Kafkas Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından “Serhatta İmparatorluk Mücadelesi: 150. Yılında 1877-1878 Osmanlı-Rus Harbi” başlıklı uluslararası sempozyum düzenlenecek. Yurt içinden ve yurt dışından araştırmacıları bir araya getirecek etkinlik, savaşın Balkanlar ve Kafkasya üzerindeki etkilerine odaklanacak.
Sempozyumda savaşın sebepleri, Osmanlı-Rus ilişkileri, cephelerdeki mücadeleler ve diğer devletlerin tutumları değerlendirilecek. Göçler, savaş yıllarında günlük hayat, barış antlaşmaları ve savaş sonrasında Kars, Ardahan ve Batum’da yaşanan değişimler de ele alınacak konular arasında bulunuyor.
Özgün araştırmaların sunulacağı sempozyumla farklı ülkelerin kaynaklarını birlikte kullanan çalışmaların ve disiplinler arası yaklaşımların desteklenmesi hedefleniyor. Sunulan çalışmaların bilimsel değerlendirmelerin ardından yayımlanması ve araştırmacılar arasında akademik iş birliğinin geliştirilmesi amaçlanıyor.
Katılmak isteyen araştırmacıların Türkçe ve İngilizce bildiri özetlerini, belirlenen şablon ve yazım kurallarına uygun olarak hazırlaması gerekiyor. Özetlerde araştırmanın amacı, yöntemi, temel bulguları ve bilimsel katkısının kısaca açıklanması bekleniyor. Başvurular, konuya uygunluk, özgünlük ve kaynak kullanımı açısından değerlendirilecek.
Bildiri özetleri için son başvuru tarihi 20 Kasım 2026 olarak belirlendi. Kabul edilen bildiriler 7 Aralık 2026’da açıklanacak, tam metinler ise 5 Mart 2027’ye kadar gönderilebilecek.
Bildiri oturumları 20 Nisan 2027’de gerçekleştirilecek. Etkinliğin ikinci gününde ise katılımcıların Kars’ın tarihî ve kültürel mirasını tanımasına yönelik bir kültür programı planlanıyor. Katılımcıların ulaşım ve konaklama giderleri sempozyum kapsamında karşılanacak.
Kaynak:Mesut Adıgüzel