Kars’ta yıllardan beridir özelleştirilme kapsamında kapatılması gündemde olan ve bacası tüten tek devlet işletmesi Şeker Fabrikasının faaliyetine devam edeceği müjdesi, fabrika çalışanlarına, çiftçilere ve Karslılara bayram havası yaşatmaya başladı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 5 Mayıs’ta Kars’a gelişi sırasında AK Parti Kars İl Başkanlığı’nın şeker fabrikasının kapanmaması yönünde verdiği dosyanın ardından, AK Parti Kars Milletvekili Adayı Mehmet Uçum’un da Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü yetkileri ile görüşmesi sonuç verdi.
AK Parti Kars İl Başkanlığının Başbakan Davutoğlu’na verdiği dosya, Mehmet Uçum’un görüşmeleri ve Kars halkının yerel basın aracılığıyla bu yönde taleplerinin olumlu sonuç vermesi, vatandaşlar tarafından da sevinçle karşılandı.
Şeker Fabrikasının kapanmayacağı, ayrıca Kars Barajının da önümüzdeki yıl faaliyete geçmesiyle birlikte fabrikanın kapasitesinin büyük ölçüde arttıracağı ve hatta Kars Şeker Fabrikası’nın, Ağrı’nın pancarına da talepli olacağı, AK Parti Kars Milletvekili Adayı Mehmet Uçum tarafından da çeşitli ulusal televizyon kanallarında da dile getirildi.
YURDAKOŞ: “ŞEKER ÇALIŞANLARININ MUTLULUĞUNU BİRLİKTE YAŞIYORUZ”
Bu yönüyle ulusal basında da Uçum tarafından Kars halkına müjdelenen fabrikanın kapanmamasıyla ilgili olarak AK Parti Kars İl Başkanı Ali Şakir Yurdakoş yaptığı açıklamada, Kars halkının ve şeker çalışanlarının mutluluğunu hep birlikte yaşadıklarını söyledi.
100 bin ton pancar üretme kapasitesine sahip Kars Şeker Fabrikasının ilimiz için son derece önemli olduğunu da açıklamasında belirten Başkan Yurdakoş: “AK Parti Milletvekili adayımız Mehmet Uçum’un gerçekleştirdiği istişareler ve partimiz tarafından Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’nun 5 Mayıs’ta Kars’a geldiğinde kendisine fabrikanın kapatılmaması yönünde dosya sunduk. Öncelikle Sayın Mehmet Uçum’un girişimleriyle Şeker Fabrikaları Yönetim Kurulu’nun aldığı karar neticesinde fabrikamız çalışmaya devam edecektir. Ben Gazeteniz aracılığıyla bu müjdeyi Kars halkına ve şeker çalışanlarına vermekten dolayı son derece mutlu olduğumu ifade ediyorum. Fabrikamız 100 bin ton şeker üretecek kapasitedir. Fabrikamız ayrıca şu anda bacası tüten tek devlet işletmesidir. Fabrikamızın kapanmaması için partimiz olarak ciddi çalışmalarda bulunduk. Bu yıl içinde çiftçimiz tarafından üretilecek olan 40 bin ton pancarı fabrikamız işleyecektir. Hatta fabrikamız, ihtiyaç durumunda Ağrı’da üretilecek olan 15 bin ton şeker pancarını da alıp işleyebilecek kapasitedir.
KARS BARAJI İLE İŞLEME KAPASİTESİ 100 BİN TONA ÇIKACAK
Kars Barajının önümüzdeki yıl faaliyete geçmesi durumunda, 100 bin ton pancarı işlemek için fabrikanın hazır olduğunu da belirten Yurdakoş: “Bizlerin amacı, fabrikamızın işlerliliğini devam ettirmektir. Aynı zamanda Kars ve ilçelerinde şeker pancarı üretimini de teşvik etmek ve çiftçimizi de üretimden düşürmemektir. Aynı zamanda her kesin bildiği gibi Kars’ta üretilen Şeker Pancarı da Türkiye’de üretilen şeker pancarları arasında kalite bakımından en değerli olanlardandır. Bildiğimiz gibi Şeker Pancarı fabrikamızda işlendikten sonra geri kalan melas ve küspesi de son derece değerlidir ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız içinde vazgeçilmez bir değerde hayvanlar için besin maddeleridir.” Diye konuştu.
YAVER KOP: “FABRİKADAN 10 BİN KİŞİ EKMEK YİYOR”
Şeker Fabrikasının kapanmaması müjdesinin çalışanlar arasında bayram havası estirdiğini belirten Şeker İş Sendikası Başkanı Yaver Kop ta, bu girişimlerinden dolayı AK Parti Kars İl Başkanlığı ve Milletvekili Adayı Mehmet Uçum’a teşekkür etti.
Fabrikadan çalışan 400 kişi, aileleri ve diğer ilgili kişiler ile birlikte yaklaşık 10 bin kişinin ekmek yediğini de belirten Kop: “Yaklaşık birinci aydan bu tarafa vermiş olduğumuz mücadelelerin sonucunda, 5 Mayıs’ta Başbakanımız Kars’a geldiği zaman Başbakanımıza vermek üzere bir dosya hazırladık. Bu dosyayı AK Parti 1. Sıra milletvekili adayı Mehmet Uçum’a, AK Parti İl Başkanı Ali Şakir Yurdakoş’a verdik. Başbakanımızla beni görüştürdüler. Bu görüşmelerin neticesinde geçtiğimiz gün AK Parti Kars milletvekili adayı Mehmet Uçum ve İl Başkanımız Ali Şakir Yurdakoş bize müjdeli haberi verdi. Fabrikamız Kars’ın can damarı demektir. Şuan 250 tane kadrolu işçimiz, 120 taşeronumuz, 29 memur ve 40 ta güvenlik personeli olmak üzere toplam 400 çalışanımız var. Aileleri ile birlikte ortalama 2 bin 500 kişiyi buluyor. Bunun yanı sıra çiftçilerimiz var ve onlar bizim bir parçamız. Bin 600 tane çiftçimiz var. Bunlarla birlikte ortalama 10 bine yakın bir şeker ailemiz var. Akyaka, Tuzluca, Merkez bunları da kapsadığı zaman üniversite ile birlikte biz aslında Kars’ın can damarıyız. Türkiye’nin en güzel besiciliği Kars’ta yapılıyor. Bizde küspe ve melas ile onlara destek veriyoruz. Eskiden bir tane yem fabrikası vardı şimdi 6’ya çıktı. Bunun hammaddesi biziz melas veriyoruz onlara. Şuan gelinen nokta çok iyi ve mutluluk verici. Bu konuda bize maddi ve manevi destek veren herkese sonsuz şükranlarımızı ve özellikler yıllardır bizim dağ gibi yanımızda olan yerel basına da sonsuz şükranlarımızı fabrika çalışanlarım adına sunuyorum.” Dedi.
.jpg)
.jpg)