Selde mahsur kalan 9 kişi kurtarıldı

Selde mahsur kalan 9 kişi kurtarıldı

Sağanak yağış nedeniyle Kars’ın Susuz ilçesine bağlı Aynalı köyünde mahsur kalan 10 kişi kurtarıldı. İlk belirlemelere göre, Aynalı köyünde 15, Ortalar köyünde ise 4 ev ve ahırda maddi hasar meydana geldi ve 8 büyükbaş hayvan telef oldu.

Volkan KARABAĞ

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü tarafından önceden uyarısı yapılan sağanak yağmur saat 17.00 sıralarında Kars'ın Susuz ilçesine bağlı Aynalı, Alçılı, Orta kilise, Ortalar, Çamurlu, Kayadibi ve Davut köyünden geçen dere yatağının taşması sonucu köylerde sele neden oldu. İlçeye 15 kilometre uzaklıktaki 45 hane 130 nüfuslu Aynalı köyünde etkili oldu. Yaklaşık 25 dakika yağan sağanak sonrası sel suları nedeniyle köyün içerisinden geçen dere yatağı taştı. Köydeki evleri su bastı. Ahır ve ekili alanların da sular altında kaldığı köylere itfaiye, İl Özel İdaresi, AFAD, jandarma ve 112 sağlık ekipleri sevk edildi. Sel nedeniyle evlerinin çatılarına çıkarak kurtarılmayı bekleyen 9 kişi kepçelerle alındı.

Evinde mahsur kalan 74 yaşındaki Hakan Evren'i, AFAD ve İl Özel İdaresi ekipleri iş makinesinin kepçesine alarak kurtardı. Evren, 112 Acil Servis ekiplerine teslim edildi. Ekipler, Aynalı ile Ortalar köyü arasındaki kırsal bölgede de mahsur kalan arıcılara da ulaşarak sağlık hizmeti verdiler. Sel suları nedeniyle kapanan grup köy yolunun açılması için ekiplerin çalışması sürüyor.

Sel bölgesine gelen Susuz Kaymakamı Hamza İnan, çalışmalar hakkında AFAD Müdürü Oktay Ayğan, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Fatih Tekcan ve DSİ 24. Bölge Müdürlüğü 241. Şube Müdürü İnan Çiftçi'den çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Sel nedeniyle Aynalı köyünde bekleyen Alçılı köyünden Muammer Atalay, “İşlerim nedeniyle Kars'a gelmiştim. Dönüşte gelen sel yolları kapattı. Bizim köyden bir önceki köy olan Aynalı da mahsur kaldık. Çok şükür can kaybı yok ama bildiğim kadarıyla hayvan kaybı var. Ekipler yolun açılması için çalışıyor. Bu yol bir kaç köyün ortak yolu. Bazı noktalarda yola taş ve çamur gelmesi nedeniyle kapanmış. Yol açılır açılmaz köyümüze gideceğiz.” şeklinde konuştu.

Aynalı ve Ortalı köyünde yaşanan sel felaketi nedeniyle mağdur olan vatandaşlara geçmiş olsun dileklerinde bulunan AFAD Müdürü Oktay Ayğan, “Aynalı ve Ortalı köyünde aşırı yağışlardan dolayı su baskını oluştu. İlk andan itibaren tüm kurumlarımızla beraber çok sayıda iş makinesiyle birlikte çalışıyoruz, sevindirici olan o ki can kaybı yok, mahsur kalanlar vardı kurtarıldılar. İlk tespitlerimize göre Aynalı köyünde 8 ev ve 7 ahır zarar görürken, 8 büyükbaş hayvan telef oldu. Kapalı olan köy yollarımız hızlı bir şekilde açılıyor, sağlık ve elektrik hizmetleri tüm kurumlarımızın katılımıyla gideriliyor. Burada yapılan çalışmalardan sayın valimiz saat başı bilgi alıyor, buradaki bilgileri iletiyoruz. Burada yapılması gerekenleri tüm kurumlarımızla birlikte yapıyoruz. Temennimiz o ki bu tür olaylar yaşanmasın ama afet önlenebilir bir durum değildir, o yüzden sel ve su baskınları oluştu. Çalışmalarımız geç saatlere kadar burada devam edecek, yarın sabah hasar tespit çalışmalarımızı yapacağız ve iyileştirme anlamında gereken yardımlar vatandaşlarımıza ulaştırılacak.” dedi.

Tüm ekiplerle istişare halinde çalışmaları yoğun bir şekilde sürdürdüklerini ifade eden Ayğan, “Olağanüstü bir durum yok, olayın tamamı kontrol altına alınmış durumda, iyileştirme çalışmalarımız devam ediyor, yapacağımız hasar tespitlerini AFAD Başkanlığına göndereceğiz ve acil yardım ödemeleriyle vatandaşlarımızın hasarlarını iyileştirmeye çalışacağız.” ifadesini kullandı.

Ayğan, AFAD, Jandarma, İtfaiye ve Özel İdare ekipleri tarafından mahsur kalan vatandaşların bir zarar görmeden kurtarıldıklarını da ifade ederek, “Bunlardan 1 tanesi sağlık durumundan yaşlı olduğu için sağlık hizmetlerine teslim edildi ve olumsuz bir durum yok.” diye konuştu.

selde-mahsur-kalan-9-kisi-kurtarildi-(10).jpgselde-mahsur-kalan-9-kisi-kurtarildi-(1).jpgselde-mahsur-kalan-9-kisi-kurtarildi-(2).jpgselde-mahsur-kalan-9-kisi-kurtarildi-(3).jpgselde-mahsur-kalan-9-kisi-kurtarildi-(4).jpgselde-mahsur-kalan-9-kisi-kurtarildi-(5).jpgselde-mahsur-kalan-9-kisi-kurtarildi-(6).jpgselde-mahsur-kalan-9-kisi-kurtarildi-(7).jpgselde-mahsur-kalan-9-kisi-kurtarildi-(8).jpgselde-mahsur-kalan-9-kisi-kurtarildi-(9).jpgselde-mahsur-kalan-9-kisi-kurtarildi-(11).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler
Susuzhaber