Türk Dil Kurumu ve TDT Gençlik Platformu iş birliğiyle düzenlenen "Ortak Alfabe, Ortak Gelecek" öykü yarışmasıyla Türk dünyasından 15-29 yaş arasındaki gençlerin ortak alfabe çerçevesinde kendi dillerinde öyküler yazarak kültürel bağları güçlendirmesi hedefleniyor.
Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım'ın himayelerinde Türk dünyasının ortak dil ve alfabe yolculuğunda yeni bir adım atılıyor. Bu çerçevede Türk Dil Kurumu ve TDT Gençlik Platformunun iş birliğiyle "Ortak Alfabe, Ortak Gelecek" Türk Dünyası Gençleri Arası Öykü Yarışması hayata geçiriliyor. Yarışma, Ortak Türk Alfabesini yalnızca üzerinde mutabık kalınan bir harf sistemi olmaktan çıkararak gençlerin günlük yaşamına, edebiyatına ve kültürel üretimine taşımayı hedefliyor. 15-29 yaş arasındaki gençlerin katılabileceği yarışmada eserler, katılımcıların kendi Türk dillerinde ve Ortak Türk Alfabesi esaslarına uygun biçimde hazırlanacak. Yarışmanın ödül töreninin ise Dünya Türk Dili Ailesi Günü olarak kabul edilen 15 Aralık 2027 tarihinde gerçekleştirilmesi planlanıyor.
"Ortak harfler belirlemekle iş bitmiyor"
TDT Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, Türk dünyasının ortak mirasını geleceğe gençler vasıtasıyla taşımak istediklerini belirterek, "Geçtiğimiz sene Türk dünyası ortak alfabe çalışmasını tamamladık. 34 harften oluşan bu alfabe bütün üye devletler tarafından kabul edildi. Bundan sonra her üye devlet kendi planına göre bu ortak alfabeyi hayata geçirecek. Sovyetlerle başlayan uzun süre Kiril alfabe kullanım dönemi var. Oradan geçişin bugünden yarına olmasını beklemiyoruz. O bakımdan üye devletlerin kendi imkan ve kabiliyetlerine göre, ortaya konacak takvime göre geçiş sağlanacak. Ortak harfleri belirlemekle iş bitmiyor. Bir çerçeve alfabemiz var ama bunun hayatta uygulanır hale gelmesi anlam ifade eder. Bu, vatandaş yazarken, çizerken ve konuşurken bu alfabeyi kullanıyor olması gerektiği anlamına geliyor" dedi.
"Gençler kendi dillerinde ortak alfabe çerçevesinde öykülerini yazacaklar"
Yarışmaya, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, KKTC ve Macaristan'dan birçok kişinin katılacağına vurgu yapan Yıldırım, "Gençler kendi dillerinde ortak alfabe çerçevesinde öykülerini yazacaklar. Dereceye giren öyküler ödüllendirilecek, toplamda 2 milyon liraya yaklaşan bir de ödül var. Bu işin bir takvimi var. 1 Şubat 2027-30 Nisan 2027 tarihleri arasında başvurular yapılacak. 13 Eylül 2027'de sonuçlar açıklanacak. 15 Aralık 2027'de de resmi merasim yapacağız. 15 Aralık, geçen yıldan itibaren "Dünya Türk Dili Ailesi Günü" olarak anılıyor. O bakımdan resmi merasimin bugünle aynı olması bambaşka bir anlam ifade ediyor" diye konuştu.
Yıldırım, Türk dünyası gençlerini birbirlerine daha çok yaklaştırmak ve daha fazla kaynaşmalarını sağlamayı hedeflediklerini ve bu sayede geçmişten gelen medeniyet değerlerinin geleceğe taşımayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.
Kaynak:İHA