Amerika’dan gelen ilk embriyoların buzağıları doğdu

Amerika’dan gelen ilk embriyoların buzağıları doğdu

Amerika Birleşik Devletleri Teksas eyaletinden Kars’a gelen Beefmaster ırkı embriyolarının ilk buzağıları doğdu. Türkiye’de ilk doğan buzağıya “Kafkasın Gülü” adı konuldu.

Volkan KARABAĞ

“Beefmaster ve Zavot Sığır Irklarında Embriyo Transferi” projesi kapsamında Amerika Birleşik Devletleri Teksas eyaletinden Kars Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesine getirilen Beefmaster ırkı embriyolarının ilk buzağıları geçen hafta doğdu. 1 haftalık olan buzağılar anneleriyle birlikte ilk kez dışarıya çıkarıldı. Buzağıların doğum ve bakımında görev alan doktora öğrencileri ise cep telefonlarıyla buzağıları görüntüledi.

Beefmaster ırkı buzağıların tanıtım toplantısında konuşan Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, “Geçtiğimiz yıl başlattığımız “Beefmaster ve Zavot Sığır Irklarında Embriyo Transferi” projesinin bugün ilk meyvesini almış bulunuyoruz. Biz Amerika Birleşik Devletleri Beefmaster Birliğinden Beefmaster ırkı embriyo hibe olarak almıştık. Hibe edilen embriyolar 2022 yılının Ocak ayında ulaştı, hocalarımız gerekli çalışmaları yaptılar ve transferlere başladılar. Geçtiğimiz hafta da 3 tane doğumumuz gerçekleşti. İlk dişi danamız doğdu ve adını “Kafkasın Gülü” koyduk. İkinci buzağımıza Türk Hava Yolları Genel Müdür Yardımcısı Kerem Sarp beyin o dönemde bize çok ciddi katkıları olmuştu onun soy adı olan “Sarp” ismini koyduk ve üçüncü buzağıya ise embriyoları bize Amerika’dan Kars’a elimize teslim edilen kadar bütün süreçte bize karşılıksız bir şekilde nakliyesi gerçekleştiren Anadolu Hayvancılığın “Anadolu” ismini koyduk.Şuan 15 tane gebelik durumu yine söz konusu ve onların da doğumlarını bekliyoruz.” dedi.

Proje yürütücüsü ve Veteriner Embriyo Teknoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler ise, Türkiye’de bir ilk olan bu proje kapsamında ülkenin sığır etçi ihtiyacını daha ucuz ve ekonomik olarak karşılamanın bir yöntemi olduğunu söyleyerek, “Amacımız; Türkiye’nin artan nüfusuna, dinamik nüfusuna ve talebine bir karşılık olarak kırmızı et üretimimizi artırmaktır. Bu projeyi planlarken Türkiye’de et verimi yüksek yeni bir ırkın ana babası olmayan, herhangi bir soyu olmayan hatta Asya’da, Kafkasya’da, Orta Doğu’da, Tayland’ın dışında sadece Türkiye’de bunun genetiği yetiştirilecek şekilde gerçekleştirildi. Amerika’dan gelen bağış embriyolarıyla aşılatıldı ve bu değerli ırkı okyanus ötesinden nakli ödemeden biliyorsunuz bir konteyner 25 bin dolar ve test masrafı inek başı 3 bin dolardır. Biz bu masrafları aşarak eğer satın alacaksak sadece 500-700 dolar civarında embriyo başına bir masraf harcayarak onları getirip burada kendi taşıyıcı hayvanlarımıza nakledeceğiz.” diye konuştu.

Öztürkler, Beefmaster ırkının doğum sırasında dananın çok küçük olduğunu, daha sonra hızla kilo aldığını ve günlük yaklaşık 2 kilo besi artışı olduğunu, önümüzdeki yıllarda da kendilerinin embriyo yaparak ihraç edeceklerini de sözlerine ekledi.

Peyderpey yapılan aşılamanın ardından yavruları aldıklarını ve yavruların bakımına başladıklarını söyleyen Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Cihan Kaçar ise, “Doğum sonrası doğar doğmaz hemen ilk sütünü içirmemiz gerekiyor çünkü buzağıları hastalıklara karşı koruyacak olan antikorlar 12 saatte yüzde 50 oranında azalıyor. Dolayısıyla biz hemen bu yavruları verdik, daha sonra bakımları yaptık ve yapmaya devam ediyoruz.” ifadesini kullandı.

amerika’dan-gelen-ilk-embriyolarin-buzagilari-dogdu-(1).jpgamerika’dan-gelen-ilk-embriyolarin-buzagilari-dogdu-(2).jpgamerika’dan-gelen-ilk-embriyolarin-buzagilari-dogdu-(3).jpgamerika’dan-gelen-ilk-embriyolarin-buzagilari-dogdu-(4).jpgamerika’dan-gelen-ilk-embriyolarin-buzagilari-dogdu-(5).jpgamerika’dan-gelen-ilk-embriyolarin-buzagilari-dogdu-(6).jpgamerika’dan-gelen-ilk-embriyolarin-buzagilari-dogdu-(7).jpgamerika’dan-gelen-ilk-embriyolarin-buzagilari-dogdu-(8).jpgamerika’dan-gelen-ilk-embriyolarin-buzagilari-dogdu-(9).jpgamerika’dan-gelen-ilk-embriyolarin-buzagilari-dogdu-(10).jpgamerika’dan-gelen-ilk-embriyolarin-buzagilari-dogdu-(11).jpgamerika’dan-gelen-ilk-embriyolarin-buzagilari-dogdu-(12).jpgamerika’dan-gelen-ilk-embriyolarin-buzagilari-dogdu-(13).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler