Yaylada uçurtma şenliği

Yaylada uçurtma şenliği

Kars'ın Boğatepe köyü ile sınır olan Ardahan'ın Göle İlçesine bağlı Balçeşme köyü yaylasında 5'incisi düzenlenen uçurtma şenliği renkli görüntülere sahne oldu.

Yaylada uçurtma şenliği

Kars’ın Boğatepe köyü ile sınır olan Ardahan’ın Göle İlçesine bağlı Balçeşme köyü yaylasında 5’incisi düzenlenen uçurtma şenliği renkli görüntülere sahne oldu. Çocuklara da adeta karne hediyesi olan şenlik, yayla havasında geçti. 7’den 70’e herkes el ele, gönül gönüle doyasıya bir gün yaşadılar.

Yoğun kış şartlarının ardından yorucu bir eğitim öğretim yılının sonunda; hem gökyüzünün maviliğini, güneşin sıcaklığını uçurtmalarla kucaklamak; hem de çocukların ve doğa ile baş başa kalmasını sağlayıp stres atmalarına vesile olmak amacıyla 5 yıldır düzenli olarak yapılan uçurtma şenliği bu yılda katılımcıları memnun etti.

Balçeşme Şehit Er Cevdet Çelenk Ortaokulu’nun organize ettiği, İstanbul’da ikamet eden Balçeşmelilerin, köy muhtarlığının destek verdiği yayla şenliği de geçtiğimiz günlerde tarihe tanıklık edecek bir görüntüye ev sahipliği yaptı. Kars-Göle Karayolu yanındaki Balçeşme yaylasında düzenlenen etkinlikte 1000 adet uçurtma alınarak çocuklara dağıtıldı. Davullu zurnalı etkinlikte çocuklar rüzgarın da etkisiyle uçurtmalarını gökyüzüne salmaya başladılar. Ailelerde çocuklarına destek vererek etkinliğe renk kattılar. Yaşlıların sevinçle izlediği etkinlikte halaylar çekildi, şiirler okunda ve dans gösterileri sunuldu.

Uçurtma ağasının da seçildiğini yayla şenliğinde konuşma yapan Göle Kaymakamı Fatih Özdemir de bu şenlikle Türkiye’ye güzel mesajların verildiğine dikkat çekti ve kendisi de uçurma uçurttu.

Köylüler, özellikle de açılım sürecinin yaşanan bu güzelliğe artı değer kattığını söyleyerek bu süreçte emeği geçenlere de teşekkür ettiler.

Etkinlikte Okul müdürü Alican Kurt, Okul Aile Birliği Başkanı Bülent Çelenk, Balçeşme Köyü muhtarı Necmettin Çelenk, Balçeşme Köyü Derneği Başkanı İsrafil Karakurt da birer konuşma yaptılar.

Koro türküler ve şiirlerin ardından dans gösterilerine geçildi. Hababam Sınıfı skeci, Uçurtma Ağası seçimi, çocukların en yükseğe uçurtma uçurma yarışması, canlı müzikle dolu dolu geçen etkinlik katılımcıları da memnun etti.

UÇURTMA AĞASI

Geçtiğimiz yıl 1500 TL ile alınan uçurtma ağalığı için açık artırmaya gidildi. Yaklaşık 10 dakika süren açık artırma sonucunda İstanbul’da ikamet eden Necati Koçbey 10 bin TL ile bu yılın uçurtma ağası seçildi. Koçbey, “10 bin TL Balçeşme’ye feda olsun” diyerek gelenek gereği uçurtmayı uçurttu ardından da İstanbul’a götürüp bürosuna açacağını söyledi.

BİR UÇURTMA SALDIM

Çocuklardan Şeyma Kollik’in şiiri:

Bir uçurtma saldım ,rengarenk

Dünden bugünden yarından

Özlemle ayrılık  taşıyan

Bir uçurtma uçuruyorum

Gönlümden gökyüzüne doğru

Kuyruğu sevgi ile süslenmiş

İpliği birkaç sevgi sözü

Uçurtmalara aşığım ben

Ve bir de onları uçuran , küçük ellere

Konuşuyor uçurtmalar

Yükseklerde özgürce süzülürken

Ben engelleri aşarak yükselirim diyor

Ben ufuklara taşırım umutları

Bir uçurtma uçtu

Bir çocuğun elinden

Umutların yeşerdiği gökyüzüne.

GÖLE KAYMAKAMI FATİH ÖZDEMİR: “Bu güzel yayladan aslında tüm Türkiye’ye mesaj verilmekte. Belki de en fazla birlik ve beraberliğe ihtiyacımız olan şu günlerde verdiğimiz mesaj; yaylalarımızda, doğlarımızda ne çocuklarımız korksun, ne analarımız korksun. Yaylalarımızda çocuklarımız, gençlerimiz özgürce uçurtmalarını uçursunlar. Analarımız, bacılarımız kardeşlik türküsü, barış türküsü, dostluk türküsü söylesinler.”

OKUL MÜDÜRÜ ALİCAN KURT: “Bu yıl beşincisini düzenlediğimiz uçurtma şenliğimize hepiniz hoş geldiniz şeref verdiniz. Yoğun kış şartlarının ardından yorucu bir eğitim öğretim yılının sonunda, hem gökyüzünün maviliğini, güneşin sıcaklığını uçurtmalarımızla kucaklamak; hem de çocuklarımızın ve misafirlerimizin doğa ile baş başa kalmasını sağlayıp stres atmalarına vesile olmak amacıyla hazırladığımız uçurtma şenliğimizde sizleri de aramızda görmekten dolayı çok büyük onur duyduk. Bölgemizin şartları nedeniyle, öğrencilerimizin sosyalleşmesi ve kaynaşması çok fazla mümkün olmuyor. Bu şenliğin düzenlenmesindeki en büyük amacımız, öğrencilerimizin sosyal açıdan güçlenmelerini sağlamak, birlik ve beraberlik duygularını perçinlemek, hayal güçlerini zenginleştirerek geleceğe umutla ve heyecanla yürümelerini sağlamaktır. Dileğim geleneksel hale gelen bu şenliğimizin kurum amirlerimizin eğitime gönül veren duyarlı iş adamlarımızın ve vatandaşlarımızın tam desteğini alarak yıllar boyu aynı heyecanla sürüp gitmesidir. Salıyoruz uçurtmalarımızı gökyüzüne. Kanatlanmışçasına küçük yüreklerimiz. Umut yüklü. Sevda yüklü. Düş yüklü.”

MUHTAR NECMETTİN ÇELENK: “Öncelikle bu etkinliğin hazırlanmasında sonsuz emeği olan Köy Derneğimize, Okul Müdürlüğüne ve Aile Birliğine teşekkürlerimi sunmak isterim.

Bir toplumu oluşturan bireylerin hoş vesilelerle bir araya gelerek kaynaşması bizlere büyük mutluluk vermektedir. Aynı zamanda bu şenliğin sahibi, gökyüzündeki uçurtmalar kadar rengarenk olan öğrencilerimizin kendilerini ifade edip eğlenebileceği bu tarz etkinliklere daha fazla ihtiyacımızın olduğunu düşünmekteyim. Malum, bölgemizde kış yoğun ve çetin yaşanmakta ve çocuklarımız maalesef dört duvar arasına sıkışmaktadır. Dolayısıyla sosyal ve kültürel yönden pek faal olamamaktadırlar. Bunu ciddi bir mesele olarak görmekteyiz. Çünkü bilmekteyiz ki eğitim sadece kitaplarda yazanları okumaktan ibaret basit bir sistem değildir. Bu sebepten okulumuzda çağdaş ve bilimsel eğitimin yanında Bilim Fuarı, Anneler Günü, Mezuniyet Gecesi gibi faaliyetler de yapılmaktadır. Bu faaliyetlerle öğrencilerimiz sosyal yönden gelişmekte ve kendilerini daha güzel ifade edebilmektedirler. Vaktinizi fazla almadan sizlere tekrar “hoş geldiniz!” der,  geleceğimizin mimarı yavrularımızın gülen gözleri kadar aydınlık günler dilerim. Herkese iyi eğlenceler!. Bu uçurtma festivali okuyan çocuklara özgü bir festivaldir. Bunu her yıl yapıyoruz. Bu katkıda bulunanlar İstanbul derneğimiz, köy halkımızdır. Çocukları yılda bir defa böyle bir şenliğe, böyle bir eğlenceye tabi hazırlıyoruz. Kış şartları uzundur. Burada çocuklarımız 4 duvar arasında yaşıyorlar. Fazla sosyal faaliyetleri olmadığı için bu 5. uçurtma festivalinde de yine bir aradayız. Bizlere yardımcı olan dernek başkanımıza, köy muhtarına kaymakam beye hepsine ayrı ayrı ben teşekkür ediyorum.”

Çelenk daha sonra şunları söyledi:

“Buraya farklı bir manzara yaptırmaya çalışıyoruz. 5. senesidir uçurtma festivalimizin. Bundan sonra daha kapsamlı, daha geniş, daha büyük düşünüyoruz. Tabi bu insanların destekleri ile katkılarıyla olacak. Buradan İstanbul’da oturan bütün vatandaşlarımıza, bütün köylülerimize, özellikle derneğimize bu tür şeylere sahip çıktığı için, insanları bir araya getirdikleri için ben kendilerine teşekkür ediyorum. Böyle şeylerin devamlı olmasını diliyorum. Başkanımızda sürekli bize yardım ediyor. Bu tür işte maddi manevi ne varsa derneğimiz bizlere sahip çıkıyor. Köyü unutmuyorlar, köyü bırakmıyorlar. Çünkü genelde baktığınız zaman bir turizm alanıdır. Her şeyimiz dört dörtlik eksik bir şeyimiz yok. Balçeşme’yi de görmek isteyen varsa seneye gelsinler uçurtma festivalimize katılsınlar. Bu her sene yaşandığı gibi bu senede devam ediyor. İnşallah bundan sonra da devam eder. Çocuklarımız sevindiği için bizde mutluyuz. Herkesin mutlu olmasını istiyoruz. Programda uçurtma şenliği, bizim yöresel yemeklerimiz var, misafirlerimize yemekleri ikram ediyoruz, yayla şenliğimiz var.”

BALÇEŞME KÖYÜ YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ BAŞKANI İSRAFİL KARAKURT: “Bu yıl da bu kutlamalara biz katıldık. Gerçekten böyle bir sosyal aktiviteye katıldığımız için çok mutluyuz. İstanbul’dan geliyoruz. Bizim İstanbul’dan baya bir katılımımız oldu. Bizde burada büyüdük. Böyle bir sosyal aktiviteye de katıldığımız için çok mutluyuz, çok gururluyuz. Köyümüzde köylülerimizden bize destek verenlere çok teşekkür ediyoruz. Bu uçurtma festivali bizden önce sosyal aktivite olarak kullanılmıştı. Bizde bunu sürekli bir patent olarak Balçeşme adına yapmak istiyoruz. Bu da gerçekten güzel bir sosyal aktivite olmuştur. Burası gerçekten de turizme açılacak bir bölgedir. Manzara çok şahanedir. Biz İstanbul’da dernek olarak sponsorluğunu biz yüklendik. Herkesin de buraya gelmesini diliyoruz,  bu manzarayı görmesini istiyoruz.”

OKUL MÜDÜRÜ ALİCAN KURT: “Öncelikle bugünün hazırlanmasında sonsuz emeği olan maddi manevi şu güzel günün yaşamasına vesile olan derneğimize çok teşekkür ediyoruz. Gerçekten çok büyük yardımları odlu. Sağolsunlar kurum ve idari amirlerimizde yanımızdaydı. Her şey çocuklarımız için. Onlar mutlu olsun bizde mutlu oluruz. Bugünün hazırlanmasında sonsuz emeği olan tüm derneğimize muhtarlığımıza, aile birliğimize sonsuz teşekkürlerimizi sunuyorum. Kış şartlarımız çok yoğun. Öğrencilerimiz kendilerini ifade edecek dışarıda uğraşacak bir etinlk bulmakta çok zorlanıyorlar. Havanın güzel olduğu bu nadir anlarda çocuklarımızın bu derece güzel bir etkinlikte bir araya gelmesi tüm Göle’nin hatta Ardahan’dan gelen misafirlerimizin burada olması çok büyük bir keyif.” 

SÜLEYMAN KARAKURT: “İstanbul’da yaşıyorum. Bu şenliğe katılmak için geldik. Tabiatla baş başayız. Her olacak inşallah. Olmasından yanayız. Her yıl katkılarından dolayı herkese teşekkür ediyorum.”

KENAN KARAKURT: “Bu köyde doğdum büyüdüm. Bu uçurtma festivalinin 5. yapıyoruz. Bu sene bizim derneğimiz bir faaliyet gösterdi. Her sene artık biz Balçeşme köyü derneği olarak biz burada faaliyet göstereceğiz. Önümüzde ki yıllarda daha iyi daha kalabalık, Türkiye genelindeki bir festival haline getirmeyi düşünüyoruz arkadaşlarımızla birlikte, yönetimimizle birlikte. Tabi ki bizim devletimizin desteği ile birlikte. Biz bu işi inşallah Türkiye genelinde burada bu güzellikte, bu temiz havada, bu çiçeklerin içinde organizasyonunu yapacağız. Tabi biz istiyoruz ki memleketimiz Ardahan, Kars, Iğdır ili olarak turizme ev sahipliği yapsın. Bu güzel havada, bu temiz havada, bu yeşilliği, bu doğayı görsünler. Bizde istiyoruz ki her sene bizim festivalimiz daha kalabalık olsun. Bizde radyo, televizyon reklamlarıyla burayı biraz daha şenlendirebilir diye düşünüyorum. Biz de dernek olarak bu organizasyona katıldık.”

GÖLE NÜFUZ MÜDÜRÜ SÜLEYMAN ÇELENK: “Aynı zamanda köylere hizmet götürme müdürüyüm. Bizim köyümüzde 5. uçurtma şenliğidir. Biz unu ulusallaştırmak istiyoruz. Biz bu uçurtma şenliğini ilçemizde, ilimizde hatta Türkiye’de ulusallaştırmak istiyoruz. Buraya gelen bütün misafirlere hoş geldiniz diyorum.”

AYHAN KARAKUŞ: “Balçeşme köyünden olduğum için gurur duyuyorum.  Uçurtma festivalini başkanlar, dernekler düzenlediği için okul aile birliği düzenlediği için hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Tabi ki bu geleneksel olarak b,r toplumu oluşturuyor, bir aileyi oluşturuyor. Kaynaşmak, kutlamak için herkes bir aile olarak burada toplanıyor. Özellikle TRT ailesine de teşekkür ediyorum.”

BİNALİ SARIBOĞA: “Ben isterim ki bizim devletimiz bu halka el atsın. Bizim bu yerlerde e iş yeri kursun. Ayrıca iş imkânı ellerinde olan insanlara sesleniyorum. Buraya da iş imkânı tanısınlar. Buraya da biraz yatırım yapsınlar. Bu vatandaşların ihtiyacı var. Bu vatandaşlar faydalansın.”

GÖLE İL MECLİS ÜYESİ YAŞAR YILDIRIM: “Balçeşme’nin 5. şenliği için tebrik ediyorum. Genellikle bizim bu şenliklerin devamının gelemsini diliyorum.  Ben bu festival için bütün halkımıza hayırlı olmasını diliyorum.”

ADEM ŞENTÜRK: “Balçeşme köyü sakinlerindenim. Daha önce uçurtma şenliğimizin silahların gölgesinde geçtiği bir dönemden ülkemizde iyi giden gidişatın göstergesi şenliğimizin yaylaya kadar taşındığı, dağlarda insanların ölmemesinin, bu halkın böyle mutlu, sevinçli bir şekilde çözüm süreci ile beraber bu sevinci halk bu güzel ovalardan bu dağlarda, bu güzel yaylalarda kutluyor. Buda iç açıcı bir durumdur. Bizler bu durumdan çok keyif alıyoruz. Umarım çözüm sürecinin bu tarz festivallere, bu tarz halk kitlelerine, bu tarz şenliklere vesile olmasını istiyoruz. Gidişattan memnunuz. Eskiden çözüm süreci yokken bu uçurtma şenliğini köyün üst tarafında yapardık. Bir sorun olmasın diye. Çözüm süreci oldukça halk dağlara doğru, yaylalara doğru açılıyor.  Şuanda mutlu halk. Devamının inşallah gelemsini diliyoruz. Herkesin bu konuda elini taşın altına sokması lazım, yani duyarlı her vatandaşın, Türkiye’de yaşayan her Türk’ün, Kür’dün, Laz’ın, Çerkez’in bu konuda elini taşın altına sokması lazım. Çözüm süreci olmadan önce ülkemizde 30 yıldan beridir dökülen kanın bu süreçte son ülkemizde gelişen siyasi güzel atmosferin vermiş olduğu bu çözüm süreci bu halkı utlu etmiştir. Yani bu saatten sonra bu halkın mutluluğu gözler önünde. Biz ülkemizde hiç kimsenin ölmesini ve hiçbir kişinin burnunun kanamasını bile istemiyoruz. Çünkü bizim halkımız bu tarz ezikliklere maruz kalmalarını istemiyoruz. Gencecik insanlarımızın dağlarda ölmesini istemiyoruz. İnsanların ölmesi tabi ki hiç kimseyi sevindirecek bir duruma getirmez. Ama biz burada çözüm süreci ile beraber bu Türkiye’de olan tüm festivalleri böyle Kürdistan dağlarında olsun, Türkiye dağlarında olsun toy ekün bir arada yaşayıp, böyle güzel geçmesi, bu bozkırlarda, bu dağlarda, bu ovalarda olmasını 30 yıl öncede hayal ediyorduk. Ama işte maalesef anlamsız bir savaşın içerisinde olan bir ülkenin önünde yürüyecek yürekli bir halkının olmaması bizi 30 yıl kanla besletti. Bizi kanla suladılar. Biz bu durumda son iki yıldır çözüm sürecine girmişiz. Kanın akmaması burada halkı utlu ediyor. Ama şu bir gerçektir ki; mesela biz diyoruz ki bu ülkede üzerine görev düşen bütün siyasi partiler ve duyarlı halkımız bu süreçte kendisini biraz yormalıdır. Elini taşın altına biraz daha çok sokmalı. Maalesef insanlar boşuna ceza evinde yatıyor, insanlar boşuna dağlarda ölüyor, insanlar olmadık suçlara bulaşıyor. Maalesef ülkemiz paralel yapılara emanet edilmiş. Biz bu ülkede huzurun olmasını istiyoruz halk olarak. En azından şurada bunu görebiliyorsunuz daha önce böyle bir şey yoktu.  Bu çözüm sürecinin vermiş olduğu bir atmosferdir. Çözüm süreci ne kadar güzel okursa ne kadar çok devam ederse bu halk o kadar çok o kadar çok rahat edecektir. O yüzden bizler herkesten ellerini taşın altını sokması istiyoruz. Bu halk adına bizler ölümlerin durdurulmasını istiyoruz. Bizler Kürdistan dağlarında artık karakol istemiyoruz, bizler huzur yani akla gelebilecek bütün iyi şeyleri istiyoruz. Bunu bu ülkede bu güzel Türkiye’mizde her halk için istiyoruz. Sadece kendimiz için istemiyoruz. Sonuçta biz kardeş halkız. Ama bizlere nifak tohumu ekip bizleri bu şekilde katletmeye çalışanların emelleri başa gitmeyecektir.

KÖYLÜLER: “Balçeşme için ne yapsak azdır. Bu yardımlarımız devam edecektir. Bu bir süreçtir. Önümüzde ki yıllarda daha da güçlenerek devam edeceğiz. Bu bir barış platformudur. Bu birleştirici yeridir, demokrasi yeridir. Nice yıllara.”

Etkinliğe; Göle Kaymakamı Fatih Özdemir, Göle İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Yazıcı, Balçeşme Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İsrafil Karakurt, Balçeşme Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu, Göle Ortaokul Müdürleri, Göleli işadamları ve köylüler katıldı. kha

 

Önceki ve Sonraki Haberler