Çocuk istismarının önüne nasıl geçilir?

Çocuk istismarının önüne nasıl geçilir?

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Özmen konuşmasına çocuk istismarı konusunun oldukça önemli bir problem olduğunu, bu durumun ortaya çıkmasının nasıl önlenebileceği ve ortaya çıkması durumunda ise nelerin yapılması gerektiği konularında bilgi ve paylaşımlarda bulundu.

Tacettin DURMUŞ / KARS MANŞET

Kafkas Üniversitesi (KAÜ)Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Özmen, çocuk istismarına maruz kalan çocuklara yönelik bir seçmeli dersin Üniversitenin kendi anabilim dalının programına konulmasına 10 yıl önce öncülük ettiğini açıkladı.

Özmen, böylelikle bu gibi kritik olaylarda ‘Kritik Olaylarda Psikolojik Müdahale’ adlı seçmeli dersin (KAÜ) Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalının PDR programına dahil eden ilk anabilim dallarından biri olduğunu hatırlattı.

Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 4. sınıf öğrencilerinin sosyal proje geliştirme dersi kapsamında ‘Çocuk istismarını durdurun’ konulu düzenledikleri konferansa konuşmacı olarak katılan Yrd. Doç. Dr. Ahmet Özmen, Üniversiteden mezun olan öğretmen adaylarının bu seçmeli derste öğrendikleri bilgileri mesleki yaşamlarında da uygulama fırsatı yakaladıklarından dolayı son derece mutlu olduklarını söyledi.

Çocuk istismarını durdurun!

Öte yandan öğretmen adayları Selçuk Türkmen, M. Serhat Eryiğit, İbrahim Erçağlar, Metin Yıldız ve Velat Bulut’un düzenlediği ‘Kirli ellerinle yüreğime dokunma’ adını verdikleri konferansa, KAÜ Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yaşar Kop ve Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Özmen konuşmacı olarak katıldı. Konferans öncesi hazırlanan slayt gösterisi perdeye yansıtıldı.

Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilen konferansa öğretim üyeleri ve öğrencilerin yoğun katılım gösterdiği gözlendi. Farklı fakültelerden konferansa katılan dinleyiciler aynı konulu konferansın fakültelerinde de verilmesi konusunda taleplerini dile getirdi. Konferans Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Ana bilim Dalı öğretim üyesi Yaşar Kop’un açılış konuşmasıyla başladı. Yrd. Doç. Dr. Yaşar Kop açılış konuşmasında cinsel istismarın hassas bir konu olduğunu ve bu sorunun çözümü için tüm paydaşların ortak anlayış içerisinde olması gerektiğini vurguladı. Özellikle ileride bu problemle karşılaşma ihtimali bulunan öğretmen adaylarının bu konferansa yoğun ilgi göstermesine dikkat çekti.

Çocuk istismarının önüne nasıl geçilir?

Kafkas Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Özmen konuşmasına çocuk istismarı konusunun oldukça önemli bir problem olduğunu, bu durumun ortaya çıkmasının nasıl önlenebileceği ve ortaya çıkması durumunda ise nelerin yapılması gerektiği konularında bilgi ve paylaşımlarda bulundu.

Özmen bu gibi olaylarda, bireylere nasıl yardım edebileceğiyle ilgili bir seçmeli dersin kendi anabilim dalının programına konulmasını 10 yıl önce teklif ettiğini ve akabinde ‘Kritik Olaylarda Psikolojik Müdahale’ adlı seçmeli dersi PDR programına dahil eden ilk anabilim dallarından biri olduğunu ifade etti. Üniversitemizden mezun olan öğretmen adaylarının bu seçmeli derste öğrendikleri bilgileri meslek yaşamında uygulama fırsatı yakaladıklarını bildirdi.

Özmen konuşmasında konunun profesyonelce ele alınması gerektiğini belirtti ve istismar, istismarın nedenleri, istismar türleri, önleyici tedbirler, istismara uğramış bireylere yönelik neler yapılabileceği konularında bilgileri katılımcılarla paylaştı. İstismar olayı yaşandıktan sonra neler yapılabileceğinin yanı sıra istismar olayının yaşanmaması için çocuklara nasıl eğitim verilebileceği üzerinde de özellikle durdu. İstismar konusunda psikiyatrist, psikolog ve psikolojik danışman ve sosyal çalışmacıların birlikte çalışmalarının gerekliliğini belirtti. Ahmet Özmen, konferansın sonunda öğrencilerden gelen soruları cevaplandırarak konferansı bitirdi.

Konferans sonunda Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Murat Taşdan, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Özmen ve Yrd. Doç. Dr. Yaşar Kop’a düzenledikleri konferans için teşekkür ederek çiçek ve belge takdiminde bulundu. 

cocuk-istismarinin-onune-nasil-gecilir-(1).jpgcocuk-istismarinin-onune-nasil-gecilir-(2).jpgcocuk-istismarinin-onune-nasil-gecilir-(3).jpgcocuk-istismarinin-onune-nasil-gecilir-(4).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler