Kayısı toplamak için özel araç yaptı

Kayısı toplamak için özel araç yaptı

Iğdırlı kayısı üreticisi Cemal Hoşhaber kaysı toplama aracı yaptı.

Tacettin DURMUŞ

Karakoyunlu ilçesinde yıllarca yetiştirdiği kayısıları toplamakta güçlük çektiğini söyleyen Hoşhaber’in kendi imkânlarıyla yaptığı kayısı toplama aracı ilgi odağı oldu. 

Ürettiği kayısıları başta Kars olmak üzere komşu illere sattığını söyleyen Cemal Hoşhaber, en güzel kayısıların ağaçların en yüksek dallarında olduğunu belirterek, bu araç marifetiyle hasadın daha verimli yapıldığını belirtti. 

5 kişinin bir saate topladığı kayısıları bu sepetle 10 dakika da topladığını ve ayrıca aracını kiraya da verdiğini söyleyen Hoşhaber: “Iğdır’da ağaçlarından kayısıları ya üzerine tırmanıp topluyorsun ya da merdiven dayayarak topluyoruz. Ne kadar toplasak da ağacın en yükseklerinde en kaliteli kaysılar kalıyor. Bende buna çare olarak traktörün önündeki kepçenin ucuna 3 kişinin sığacağı bir sepet yaptım. Üç kişi sepete biniyor ağaçların tepesindeki kayısıları topluyoruz. İşçiden tasarruf etmiş oldum. 5 kişinin bir saate toplayacağı kayısıyı bu sepet sayesinde 10 dakika da topluyorum. İsteyene de kiraya veriyorum. Kaysı toplama aracım ile kayısıları daha hızlı toplamanın yanı sıra işçiler yönünden de kara geçtim. Ayrıca kaysılar ziyan olmuyor. Topladığımız kayısıları başta Kars olmak üzere, çevre illere de satıyoruz” dedi.

kayisi-toplamak-icin-ozel-arac-yapti-(1).jpgkayisi-toplamak-icin-ozel-arac-yapti-(2).jpgkayisi-toplamak-icin-ozel-arac-yapti-(3).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler
Iğdırhaber