Sağlık Sen’in hak mücadelesi
Kars’ta tüm sağlık kurumlarında yetkiyi elinde bulunduran Memur Sen’e Bağlı Sağlık Sen Kars Şubesi, bölgenin sağlık sorunlarına el atarak sağlık çalışanlarının haklarının korunması noktasında büyük çaba harcıyor.
Sağlık Sen Kars Şubesi Yönetim Kurulu adına Kafkas Haber Ajansı’na açıklama yapan Şube Başkanı Hasan Yazıcı, yetkinin: üyelerin sendikaya kendilerini temsil etmesi için vermiş olduğu imza olduğunu söyledi. Bu imzanın hak, hukuk, maddi gelirleri, çalışma koşulları ve sendikal mücadeleler için verdikleri imza olduğunu belirten Yazıcı, “Biz bu imza karşısında sendika mücadelesini yetkili olarak yapıyoruz. Sağlık Sen 4 yıldır yetkili sendikadır. 4 yıl önce 50 üyeyle aldığımız Sağlık Sen’i her yıl yetki döneminde yükselterek şuanda 1100 seviyelerine getirdik. Bu da bizim sendikada göstermiş olduğumuz sendikal çalışma başarısından kaynaklanıyor. İlimizin sağlık çalışanlarının hemen hemen tamamının yüzde 80’inin imzasını almışız ve yetki kazanmışız. Yetki bize verilen sağlıkçıyı temsil yetkisidir. Bütün özlük haklarında, hükümette pazarlığa oturan veya kurum başkanlarıyla, daire amirleriyle masaya oturan sendikadır. Bu yetkiyi üyelerimiz bizlere verdi. Ben bu yetkiden dolayı bütün üyelerimize, bütün sağlık çalışanlarına teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Bu yetkiyi sadece imza bazında kullanmayacaklarını, sendika çalışmalarla üyelerin sürekli yanında olacaklarını kaydeden Yazıcı, Sağlık Sen’in ülke genelinde çok ciddi kazanımlarının söz konusu olduğunu fakat kazanımlarının kentte bürokrasiye takıldığını ve tam uygulanmadığını da sözlerine ekledi. Bundan sonraki süreçte bunların daha fazla takipçisi olacaklarının sözünü veren Yazıcı, “Hastanelerin bir an önce bitirilmesini istemekteyiz. Çünkü giren arkadaşlarımız buradan bir an önce kaçmak istiyor. Neden kaçmaya çalışıyor çünkü; kötü fiziki koşullar var. Kötü kış şartları var. Kişinin hastanede çalıştığı köyde kalacak yeri yok. Gidip geleceği araç yok. İlimizde şartlar ağır olduğundan biz doğu bölgesine Kars’a biraz daha ayrımcılık istiyoruz. Bu maddiyatla çözülür. Mecburiyet hizmette, rotasyonda bu uygulamalar bazı şartlar altında yok ediliyor. Mecburi hizmette rotasyonda 1-2 yıl sonra arkadaşlar buradan gitmenin bir yolunu buluyorlar. Ancak hastaneler bir an önce bitirilirse, güzel imkanlar sağlanırsa durum değişir. Şuan her ilçemizde bir hastane inşaatı var. İlimizde hastane inşaatı var. İnşallah bu hastaneyi bölge hastanesi konumuna getiririz.” açıklamasını yaptı.
Burada Kars halkına çok büyük görev düştüğünün bilinmesini isteyen Yazıcı, “Kars halkı isterse Doğum Hastanesini bölge hastanesi yapar. Yeni yapılan hastaneleri iyi kullanmak lazım. Mesela Akyaka, Selim, Susuz, Arpaçay ilçelerimizde sağlık evleri yok diyebiliriz. Sağlık çalışanlarımız şuan orada özveriyle çalışıyor ama kalacak yerleri yok. Kışın gidip gelecekleri araç da yok. Zor şartlar altında çalışıyorlar. Ani Köyü’nde çalışan bir arkadaşımız var. Orada lojman yok. Hastanenin ya da sağlık ocağının içinde yatacak, güvenliği yok, koruması yok. Oradan Kars’a gelecek araç yok. İdarecilerimizin gelen arkadaşlara anlayış göstermesi gerekir. Arkadaşların burada kalıcı hale getirilebilmesi için demin de bahsettiğim gibi şartların iyileştirilmesi gerekiyor. Lojmanıyla, misafirhanesiyle kalıcı koşulların sağlanması lazım. Maaşlarının arttırılması, özlük haklarının arttırılması gerekiyor. Arkadaşlar arıyor diyorlar ki tamam atanmış gelmişiz ama, gece gündüz çalışıyoruz ama bizim özlük haklarımız, nöbet ücretlerimiz, geçici görev yolluklarımızın sağlanması gerekir. Bir birlik ve beraberlik sağlanmalı. Akyaka’da ki arkadaşımız nasıl memnun olsun? Ya da diğer arkadaşlar nasıl memnun kalsın?” şeklinde konuştu.
Batı’da ki ücretle Kars’taki ücret arasında Kars’ın aleyhine bir durumun söz konusu olduğunu kaydeden Yazıcı, “Burada kömür yakıtı çok, doğalgaz çok, araç yakıtımız çok. Burada çalışan arkadaş kazandığından daha fazlasını harcamak zorunda kalıyor. Burada çalışan arkadaşlarımıza maaş artışı olsa en azından yakıt paraları, kömür paraları verilse, kiraları ya da lojmanları verilse yine olur. Şuan da ilimizde 2 ya da 3 yıldır çalışan sağlık çalışanı yok denecek kadar azdır. Var olanlar da Karslı olanlar, yerleşimi burada olan insanlardır. Sendika kayıtlarını hep biz Karslı yapıyoruz. Üye ediyoruz, gidiyor. Şuan 15 Mayıs sayımı itibariyle açıkladığımız sayımız aslında 300 ancak eksik. Çoğu tayin olmuş, gitmiş arkadaşların. Geçen yıl üye ettiğimiz falanca kaydımız nerede diye soruyorum. O çoktan gitti diyorlar. Eğer gönüllülük olmazsa burada kimseyi tutamazsın. Mazeret tayinleri var. Aile bütünlüğünün korunması, sağlık, eğitim. Eşini bırakıp gelen var. Yani bu sorunlar var. Bizim sendikal alanda verdiğimiz mücadele arkadaşlarımız nasıl tayin yapar şeklinde. Buraya gelen nasıl gider, hangi mevzuatlar var, kapımızı çalan neden çalıyor? Sendikal olarak biz bu tayinleri durdurmaya çalışıyoruz. Sağlık Sen’in başkanlar kurulu toplantısında Ankara’da konu açıldı. Ben dedim ki ya arkadaş Kars’ta verdiğimiz mücadele arkadaşlarımızın nasıl tayin olacağı. Çünkü durmuyorlar, gitmek istiyorlar. Bize gönüllü eleman lazım. İlk iş gününden sonra nasıl gidebilirim şeklinde düşünen değil. İdarecilerimiz de böyle. Onlarda da sık sık değişiyorlar. Sorun sadece sağlık da değil bütün kurumlarda. Yani burada 2-3 yıl kalan idareci bir bakıyorsun tayinini almış gidiyor.” dedi.
Yazıcı açıklamasını şöyle tamamladı:
“Yani burada sağlık personellerimizin özlük hakları idarecileri tarafından korunmalı. Burada çok ağır kış şartları var. Burada işe başlayan arkadaşlarımızın bir puan elde etmesi lazım. Şuan sağlık çalışanlarımızın maaşı 1600 tabi ek ödemeyle yükselir. Yani 2500 TL maaş geçiyor eline personelimizin. Bundan dolmuş parası, yakıt parası verecek, çalışma koşulları kötü. Batı’da çalışsa masrafı az olacak kazancı çok olacak. Batı’nın geliri daha fazla. Doğu’da çalışana ayrıcalık verilmeli başka türlü personeli burada tutamaz.” kha
(1).jpg)