Şehit Emniyet Müdürü Gaffar Okkan unutulmadı...

Şehit Emniyet Müdürü Gaffar Okkan unutulmadı...

29 yıl önce Kars’ta hizmetleriyle gönüllerde taht kuran, 22 yıl önce uğradığı silahlı saldırı sonucu 5 mesai arkadaşı ile şehit edilen İl Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan unutulmuyor.

Volkan KARABAĞ

Bugün, hain bir saldırı ile şehit edilen Diyarbakır İl Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan'ın 22. ölüm yıl dönümü. 6 Aralık 1993'te 1'inci Sınıf Emniyet Müdürlüğüne terfi edip, Kars Emniyet Müdürü olarak atanarak yaptığı başarılı çalışmalarla kısa sürede Karslılar tarafından çok sevilen Ali Gaffar Okkan, Diyarbakır’da bundan tam 22 yıl önce 24 Ocak 2001 günü saat 17.40 sularında Diyarbakır Valilik binasına doğru seyir halindeyken Şehitlik semti Sezai Karakoç Bulvarı'nda kurulan pusuda şehit edildi.

Kars’ta görev yaptığı süre içerisinde geceleri tebdili kıyafetle sık sık esnaf ziyaretinde bulunup sokakta karşılaştığı vatandaşlara sohbet eden Okkan, şehirde vatandaşların huzur ve güvenliğinin sağlanması için yürüttüğü mesainin yanı sıra gece geç saatlere kadar makam odasında sokaklardaki gelişmeleri takip ediyordu.

ALİ GAFFAR OKKAN KİMDİR?

1952 yılında Sakarya Hendek'te dünyaya gelen Ali Gaffar Okkan, 1970 yılında Polis Koleji’nden, 1973 yılında da Polis Akademisi’nden mezun oldu. İzmir Emniyet Müdürlüğüne komiser yardımcısı olarak atanan Gaffar Okkan, sonrasında emniyet amirliği rütbesi alana kadar birçok farklı birimde görev yaptı. 1993 yılında birinci sınıf emniyet müdürlüğüne terfi eden Okkan, Kars Emniyet Müdürü olarak göreve başladı. 18 Kasım 1997 tarihinde Diyarbakır Emniyet Müdürü olarak göreve başlayan Ali Gaffar Okkan’ın adı kentte birçok ilke ve önemli başarılara imza atmasıyla ülke çapında gündeme geldi. 49 yaşında şehit olan Gaffar Okkan evli ve 2 çocuk babasıydı. Zerrin Okkan ile evli olan Şehit Gaffar Okkan'ın Sezin ve Fikri Can Okkan isimli iki çocuğu var.

ALİ GAFFAR OKKAN NE ZAMAN, NASIL ÖLDÜ?

24 Ocak 2001'de, dönemin Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan, makam aracıyla Emniyet Müdürlüğü'nden Valilik binasına giden araç pusuya düşürülerek şehit edildi. Saldırıda Gaffar Okkan ve polis memurları Mehmet Kamalı, Mehmet Sepetçi, Selahattin Baysoy, Sabri Kün ve Atilla Durmuş hayatını kaybetti. Gaffar Okkan'ın 2000 yılında Hizbullah lideri Hüseyin Velioğlu'nun İstanbul Beykoz'da villasına yapılan operasyonda adı geçen isimlerden olduğu ve bu yüzden örgüt tarafından hedef alındığı, hala çözülemeyen suikastın Hizbullah tarafından gerçekleştirildiği iddia edildi.

ALİ GAFFAR OKKAN SUİKASTİ NASIL OLDU?

Gaffar Okkan, 24 Ocak 2001 tarihinde saat 17.40 sularında makamından çıkarak valilik binasına doğru seyir halindeyken, Şehitlik Semti Sezai Karakoç Bulvarı, Et Balık Kurumu ile Eflatun Park arasında kimliği belirsiz kişilerce pusuya düşürüldüğü silahlı saldırıda şehit oldu. Hain saldırıda, Okkan ile birlikte, polis memurları Sabri Kün, Mehmet Kamalı, Mehmet Sepetçi, Selahattin Baysoy ve Atilla Durmuş da şehit oldu. Bu cinâyet hâlâ çözülememiş olmakla birlikte, Hizbullah tarafından işlendiği iddia edilmektedir. Hakkında pek çok gazete yazısı ve kitap yazıldı.

İHTİYAÇ SAHİBİ AİLELERE DESTEĞİNİ ESİRGEMEDİ

Görev yaptığı süre boyunca birlik ve beraberliği pekiştiren, kentteki huzuru en üst seviyeye çıkaran Okkan, meslektaşları ve hayırseverlerden topladığı yardımlarla ihtiyaç sahibi ailelerin ve öğrencilerin yüzünü güldürdü. Okkan, yediden yetmişe her yaştan kişiyle kurduğu iyi ilişkilerle Karslıların ve Diyarbakırlıların gönlünde taht kurdu.

Önceki ve Sonraki Haberler