Siber Suçlarla Mücadele
İnternet üzerinden işlenmesi muhtemel suçlarının sanal devriye yöntemiyle önlenmesi, meydana gelen siber suçlarla ilgili olarak da tespit işlemlerinin yapılarak şüphelilerin adli makamlara intikal ettirilmesinin sağlanması amacıyla, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 2012 yılı Şubat ayı itibariyle 81 İl Emniyet Müdürlüğünde “Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü” kurulmuştur.
İl Emniyet Müdürlüğümüz Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce bugüne kadar yapılan çalışmalarda; Selim Cumhuriyet Başsavcılığına 05/11/2012 tarihinde müracaat eden U.Ç. isimli şahıs, kendi adı ve kimlik bilgileri kullanılmak suretiyle bir internet alışveriş sitesinde satılık araba jantı ilanı verildiğinden bahisle şikayetçi olmuştur.
Yapılan araştırmada, işlemin internet sitesinde, müracaatçının adına, başka bir şahıs adına çıkartılmış telefon hattı kullanılarak verildiği ve görüşmelerin bu hat üzerinden yapıldığı tespit edilmiştir.
Ayrıca bahse konu sahte ilanla ilgili olarak erişim sağlayan 30 adet IP olduğu da anlaşılmıştır.
İnternet sitesine U.Ç. adına verilen sahte ilanla ilgili olarak, kullanıcı bilgileri girilmek suretiyle yapılan erişimlerin; E. O.isimli şahsın kendisine ait olan telefon hattını kullanmak suretiyle gerçekleştirdiği ve bu şahsın daha önce de çok sayıda dolandırıcılık olayı ile sabıka kaydının bulunduğu tespit edilerek, gerekli adli işlemler yapılmıştır.
2013 yılında bugüne kadar Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğümüzce toplam 23 adet suç kaydı işleme alınmıştır. Bu bağlamda;
1 adet - 5809 Sayılı Elektronik Haberleşme Kanununa Muhalefet-(cep telefonu IMEI klonlama)
15 adet - Sistemi Engelleme, Bozma, Verileri Yok Etme Veya Değiştirme (TCK.244)
5 adet - Banka ve Kredi Kartlarının Kötüye kullanılması (TCK 245/2-3.)
1 adet – Kişisel Verilerin İzinsiz Kullanımı
1 adet – Bilişim Ortamında Tehdit ve Hakaret konusuyla ilgili adli işlem yapılmıştır.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, başta alışveriş gibi birçok işlem, internet üzerinden yapılmaktadır. Bilinçsizce yapılan internet alışverişleri, çoğu zaman vatandaşlarımıza ciddi sıkıntılar yaşatmaktadır. İnternetten alışveriş ya da herhangi bir işlem yapacak vatandaşlarımızın, güvenli olmadığını düşündükleri sitelerden alışveriş yapmamaları, alışveriş yapılması durumunda ise kişisel kimlik ve hesap bilgilerini, gerekli güvenlik tedbirlerini aldıktan sonra girmeleri gerekmektedir.
Böyle bir durumla karşılaşılması durumunda, vakit geçirmeksizin en yakın polis birimine, 155 polis imdat hattına veya [email protected] adresine müracaat edilmesi gerekmektedir.