Baran Sinem EKİNCİ

Baran Sinem EKİNCİ

Depresyon

Depresyon

Bu şehirde yaşayan bir klinik psikolog olarak yaşadığımız genel ruhsal bozukluklar hakkında bilgi sahibi olalım istedim. Yaşadığımız şehrin iklimsel durumu gereği soğuğun bizi etkisi altına almaya başladığı bugünler de mevsimsel, geçici, kısa süreli motivasyon kayıplarımız depresyon belirtisi değildir. Sosyal medyada, tv de sürekli duyduğumuz, konuşurken bilinçsizce sürekli bahsettiğimiz depresyonu tanımak amaçlı yazdığım  bu yazı umarım sorularınıza cevap niteliğinde olur. Depresif ruh hali kısa süreli ve geçici olabilirken depresyon tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Çoğu zaman kaygı bozukluklarıyla beraber görülmektedir.

Depresyon duygusal, bilişsel, davranışsal ve somatik belirtilerle kendini gösteren; bunun sonucunda bireyde çökkün bir ruh haline, bireyin davranışsal etkinliklerinde bir azalmaya, zihinsel etkinliklerde bazı değişikliklere ve yer yer bedensel bazı yakınmalara neden olan; şiddeti bireyden bireye değişebilen bir duygudurum bozukluğu olarak tanımlanabilir (Amerikan Psikiyatri Birliği 1994; Kennedy vd. 1998; Tuğrul ve Sayılgan 1997).

Depresyonun bilimsel tanımı bu iken; bizim anlayabileceğimiz şekliyle depresyon en belirgin iki semptomu çökkünlük ve isteksizliktir.2 aynı hafta boyunca görülmesi ve uykusuzluk ya da fazla uyuma, diyet yapmaya bağlı olmayan kilo kaybı, değersizlik düşüncesi, hareketler de yavaşlama, konsantrasyon sorunları, değersizlik ve umutsuzluk duygusu, intihar düşüncesi gibi diğer sempromların da eşlik etmesiyle depresyon tanısı konulur. Beklentilerle ilgili yaşanan sorunlarda kişide depresyona sebebiyet verebilir.

               1) Sevilen, istenen ve değerli birey olmak; değersiz olmamak

               2) Güvenli, üstün ve güçlü olmak; güvensiz ve güçsüz olmamak

               3) Seven ve iyi olmak; yıkıcı ve saldırgan olmamak

       Bu beklentiler kesintiye uğradığı taktirde kişinin benliği güçsüz kalır ve kendisine olan saygısı azalır. Kendini çaresiz hissetmeye başlar ve bunun sonucu olarak da kişide depresyon meydana gelir.

Kadınlar da erkeklere oranla daha sık görülür. Sadece yetişkinlere özel bir durum değildir. Çocukluk çağı depresyonu da sık görülen bir durumdur. Genellikle okula karşı isteksizlik, bıkkınlık şeklinde kendini gösterir. Ailevi sorunlar, akran zorbalığı genel sebepleri arasında sayılır.

Günümüzde en az grip kadar yaygın bir hastalık olmakla beraber tedavisi mümkün bir durumdur. Depresyon belirtileri yaşadığınızı düşündüğünüz de bir psikoloğa başvurmaktan çekinmeyin. Kendi kendimize iyileşmeyi beklemek hastalığın seyrini kötüleştirir ve çözümü geciktirir.

Günümüzde uyguladığımız bilişsel davranışçı terapiler depresyonla mücadele de oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Bilişsel terapi; bilişsel işleyişin davranışları etkilemesi, bilişsel işleyişin yönlendirilebilir ve değiştirilebilir olması, istenilen davranış değişikliğine bilişsel değişmeler sonucunda ulaşılabileceği şeklinde çözümler sağlar bize tedavi aşamasında.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Baran Sinem EKİNCİ Arşivi