Kars’ta ŞÖNİM’e 1100 kadın müracaat etti

Kars’ta ŞÖNİM’e 1100 kadın müracaat etti

Vali Öksüz, 2022 yılının 9 ayında bin 100 kadının Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi'ne (ŞÖNİM) müracaat ettiğini belirterek, “Kadın konuk evinde 249 vatandaşımız barınma hizmeti verilirken KADES uygulaması kapsamında da şimdiye kadar 264 ihbar alındı” dedi

Volkan KARABAĞ

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyonu İzleme ve Değerlendirme toplantısı Kars Valisi Türker Öksüz başkanlığında gerçekleştirildi. Valilik Gazi salonundaki toplantıya Cumhuriyet Başsavcısı Abdullah Amanvermez, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç, İl Jandarma Komutanı Albay Hıdır Ayçiçek, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Doğan Yıldız, Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü Selvi Rüya Ubiç katıldı.

Kadına yönelik şiddetin küresel bir sorun olduğunu belirten Vali Türker Öksüz, mücadele için tüm kurumların, toplumun, halkın desteğinin sağlanması gerektiğini söyledi. Kars'ta 20 bin erkeğe kadına yönelik şiddet konusunda bilgilendirme yapıldığını ifade eden Vali Öksüz, "4'üncü ulusal eylem planı kapsamında 2022 yılında ilgili bakanlıkların katılımıyla bir protokol imzalanmıştı ve buna istinaden de 2022 yılı faaliyet planı hazırlanarak yürürlüğe kondu. 2022 faaliyet planımızda erkek odaklı olarak çalışmaların ele alınması kararlaştırıldı. Buna göre İçişleri Bakanlığımız bir genelge yayınladı. Türkiye'de 5 milyon, ilimizde de 20 bin erkek vatandaşımıza 'Kadına El Kalkamaz' mottosuyla bir bilgilendirme ve farkındalık yapılması çalışması istemişti. Bu doğrultuda organize sanayimizden askeri kışlalardaki er ve erbaşlarımıza, açık ceza evimizdeki denetim serbestlik kurumumuzda hükümlülerimize yönelik bilgilendirme çalışmaları, çeşitli etkinliklerde, konser, festival gibi çeşitli etkinliklerde stantlar kuruldu, camilerimizde çalışmalar yapılarak 20 bin erkek vatandaşımıza ulaşıldı. 13 bin 500 broşür ve 490 afiş dağıtımı ile bu farkındalık çalışmalarını en üst düzeye çıkarmaya çalıştık" diye konuştu.

Vali Öksüz, Kars'ta yılın ilk 9 ayında meydana gelen olaylarla ilgili de bilgi vererek açıklamasını şöyle sürdürdü:

“ŞÖNİM'e 2022 yılının ilk 9 ayında şiddete uğradığını söyleyen bin 100 kadın müracaatta bulundu. Kadın konuk evinde 249 vatandaşımız barınma hizmeti verilirken, 6284 sayılı kanun kapsamında 611 tedbir alındı. KADES uygulaması kapsamında da şimdiye kadar Kars'ta 264 ihbara gerekli müdahaleler yapıldı. İlimizde şuana kadar 3 elektronik kelepçe kararı alındı ama hali hazırda şuan 2 karar aktif devam ediyor. Ayrıca önleyici tedbirler baz alınarak risk haritası oluşturuldu ve il genelinde 977 tedbir kararı alınmış oldu. Gerek 6284 sayılı kanun gerekse yapılan bakanlıklar arasındaki protokol, eylem planımız, koordinasyon planımız, valilik genelgesiyle oluşturduğumuz eylem planlarının hepsinin ortak amacı sıfır tolerans ilkesi çerçevesinde kadına yönelik aile içi şiddeti elbette önlemektir. Bunu sağlamak için önleyici, etkili tedbirler ilgili kurumlar tarafından alınmaya devam ediliyor. Biz bundan sonra da 'Kadına El Kalkamaz' mottosu çerçevesinde gerek farkındalık oluşturma çalışmaları gerekse ilgili mevzuat, eylem ve faaliyet planları ile yürüttüğümüz çalışmaları hiç duraksamadan, aynı hassasiyet ve kararlılıkla yürütmeye devam edeceğiz. Kadınlar, toplumumuzun en önemli unsurudur. Onlara karşı yapılan şiddet toplumun tüm kesimine elbette yapılmış sayılır. Bizim görevimiz şiddeti olmadan tabi ki önlemektir, bundan sonra çeşitli kararlarla bu şiddetin ortaya çıkardığı olumsuz sonuçları ortadan kaldırmaya, azaltmaya çalışıyoruz. Ama hedefimiz elbette önleyici tedbirlerle bunu başarmaktır.”

Konuşmanın ardından toplantı basına kapalı olarak ilgili kurumların sunumlarıyla devam etti.

kars’ta-1100-kadina-siddet-olayi-gerceklesti-(1).jpgkars’ta-1100-kadina-siddet-olayi-gerceklesti-(2).jpgkars’ta-1100-kadina-siddet-olayi-gerceklesti-(3).jpgkars’ta-1100-kadina-siddet-olayi-gerceklesti-(4).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler