Prof.Yavuz ÖZTÜRKLER

Prof.Yavuz ÖZTÜRKLER

Okullar açılmışken: Eğitimin süper ligindeki ülkeler ne yapıyor?

Okullar açılmışken: Eğitimin süper ligindeki ülkeler ne yapıyor?

Kars Manşet Yazarı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler'in "Okullar açılmışken: Eğitimin süper ligindeki ülkeler ne yapıyor?" başlıklı yazısı: 

Kendimi bildim bileli ülkemizde en çok tartışılan ve değişiklik yapılan alanların başında geleceğimizi doğrudan ilgilendiren eğitim sistemimiz geliyor. Son günlerde gündem eğitime kaymışken ve okullar henüz açılmışken bakalım eğitim-öğretimde zirvede yer alan ülkeler neler yapıyor?

Bazılarına kısaca bir göz atalım…

Finlandiya dünyada birinci sırada. Öğrencilere yetenek, kapasite ve başarı düzeyi gözetmeksizin aynı sınıfta, uygulamaya dönük ve hayatın içinde ders veriliyor.. Örneğin geometriyi ellerinde cetvelle bahçede gezerek ve ölçüm yaparak öğreniyorlar…Dünyada en zayıf ve en güçlü öğrenciler arasındaki uçurumun en az olduğu ülke.

Singapur 4.sırada. PISA (Uluslararası Öğrenci Değerlendirmesi Programı)’da şaşırtıcı derecede yüksek puanlar alıyor. Çünkü en başarılı öğrenciler öğretmen olmak istiyor bu ülkede. Okul müdürlerinin hepsi masterlı ve doktoralı…Liyakat ön planda.

UNICEF’in raporuna göre dünyadaki en mutlu çocuklar Hollanda'da…Bu durum Hollanda’nın refah düzeyinin yükselmesindeki en etkili neden olarak görülüyor. Orta öğretime kadar ödev, baskı ve stres yok. Yaşamlarında çok nadir sınav oluyorlar… Özel okul sayısı çok az.

Katar eğitim ve araştırmaya küçük büyük demeden devasa yatırımlar yapıyor. Önemli reformlar yaparak eğitimde etkin oyuncular arasına girmiş ve ülkesini kendi kendisine yeten bir ülke haline getirmeyi kafasına koymuş ve bunun yolunun eğitimden geçtiğini görmüş durumda. Eğitim başarısında süper lige girmiş bile…

Estonya milli gelirinin yaklaşık% 4'ünü eğitime harcıyor… Eğitimde eleştiri kültürü ve fırsat eşitliği hakim. Eğitim sistemlerinde köklü değişime gitmemişler. Finlandiya ile yarışıyor…

Dünyanın 3.büyük ekonomisi Japonya, OECD ülkeleri arasında okur yazarlık, bilim ve matematik alanlarında en başarılı ülkelerden biri…Okullarda kadrolu müstahdem yoktur. Hizmetlilerin işlerini öğrenci ve öğretmenler işbirliği içinde yapıyorlar.. Her okulda spora çok önem veriliyor. Eğitime yüksek bütçe ayırıyorlar.

Çoğumuzun adını duymadığı ve haritada bile göstermekte zorlanacağımız Barbados % 98 oranla dünyadaki en yüksek okur yazar oranına ulaşmış…O da eğitime çok yüksek pay ayıran ülkelerden biri…

Bu ülkeler bunu nasıl başarıyor?

Evvela eğitime yüksek bütçe ayırıyorlar, sıkmadan, strese sokmadan mutlu öğrenci ve nitelikli öğretmenlerle ezbercilikten uzak, uygulamaya dönük eğitim öğretim yapıyorlar, öğrenciler arasında acımasız ve anlamsız bir rekabet oluşturmuyorlar ve eğitim-öğretim sisteminde sık sık değişiklik yapmıyorlar. Liyakattan taviz vermeden, milli, ekonomik,

kültürel ve sosyal değerleri yükseltmek üzere, ömür boyu eğitime ve sürekli gelişime önem veriyorlar…Ayrıca kurumlar arasında didişme değil, işbirliği güdüyorlar.

Dünyanın 17.büyük ekonomisi olan ülkemiz de bu lige girebilecek potansiyelde. Eğitime bütçeden ayrılan pay her geçen yıl artmasına rağmen henüz dünyada hakkettiğimiz yere ulaştığımız söylenemez.

Elin oğlu başarıyorsa, kuşkusuz biz de başarabiliriz.

Sadece dünyaya biraz bakmak yeterli…

İyi bir eğitim ve öğretim yılı olması dileği ile…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Prof.Yavuz ÖZTÜRKLER Arşivi