Sarıkamış’ta Aile Destek Merkezi açıldı

Sarıkamış’ta Aile Destek Merkezi açıldı

Kars’ın Sarıkamış ilçesinde yapımı tamamlanan Aile Destek Merkezi (ADEM) düzenlenen törenle açıldı. Merkez ile kadınlar hem sosyalleşecek hem de üretim yaparak boş zamanlarını değerlendirecek.

Volkan KARABAĞ

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı desteği ile Sarıkamış Kaymakamlığı tarafından Ay Yıldız Tören Alanı'nda yaptırılan Aile Destek Merkezinin açılışını Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, Kars Valisi Türker Öksüz, 65’inci dönem Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan, Tarım, Orman ve Köy işleri Komisyonu Başkanı AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç ve davetliler gerçekleştirdi.

Açılış sonrası Bakan Yanık ve protokol üyeleri merkezi gezerek hem kursiyer ve öğrencilerden sohbet etti hem de bir süre dersleri dinledi. Müzik atölyesinde piyano dinleyen Bakan Yanık daha sonra anasınıfında çocuklarla oyun oynadı.

Merkez hakkında açıklama yapan Bakan Yanık, “Sarıkamış Aile Destek Merkezimizin (ADEM) açılışında sizlerle bir aradayız. Aile Destek Merkezlerimiz bizim için çok önemli. Çünkü aile önemli, toplumun yapı taşı diyoruz, en küçük sosyal bilim diyoruz, insanların içinde yetiştikleri ve sosyalleştikleri, hayata hazırlandıkları yapı. Dolayısıyla Aile Destek Merkezlerimizde çocuklar resim yapıyor, müzik eğitimleri alıyorlar, eğitsel bir takım faaliyetlerde bulunuyorlar. Kadınlar elişi ve birtakım zanaatlar ile uğraşıp üretim sağlıyorlar.” dedi.

330 olan ADEM’lerin sayısını 2023 yılında 656’ya çıkaracaklarını söyleyen Bakan Yanık, “Burada hem sosyal bir ortamı sağlamak, hem çocukların ve kadınların eğitsel ihtiyaçlarına destek olmak hem de aslında burayı bir üretim merkezine dönüştürmek amacındayız. Özellikle istediğimiz şey kadınlar açısından bir üretim merkezi olsun. Ürettikleri değeri kendi ürettikleri ürünü burada doğrudan doğruya bir ekonomik değere dönüştürebilsinler. Bunu özellikle çok önemsiyoruz. Bu yıl itibariyle ADEM’lerimizde özellikle müfredatı da yeniden gözden geçirerek çok daha nitelikli, çok daha dolu dolu bir hale getirmek için uğraşıyoruz. Koordinatörlerimizin, eğitici hocalarımızın niteliklerinin arttırılması noktasında onların desteklenmesi için önümüzdeki günlerde yine çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Hâlihazırda ülke genelinde 330 ADEM’imiz vardı, bunu 2023 sonuna kadar inşallah 656’ya çıkarmak istiyoruz. Daha çok Doğu, Güneydoğu Anadolu Bölgelerimizde bugüne kadar ADEM’lere yaygınlık vermiştik. Çocuklarımız o terörün baskısından, terörün manipülatif ortamından da çekip kurtarmak içindi. Bu önümüzdeki süreçte inşallah bütün ülke genelinde ADEM’lerimizi yaygınlaştıracağız. Kadınların ve çocukların sosyal hayata erişiminde sıkıntı olan dezavantajlı diyebileceğimiz bölgelerin tamamında ADEM’lerimizi yaygınlaştıracağız. 2023 sonuna kadar 656’ya yükseltmeyi arzu ediyoruz.” ifadesini kullandı.

“2023 itibariyle ADEM ve SODAM’lara vakıflarımıza aktardığımız kaynakları arttırdık. 1.2 milyar TL kaynak aktaracağız” diyen Bakan Yanık açıklamasını şöyle sürdürdü: “Yine bu kapsamda önemsediğimiz bir başka çalışma onu da kısacık ifade edeyim, Sosyal Dayanışma Merkezlerimiz. SODAM dediğimiz merkezlerimizi, ağırlıklı olarak Roman vatandaşlarımızın yoğun yaşadığı yerlerde açıyoruz. Şu ana kadar açtığımız halihazırda 47 SODAM var. 2023 sonuna kadar da 116’ya çıkarmayı arzu ediyoruz. SODAM’lar özellikle Roman bölgelerinde Roman çocuklarımızın eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlara erişimi noktasında farkındalık oluşturulması, kadınların kendi üretebilecekleri küçük el işlerini yapıp üretime dönüştürmeleri ve yine özellikle sosyal hayata katılım noktasında ihtiyaçları olan başlıklarda onlara destekler sağlayacağız. Dolayısıyla SODAM’larımızla ve ADEM’lerle ülke genelinde 81 ilimizin tamamında ihtiyacı olan vatandaşlarımıza ihtiyaç durumuna ve grubuna göre tasnif edilmiş, belirlenmiş başlıklarda destekler sağlayacağız. Bunun için 2023 itibariyle ADEM ve SODAM’lara vakıflarımıza aktardığımız kaynakları arttırdık. 1.2 milyar TL kaynak aktaracağız bunu da ayırdık ve inşallah kadınlarımız ve çocuklarımız için bu kaynağı aktaracağız. Burada olduğu gibi bütün detayları düşünülmüş. Kafeteryasından sosyal ortamlarına, müzik sınıfından resim sınıfına, çocukların oyun alanında kadınların işlettiği iş alanlarına kadar hepsi düşünülmüş. Mesela ilk yardım kurslarımız var. Ev kazaları dünyada da ülkemizde de en çok yaralanmaların maalesef oluştuğu durumlar. O küçük ev kazalarında ne tür ilk yardım müdahaleleri yapmamız gerekiyor. Bunlarla alakalı kurslarda hem aile içerisindeki meselelerde destek olacak müdahale edecek bilgiyi kadınlarımız öğreniyorlar hem de çocuklarımız için etraflıca bir eğitim programı oluşturmuş oluyoruz. Sarıkamış’ın 108’inci yıl dönümünde bugün bu açılışı yapmak bizim için duygusal bir tarafı da var. Bundan da son derece mutluyuz. Sarıkamış'ta inşallah bundan sonraki süreçte de Bakanlığımızın hizmet kuruluşlarıyla desteklemeye devam edeceğiz. Ayrıca şunu da hemen belirtmek isterim. ADEM’lerimizde kurslarımıza devam eden kadınlarımıza üçer aylık periyotlarla harçlıklar ve kermes bütçeleri de sağlayacağız. Onların detaylı şartları var. Buraya devam eden arkadaşlarımız zaten o şartlar kendilerine ifade edilecek. Dolayısıyla burada ürettikleri ürünü bir kermes düzenleyerek satışa çıkarmak, oradan bir ekonomik değer üretmek istediklerini de onun düzenleme bütçesinde de biz bakanlık olarak vatandaşlarımıza, kadınlarımıza sağlamış olacağız. Hizmetin gereklilikleri içerisinde başka ihtiyaçları olduğunda da onları desteklemeye aralıksız devam edeceğiz. Hayırlı uğurlu olsun.”

sarikamista-aile-destek-merkezi-acildi-1.jpgsarikamista-aile-destek-merkezi-acildi-2.jpgsarikamista-aile-destek-merkezi-acildi-3.jpgsarikamista-aile-destek-merkezi-acildi-4.jpgsarikamista-aile-destek-merkezi-acildi-5.jpgsarikamista-aile-destek-merkezi-acildi-6.jpgsarikamista-aile-destek-merkezi-acildi-7.jpgsarikamista-aile-destek-merkezi-acildi-8.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler