Susuz’da saman 1 lira 150 kuruş

Susuz’da saman 1 lira 150 kuruş

Ülkemizin yaklaşık 50 şehrinde olduğu gibi Kars ve ilçelerinde de etkisini gösteren kuraklık, yaklaşan sonbahar öncesi hayvan yetiştiricilerini kara kara düşündürmeye devam ediyor.

Tacettin DURMUŞ

Kars il merkezinde olduğu gibi Susuz ilçesinde de Urfa’dan getirilen saman pazarda satılıyor. Urfa’dan kamyonlarla getirilen buğday samanının kilosu 1 lira 150 kuruştan satılıyor.

Kurban bayramına sayılı günler kalmasına rağmen, hayvanlarını satamayan Susuzlular, bayram sonrası piyasaların nasıl seyredeceğinin ise belirsiz olduğundan yakınıyor. Her yıl olduğu gibi bu yılda yetiştirdikleri hayvanları sonbaharda satmayı planlayan vatandaşlar kışı nasıl geçireceklerini düşünmeye başladı.

Kuraklık nedeniyle biçilemez hale gelen tarlalar ve çayırlardan verim alamayan ilçe halkı, hayvanlarının kara kışı geçirmesi için saman ve yem ihtiyacını karşılamak için çareler ararken, aldıkları kredi ve diğer borçlarını nasıl öderim diye de kara kara düşünüyor. Her sabah saman pazarına koşan ilçe halkı fiyatların düşüp düşmediğini merak ediyor.

Öte yandan hayvan varlığıyla ülke genelinde 5!inci sırada bulunan Kars’ta, kuraklık sonucu yaşanan verim kayıpları, hayvancılık sektörünü de etkiledi. Büyük oranda kuru tarım yapılan Kars’ta ürün kayıpları yüzde 70'leri bulurken, mera ve otlaklardan ise neredeyse hiç verim alınamadı. Ürün kaybı, hayvancılıkla uğraşan çiftçileri de zora soktu. Bu yıl görülen kuraklık olumsuz sonuçlarını meralarda da gösterdi.

Susuz da olduğu gibi Kars il genelinde geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan yetiştiriciler, kurban bayramı sonrası oluşacak piyasaları ve hükümetin hayata geçireceği önlem ve destekleri merakla bekleyişe geçti.

susuz’da-saman-1-lira-150-kurus.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler