Sarıkamış'ta 'karı yorgan edenler' şehit asker heykeli açıldı

Sarıkamış'ta 'karı yorgan edenler' şehit asker heykeli açıldı

107 yıl önce Kars’ın Sarıkamış ilçesindeki Allahu Ekber Dağlarında donarak kardan şehit olan 90 bin Mehmetçik anısına 'karı yorgan edenler' temalı yapılan kardan heykeller açıldı.

Volkan KARABAĞ

İl Özel İdaresi iş makineleri tarafından taşınan 200 kamyon karla Kars, Erzurum, Bayburt, Muş ve Ağrı'daki üniversitelerden heykeltıraş ve öğretim görevlilerinden oluşan 8 kişilik ekibin 10 günlük çalışması sonucu yapılan heykeller düzenlenen törenle açıldı.

Cıbıltepe Kayak Merkezi'nin 1'inci etap oteller bölgesinde yapılan kardan heykellerin açılış törenine Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Vali Türker Öksüz, Milletvekilleri Ahmet Arslan ve Yunus Kılıç, İl Genel Meclis Başkanı Muzaffer Yağcı, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, Sarıkamış Kaymakamı Doğan Kemelek, AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kardan heykellerin üzerinde bulunan dev Türk Bayrağını kaldıran protokol üyeleri daha sonra heykellerin üzerine kırmızı karanfiller bıraktı.

Açılış sonrası gazetecilere açıklama yapan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “107’inci yılında Sarıkamış anma programımızda aramızda olmaktan dolayı ben çok teşekkür ediyorum. Bugün burada çok özel bir program için buradayız. Gençlik ve Spor Bakanlığımız her yıl Sarıkamış anma programının ev sahipliğini yapıyor. Bu sene 4 bakanlık birlikte hareket ediyoruz. Çok güçlü bir şekilde pandemiden sonra özellikle tekrar ecdadımızla buluşmak, tekrar şehitlerimizle buluşmak için çok özel bir program hazırlamaya gayret ettik. Mehmet Akif merhumun ifadesiyle; “Şuheda fışkıracak toprağı sıksan Şuheda” der. Sarıkamış neredeyse toprağı hiç dokunmadan Şuhedanın sesini duyduğumuz bir yer o bakımdan hepimiz için tarihimizde önemli ve özel bir yer tutuyor. Özellikle Doğu Cephesi’nin önemini de kavradığımızda çok daha farklı bir yerde durduğunu biliyoruz. Biz tabi bu anmaları buralarda tarihe karşı, şehitlerimize karşı, gazilerimize karşı aralarında kalmadı tabi ama onların manevi hatıralarına karşı bir borç ödemek için buradayız. Ama aynı zamanda gençlerimiz açısından geleceğe dönük projeksiyonları oluşturmaları, tarihin neresinde duruyorlar, tarihin neresinde olacaklar? Şuurunu öğrenmeleri, fark etmeleri, idrak etmeleri açısından bu programlar çok önemli. Bizler bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Sarıkamış’ın ruhuna, Sarıkamış’ın maneviyatına, Sarıkamış’ta şehit verdiğimiz dedelerimizin maneviyatına uygun bir şekilde onları anmaya, onları hatırlamaya, aslında hiç unutmamaya devam edeceğiz.  Gençlik ve Spor Bakanlığımız bu anlamda çok özel ve gerçekten özverili bir yükü taşıyor. Sayın bakanımıza bu ev sahipliğine bizi de ortak ettiği için ayrıca huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum. Geçmişi bilmeden geleceği kurmanın mümkün olmayacağına inanan insanlarız ve bunun için geçmiş ve gelecek arasında sahici gerçekçi, anlamlı, anlam bağı olan bir köprü oluşturmaya çalışıyoruz. Bu yolda da çalışmalarımızı inşallah hep birlikte vekillerimiz, Kars Valiliğimiz, Kaymakamlığımız, bakanlıklarımız, yarın Milli Savunma Bakanımız Hulusi Akar’da burada olacaklar. Hep beraber buradaki mananın idrakına varmaya çalışacağız. Ben herkese tekrar çok teşekkür ediyor, Karslı hemşerilerime, Sarıkamış’ın ruhunu hiç unutturmadığı için çok çok teşekkür ediyorum. İnşallah rabbim şehitlerimize layık olmayı bize nasip eder.” dedi.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ise, “Her zamanki gibi Sarıkamış’ın 107’inci yılında rabbimize şükürler olsun birlikteyiz. “Gençlik Şuhedanın İzinde” diye başlanılan bu çalışmanın her yıl gençlerimizin, milletimizin artan teveccühüyle, ilgisiyle gerçekleşmesi ve yine kalplerde izi silinmez ecdadımızın, şehitlerimizin aziz hatırasının hatırlanarak geleceğe güçlü bir şekilde taşınması açıkçası hepimizin çok değer atfettiği ve gayret ettiği bir ruh. Ben bu sene özellikle tüm çalışma arkadaşlarıma ve değerli bakanımıza, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ekibine, tüm paydaşlarımıza ve bizi en güzel şekilde bu anlamlı çalışmada destekleyen Kars halkına, değerli milletvekillerimize, Sarıkamışlılara canı gönülden teşekkür ediyorum. Tabi biz millet olarak güçlü medeniyetin evlatlarıyız ve bu medeniyeti ecdadımızdan aldığımız o güçlü köklerle yarınlara, geleceğe yine gençlerimizle birlikte taşımanın kararlılığındayız. Bunun mücadelesi hep birlikte veriyoruz ve inanıyorum ki; her zaman olduğu gibi bu anlamlı haftada da gençlerimiz bu şuurla, bu ruhla, bu motivasyonla yarınlara yürüyecekler ve bugünlerin güçlü Türkiye’si için tıpkı bugün olduğu gibi el ele vereceğiz, omuz omuza vereceğiz, mücadelemize devam edeceğiz. Tabi bu kutlu miras, bu anlamlı emanet hepimize emanet ve bu kutlu mirası bizlere bırakan Sarıkamış şehitlerimizi, gazilerimizi, ahirete intikal edenleri bu vesileyle rahmetle, minnetle, saygıyla yad ediyoruz. İnşallah 2 gün boyunca da çalışmalarımızla, gençlerimizle Türkiye’nin dört bir yanından koşa koşa gelen ve heyecanıyla, kararlılığıyla bizlere yarınların daha güçlü Türkiye’sinin müjdesini veren gençlerimizle bu kutsal emaneti birlikte taşıyacağız.” diye konuştu.

Basın mensuplarına da teşekkür eden Bakan Kasapoğlu, “Ben sizlere de teşekkür ediyorum, her zaman ki gibi enerjiksiniz, gayretlisiniz, rabbim gayretlerimizi zayi etmesin. Sağolun.” ifadesini kullandı.

sarikamista-kari-yorgan-edenler-sehit-asker-heykeli-acildi-(1).jpgsarikamista-kari-yorgan-edenler-sehit-asker-heykeli-acildi-(2).jpgsarikamista-kari-yorgan-edenler-sehit-asker-heykeli-acildi-(3).jpgsarikamista-kari-yorgan-edenler-sehit-asker-heykeli-acildi-(4).jpgsarikamista-kari-yorgan-edenler-sehit-asker-heykeli-acildi-(5).jpgsarikamista-kari-yorgan-edenler-sehit-asker-heykeli-acildi-(6).jpgsarikamista-kari-yorgan-edenler-sehit-asker-heykeli-acildi-(7).jpgsarikamista-kari-yorgan-edenler-sehit-asker-heykeli-acildi-(8).jpgsarikamista-kari-yorgan-edenler-sehit-asker-heykeli-acildi-(9).jpgsarikamista-kari-yorgan-edenler-sehit-asker-heykeli-acildi-(10).jpgsarikamista-kari-yorgan-edenler-sehit-asker-heykeli-acildi-(11).jpgsarikamista-kari-yorgan-edenler-sehit-asker-heykeli-acildi-(12).jpgsarikamista-kari-yorgan-edenler-sehit-asker-heykeli-acildi-(13).jpgsarikamista-kari-yorgan-edenler-sehit-asker-heykeli-acildi-(14).jpgsarikamista-kari-yorgan-edenler-sehit-asker-heykeli-acildi-(15).jpgsarikamista-kari-yorgan-edenler-sehit-asker-heykeli-acildi-(16).jpgsarikamista-kari-yorgan-edenler-sehit-asker-heykeli-acildi-(17).jpgsarikamista-kari-yorgan-edenler-sehit-asker-heykeli-acildi-(18).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler