye konuştu.

Kurdele kesiminin ardından onkolojisi bölümünü gezen Vali Öksüz Başhekim Doç. Dr. Yavuz Karabağ ve Radyasyon Onkoloji Uzmanı Dr. Aykut Aksoy’dan bilgi aldı.

Bölgemizde yaklaşık 150 kanser hastasının olduğunu ve artık hastaların burada tedavi süreçlerini yapabileceklerini söyleyen Başhekim Doç. Dr. Karabağ, “Bilindiği üzere dünyadaki en sık ölüm sebeplerinden biri kanser hastalığıdır. Devletimizin aldığı sıkı tedbirler ve önleyici sağlık hizmetleri sayesinde kanser hastalığı sıklığı azalmaktadır. Erken tanı ve tedavi yöntemleri ile kanser hastalığı ölümcül niteliğini yitirmeye başlamıştır. Kanser hastalığının tuttuğu organ çeşidine göre tedavisi değişmekle birlikte başlıca tedavi yöntemleri cerrahi kemoterapi ve radyoterapi veya kombinasyonlarıdır. Mevcut bölgemizde 120 ile 150 arasında kanser hastasının olduğu bilinmektedir. Bu hastaların kanser cerrahisi ilimizdeki hastanelerimizin bir çok bölümünde uygulanabilmekte ancak kemo ve radyoterapi uygulamaları için çoğunlukla bu hastalar şehir dışına gitmek zorunda kalmaktadır. Bu da bu hastaların hayatlarının çok zor dönemlerinde ek maddi ve manevi yük altına girmelerine sebebiyet vermektedir. Burada sadece hastalıklı dokuyu hasarlayan çevre dokuyu koruyan Variant trilogy linak radyoterapi cihazının işletim ihalesi 15 gün öncesinde bitirildi. Akabinde bu ünitelerin bir an önce halkımızın hizmetine girmesi için müdüründen personeline gecesiz, gündüzsüz bir mesai sürecine girildi. Altyapı ve arza problemlerini çok hızlı bir şekilde sonlandırdı. Halkımızın bundan sonra ki süreçte son teknoloji ile dünya standartlarında verilecek bu hizmetlerden faydalanabilecektir.” ifadesini kullandı.

karsta-onkolojisi-bolumu-acildi-1.jpgkarsta-onkolojisi-bolumu-acildi-2.jpgkarsta-onkolojisi-bolumu-acildi-3.jpgkarsta-onkolojisi-bolumu-acildi-4.jpgkarsta-onkolojisi-bolumu-acildi-5.jpgkarsta-onkolojisi-bolumu-acildi-6.jpgkarsta-onkolojisi-bolumu-acildi-7.jpgkarsta-onkolojisi-bolumu-acildi-8.jpgkarsta-onkolojisi-bolumu-acildi-9.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler