Türkiye’nin ev sahipliğiyle “Kış 2023” tatbikatı Kars’ta devam ediyor

Türkiye’nin ev sahipliğiyle “Kış 2023” tatbikatı Kars’ta devam ediyor

Türk Silahlı Kuvvetleri ve 17 ortak ülkenin kuvvetleriyle birlikte yapılacak olan “Kış 2023” tatbikatı Kars’ta devam ediyor.

Volkan KARABAĞ

9. Kolordu Komutanlığının sevk ve idaresinde, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı tarafından Kars’taki Şehit İstikam Astsubay Kıdemli Üstçavuş İlhan Hamlı Atış ve Tatbikat Alanı’nda düzenlenen "Kış-2023 Tatbikatı" 18 Ocak 2023 tarihinde başladı. Tatbikata Türkiye, Azerbaycan, Bosna Hersek, Gürcistan, İtalya, Kazakistan, Kosova ve Özbekistan fiilen katılırken, Almanya, Bahreyn, Birleşik Krallık, Etiyopya, Katar, Kırgızistan, Kuveyt, Libya, Malezya, Moğolistan gözlemci olarak katıldı. 1758 personel 43 değişik cins 651 adet araç ve 28 değişik cins ve çapta 865 adet silah kullanılıyor.

Tatbikatta, hava sıcaklığının sıfırın altında 17,5 dereceye düştüğü Kars’ta zorlu kış şartlarında havan atışları, arama kurtarma, birleşik operasyonda işbirliği ve koordinasyonun sağlanması, birliklerin savaş becerilerini test etme, ateş senkronizasyonu ve manevra yapma, askerleri yer değiştirme, giyim, destek gibi kilit konularda eğitim ve bakım faaliyetleri, hayatta kalma, aynı zamanda karda ve sert kışta komuta ve kontrol sistemi çalışmaları yapılıyor.

Seyir1 noktasında düzenlenen basın gününde tatbikat ile ilgili brifingin ardından Türkiye, Azerbaycan, Kosova ve İtalya’nın silah ve teçhizatları tanıtıldı. Arama kurtarma etkinliği kapsamında arama köpeği “Manas” ve “Sıla” göçük altında kalan şahsı tespit ettikten sonra ekipler şahsı kurtardı. Tatbikat 2 Şubat'taki "Seçkin Gözlemci Günü" ile tamamlanacak.

Tatbikatı şehit yakınları ve gaziler ile öğrencilerde izledi. Tatbikat sonrası açıklama yapan lise öğrencisi Rümeysa Akat, “Burada bulunmaktan çok mutluyum, burada zorlu kış şartlarında Türk askerinin ne şartlar altında bu tatbikatı icra ettiğini görüyoruz ve bizlere farkındalık oluşturuyorlar. Bu yüzden hem gururluyuz, Türkün gücünü görüyoruz, güçlü ordumuzu fark ediyoruz. Bu yüzden bize bu imkanı sağlayan Milli Savunma Bakanlığına ve Türk Silahlı Kuvvetlerine çok teşekkür ediyorum. Bu faaliyetlerin sürekli devam etmesini istiyoruz, Türkiye olarak bu tarz tatbikatlarda görev almak istiyoruz. Bugün birini anmak istiyorum; bugün 30 Ocak Şehit Uzman Çavuş Selçuk Paker’in kutlu şahadetinin 7’inci seneyi devriyesi. Buradan onu anmak istiyorum, iyi ki varlar, var olsunlar.” dedi.

Tatbikatı izledikten sonra açıklama yapan Kars Şehit ve Gazi Aileleri Dernek Başkanı Muhsin Ağcay, “Tatbikatı izlemeye geldik, burada Türk milletinin ve dost ülke dediğimiz 17 devletin bir arada olmasından kıvanç duyduk.” ifadesini kullandı.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kars Şubesi Başkanı Yüksel Öztürk de, “Bu gerçekten çok büyük bir tatbikat ve en azından bütün dünya 17 ülkeyle birlikte müşterek bu tatbikatı yapmak Türkiye Cumhuriyeti’nin büyüklüğünü gösteriyor. Bu büyüklüğün içerisinde de biz mutlu ve gururluyuz. Bu tatbikatı da canlı olarak gördüğümüz için çok mutluyuz.” diye konuştu.

Kars’ta düzenlenen "Kış-2023 Tatbikatı"na katılan Kosovalı Üsteğmen Kushtrim Hoxha ise, “2019 yılında Türkiye’de Kara Harp Okulundan mezun olmuştum. "Kış-2023 Tatbikatı"na Kosova ekibi olarak ilk defa geliyoruz. Burada olmaktan gurur ve mutluluk duyuyoruz, eğitimler yoğun bir şekilde icra ediliyor. Ülke olarak 5 kişilik bir tim olarak buradayız, arama-kurtarma faaliyetlerimizi icra ettik. Türk ulusuyla birlikte çalışmaktan gurur ve mutluluk duyuyoruz.” şeklinde konuştu.

turkiyenin-ev-sahipligiyle-kis-2023-tatbikati-karsta-devam-ediyor-1.jpgturkiyenin-ev-sahipligiyle-kis-2023-tatbikati-karsta-devam-ediyor-2.jpgturkiyenin-ev-sahipligiyle-kis-2023-tatbikati-karsta-devam-ediyor-3.jpgturkiyenin-ev-sahipligiyle-kis-2023-tatbikati-karsta-devam-ediyor-4.jpgturkiyenin-ev-sahipligiyle-kis-2023-tatbikati-karsta-devam-ediyor-6.jpgturkiyenin-ev-sahipligiyle-kis-2023-tatbikati-karsta-devam-ediyor-5.jpgturkiyenin-ev-sahipligiyle-kis-2023-tatbikati-karsta-devam-ediyor-7.jpgturkiyenin-ev-sahipligiyle-kis-2023-tatbikati-karsta-devam-ediyor-8.jpgturkiyenin-ev-sahipligiyle-kis-2023-tatbikati-karsta-devam-ediyor-9.jpgturkiyenin-ev-sahipligiyle-kis-2023-tatbikati-karsta-devam-ediyor-10.jpgturkiyenin-ev-sahipligiyle-kis-2023-tatbikati-karsta-devam-ediyor-11.jpgturkiyenin-ev-sahipligiyle-kis-2023-tatbikati-karsta-devam-ediyor-12.jpgturkiyenin-ev-sahipligiyle-kis-2023-tatbikati-karsta-devam-ediyor-13.jpgturkiyenin-ev-sahipligiyle-kis-2023-tatbikati-karsta-devam-ediyor-14.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler