Türkiye ile Azerbaycan İlişkilerini Zirveye Çıkarmak İçin Neler Yapılmalı?

Türkiye ile Azerbaycan İlişkilerini Zirveye Çıkarmak İçin Neler Yapılmalı?

Azerbaycan ve Türkiye dernekleri ile birlikte bir dizi toplantı ve ziyaretler gerçekleştirdi.

Tacettin DURMUŞ / KARS MANŞET

Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu, Uluslararası Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER) Genel Başkanlığı ve Azerbaycan Uluslararası Diaspora Merkezi Başkanlığı, Iğdır ve Kars’ta Azerbaycan ve Türkiye dernekleri ile birlikte bir dizi toplantı ve ziyaretler gerçekleştirdi.

Gerçekleştirilen toplantılarda, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi, STK temsilcilerinin bu yöndeki faaliyetlerin daha da etkinleştirilmesi, iki halkın birbirine daha sık gidip gelmesi ve Bakü Tiflis Kars Demir Yolunun faaliyete geçmesi ile birlikte iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşliğin zirveye çıkması için yapılması gerekenler masaya yatırıldı.

KERBELAYİ İSMAİL ÇİMEN’İN ANIT MEZARI ZİYARET EDİDİ

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guluyev ve ASİMDER Genel Başkanı Göksel Gülbey, aralarına Azerbaycan Uluslararası Diaspora Merkezi Başkanı İsmail Ağayev ve gazetecilerin bulunduğu 13 kişilik heyet ile birlikte ilk olarak Iğdır’ın Karakoyunlu ilçesinin Taşburun Köyünde bulunan Kerbelayi İsmail Çimen’in anıt mezarını ziyaret ettiler. 
Burada Ermeni zulmüne karşı halkın direnç kaynağı olan Kerbelayi İsmail Çimen’in Azerbaycan Kars Eski Başkonsolosu Hasan Zeyneleov’un teşebbüsüyle Settaroğlu Musa’nın Ali ve torunları tarafından yaptırılan anıt ve mezarı başında Kuranı Kerim okutuldu. Ardında da dua edildi ve Kerbelayi İsmail Çimen’in mezarında karanfiller bırakıldı.
Anıtı ziyaret eden Azerbaycan, Kars ve Iğdır heyeti daha sonra Iğdır’da bulunan Kılıçlar Anıtını ziyaret ederek anıta karanfiller bıraktıktan sonra Ermeni Zulmüne maruz kalmış Türkler için yapılmış müzeyi gezdi.

ERMENİSTAN’IN AZERBAYCANLI ESİRLERİ BİR AN ÖNCE SERBEST BIRAKMASI İSTENDİ

Ziyaret sonrası Azerbaycan Ortak Değerler Birliği Başkanı Agil Cemal, Azerbaycan Uluslararası Diaspora Merkezi Başkanı Dr. İsmail Ağayev ve bazı Türk ve Azeri STK temsilcileri ile birlikte anıt önünde basın açıklamasında bulundular. Yapılan basın açıklamasında Ermenistan’ın bir an önce işgale son vermesi, Azerbaycan topraklarından geri çekilmesi ve Azerbaycanlı esirleri derhal serbest bırakması istendi.

Heyet daha sonda da Azerbaycan’ın Merhum Kurucu Lideri Haydar Aliyev’in Iğdır’da bulunan Heykelini ziyaret ederek anıta karanfiller bıraktıktan sonra, Iğdır Azerbaycan Dil ve Kültür Birliği Yaşatma ve Destekleme Derneğini Ziyaret ettiler. Burada Dernek Başkanı Ziya Zakir Acar ve üyeler ile bir süre görüşerek derneğin faaliyetleri hakkında bilgi aldılar.

STK TEMSİLCİLERİ İLE TOPLANTIDA MEDZAMAORUN TEHLİKERİ MASAYA YATIRILDI

Heyet ziyaretin ardından Iğdır Eczacılar Odasında, STK temsilcileri ile düzenlenen toplantıya katıldı. Toplantıda, Türkiye - Azerbaycan ilişkilerinin daha da geliştirilmesi mevcut sorunların ortadan kaldırılması ve Ermenistan ile var olan sorunlar tartışıldı. Toplantıda Azerbaycan, Nahçıvan ve Türkiye’den vatandaşların biri birine daha sık gidip gelebilmeleri masaya yatırıldı. Bunun içinde Azerbaycan Hükümetinin vize süresini uzatması ve vatandaşların vizelerini daha ivedi bir şekilde alabilmeleri için sürenin daha da kısaltılması istendi. Toplantıda ayrıca Iğdırlı STK temsilcileri tarafından Medzamaor Nükleer Santralinin olası tehlikeleri tartışıldı ve Türkiye yetkililerinin Medzamor’un tehiliklerine karşı duyarsız oldukları vurgulandı. 

Heyet, son olarak Iğdır Valisi Enver Ünlü’yü makamında ziyaret ederek bir süre görüştü. Görüşme sonrası Azerbaycan Uluslararası Diaspora Merkezi Başkanı Dr. İsmail Ağayev Vali Enver Ünlü’ye Plaket sundu. Vali Ünlü’de Ağayev’e çini porselen hediye etti.

Azerbaycan heyeti daha sonra Iğdır’da Ayrılarak Kars’a geçti. Heyet bugünde Kars’ta bir dizi etkinlik ve ziyaretler gerçekleştirecek.

turkiye-ile-azerbaycan-iliskilerini-zirveye-cikarmak-icin-neler-yapilmali-(1).jpgturkiye-ile-azerbaycan-iliskilerini-zirveye-cikarmak-icin-neler-yapilmali-(2).jpgturkiye-ile-azerbaycan-iliskilerini-zirveye-cikarmak-icin-neler-yapilmali-(3).jpgturkiye-ile-azerbaycan-iliskilerini-zirveye-cikarmak-icin-neler-yapilmali-(4).jpgturkiye-ile-azerbaycan-iliskilerini-zirveye-cikarmak-icin-neler-yapilmali-(5).jpgturkiye-ile-azerbaycan-iliskilerini-zirveye-cikarmak-icin-neler-yapilmali-(6).jpgturkiye-ile-azerbaycan-iliskilerini-zirveye-cikarmak-icin-neler-yapilmali-(7).jpgturkiye-ile-azerbaycan-iliskilerini-zirveye-cikarmak-icin-neler-yapilmali-(8).jpgturkiye-ile-azerbaycan-iliskilerini-zirveye-cikarmak-icin-neler-yapilmali-(9).jpgturkiye-ile-azerbaycan-iliskilerini-zirveye-cikarmak-icin-neler-yapilmali-(10).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler
Iğdırhaber